Založ si blog

Služby sprístupnia ako posledné

Matovič necháva otváranie ekonomiky v rukách epidemiológov, prezidentka hľadá prieniky medzi ekonomickými a epidemiologickými záujmami. Jedno je však isté, služieb sa v najbližších týždňoch ešte nedočkáme.

 

Kaderníctvo, masáže, manikúra, pedikúra – všetky tieto služby patria z epidemiologického hľadiska medzi vysoko riziké. Lebo sa nedajú uskutočňovať bez nevyhnutného fyzického kontaktu.

Predstavitelia maďarského skrášľovacieho sektora sa však vynašli aj v tejto patovej situácii. Spustili portál s názvom skrášli svojho hrdinu. Cieľom je vytvoriť databázu. Na jednej strane poskytovateľov týchto služieb a na druhej všetkých tých profesií, ktorí bojujú proti vírusu v prvej línii.

Samotná zakladateľka platformy opísala, že po skončení týchto bojov budú naši hrdinovia jednoznačne unavení. A unavia sa aj ich vlasy, ruky, nohy. Práve pre to si od služieb zaslúžia starostlivosť. Na niekoľko hodín, či aj celý deň. So zľavou, či aj úplne zadarmo.

Lásky jednej kaderničky…

Ženský román, ktorý celkom verne zobrazuje každodenný život kaderníčky, je od Táňa Keleová Vasilková: Čo to bude? Samotný názov autorka naozaj „vychytala”. Veď túto otázku dávajú kaderníčky X-krát denne, ale má aj ďalší rozmer: každá matka sa podvedome pýta, čo to bude? Chlapček, či dievčatko?

Prečítala som už desiatky, či stovky kníh. Od samotnej Táne KV aspoň tri. No ak by sa ma mal niekto pýtať, ako písať a tvoriť, tak prosím vás, len nie takto!

Nie takto z rýchlika zabiť dobrú tému povrchným prístupom.

Nie bez fundovaného ilustrátora, neilustrovať si titulky, či nebodaj aj knižky sami.

A hlavne: neopakujte sa! Aký význam má ten istý námet omieľať z knižky na knižku, ako pokazená gramoplatňa?

No v niečom sa tejto našej spisovateľke predsa len darí. Dokáže osloviť davy a vycítiť, po čom bežné čitateľky túžia.

Zatiaľ ma od KV najviac oslovil román Klamstvá. Autorka aj tu rieši materstvo a veci s ním súvisiace.

Aká matka sa vzdá vlastného dieťaťa?

Veľké miesto v románe zohráva znovu materinská láska. Autorka pitvá rôzne situácie, v ktorých tá akosi neprichádza sama od seba.

Najzaujímavejšiu myšlienku autorka dáva do úst staršej kamarátky a tiež klientky Táňi:

„Bolesť očisťuje. Pomáha nám pozrieť sa na svet inými očami. Dospieť. Práve si od života dostala šancu, či klesneš na kolená alebo pôjdeš ďalej…”

Str. 169

Zaujímavým detailom je alkohol a cigarety. Kým v predošlých románoch o nich nebola ani zmienka, tu hrdinka fajčí ako turek a popíja pri rôznych príležitostiach takpovediac hocikedy a hocikde. Až nám to nejde do hlavy v spojení s tým jej úspechom.

Ale zase by som si vedela spomenúť na článok o slávnych alkoholikoch. Teda pitie hrdinke nielen pomáha obrusovať hrany, zmierňovať stres a bolesť, ale dáva jej aj krídla,….

Text aj foto: autor.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.