Založ si blog

Koronakríza podlomila kolená zločinu

Naše životy sa menia. Neviditeľný nepriateľ zasadil ťažký úder organizovanému zločinu, voči ktorému sa spoločnosť s otvorenými hranicami len sťažka bránila.

 

Zavreli sa hranice, vyprázdnili ulice. Zrazu to stoplo pašovanie tabaku z Poľska, pašovanie cigariet z Ukrajiny, či pašovanie drogy hudobných Herby z Maďarska.

Pasáci by už len márne zháňali klientov pre svoje prostitútky. Vreckári na prázdnej ulici len ťažko nájdu svoju ďalšiu obeť. A vírus vystrašil aj vlámačov rodinných domov. Ono je fajn, ak nevieme, kto je, alebo nie je nakazený. Takto môže byť každá jedna domácnosť potenciálnym šíriteľom nákazy.

Z našej slovenskej literárnej scény sa mapovaniu Mafie venuje Jozef Karika. Ja som jeho knižky hltala s veľkým záujmom. Jeho obrazy sú živé, kruté, no zároveň v nich cítiť pochopenie vzťahov a cit smerom k obetiam.

Závislosť ako nástroj manipulácie. Foto: autor.

A korona? Dáva zabrať aj ostatným grázlom. Alkohol sa síce dá zohnať v každej predajni potravín a marihuanu si dokážu vypestovať aj sami. Ale….už nie je možnosť sa voľne zhromažďovať. Krčmy sú zavreté, aj všetky nočné kluby, bary, herne.

Pivári zo samého zúfalstva vyvesujú fotku oroseného piva s nápisom Chýbaš mi.

Mnoho času a myšlienok som venovala rozoberaniu závislostí. A mechanizmus je prakticky rovnaký. Nezáleží, či visíte na alkohole, automatoch, alebo droge.

Na samom začiatku býva kríza, akási vnútorná. Neuznanie, neprijatie, úzkosť či frustrácia.

Droga tento problém vyrieši šibnutím čarovného prútika. Po jedinom jointe sa začnete smiať, po vypití zabúdate starosti, automat vám dovolí vyhrať.

No človeka zrádza jeho vlastný organizmus. Pôžitok, slasť a radosť z prvej dávky vyprchá, úzkosť sa vracia, telo si žiada stále viac, …a po čase už len márne hľadáte tú prvotnú radosť. Droga vám ničí organizmus, vnútorné orgány, mozog, medziľudské vzťahy aj finančnú situáciu. Už nesiahate po droge s radosťou. Už potrebujete len vyrovnať hladinu, utíšiť rozklepané telo….v prípade automatu vyrovnať masívne straty. A človek búši do automatu, ako svojho najväčšieho nepriateľa, necháva tam celý svoj plat, či aj viac. Poznám prípad ženy, ktorá si požičala na novú kuchynskú linku. Ale cestou domov sa ešte stavila v najbližšej krčme. Prehrala celú čiastku. A po čase bola nútená predať aj vlastný byt. Kvôli alkoholu stratila prácu, dieťa zverila svojim rodičom a začala nový život v Nemecku.

Boj proti automatom riešila už aj bývalá vláda. Už nemôže hazardovať človek nezamestnaný, ani preukázateľne závislý. A na každom jednom automate sa povinne nachádza štítok s telefónnym číslom pomoci proti závislostiam.

Tento masívny boj v prípade alkoholu akosi postrádam. Na cigaretách vám vystavujú zničené pľúca a mužov v rakve. Na fľaše od alkoholu prečo nie? Prečo neukážu záber na rozpadnutú pečeň, či opilca uduseného vo vlastných zvratkoch?

Dnes herne aj krčmy zívajú prázdnotou. V našom okolí dokonca zavreli aj pizzériu s donáškou, i keď priamo zo zákona nemuseli.

V Tornali je krčmami a barmi posiata celá jedna ulica- Železničná.

V Rožňave sú roztrúsené rovnomerne po celom meste. No je ich šialene veľa.

České krčmy už začali boj o prežitie. Na internetovej stránke Zachraň svou hospodu,cz môžu štamgasti podporiť svoj lokál a krčmári majú možnosť prihlásiť tam vlastnú prevádzku.

Na Slovensku som takúto iniciatívu zatiaľ nepostrehla. No našla som pizzériu, ktorá okrem pizze rozváža aj čapované pivo.

No podstatou je: teraz všetci, ktorí s ťažkosťami, či aj márne bojujú proti svojim závislostiam. Korona im dala šancu na lepší život. Už nemajú šancu ísť na „jedno pivo“ a vrátiť sa až po záverečnej. Už nemôžu zúfalo búchať do automatu.

Táto situácia, tieto reštrikcie potrvajú celé mesiace. A človek dostal čas prekonať vlastnú slabosť, pretrpieť abstinenčné príznaky, aby sa z karantény dostal silnejší, zdravší, znovuzrodený.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.