Založ si blog

Osobnosť a dielo Vincenta van Gogha v kontexte dejín

Niektorí umelci sa narodili do nesprávnej doby, na nesprávne miesto. Alebo sú „pre tento svet príliš dobrí“.

 

Vincent Van Gogh je fenomén. Hudobník Don McLean pri pozornom pohľade na Hviezdnu noc od Van Gogha napísal dojímavú pieseň. Pohľad na Vincentou tvorbu, farby aj možné motivácie…..odzrkadľujúc značnú dávku porozumenia nevšedného života majstra.

A okolo tejto výnimočnej piesne je postavená anglo-americká romantická komédia Starry Starry Night.

Čo je dobré, toho sa miestami nedokážeme nabažiť. Preto mi úplne vyhovuje, že jediná pieseň sa ťahá od začiatku do konca.

Idea filmárov bola značne odvážna: oživili Vincenta 100 rokov po jeho úmrtí.

Z faktografickej stránky tento počin chválim. Fanúšik Vincenta uvidí mnohé jeho obrazy, získa aký-taký obraz o ich súčasnej hodnote (desiatky až stovky miliónov dolárov)….v porovnaní s jediným predaným obrazom za štyri stovky to dáva priestor na zamyslenie. Dokázal by Vincent vstrebať tú ohromnú slávu, aká jeho diela v súčasnosti obklopuje? No prečo sme ku vlastným začínajúcim maliarom rovnako neľútostne odmietaví, ako ľudia 19-ho storočia voči Vincentovi?

Autori zachytili kľúčové aspekty okolo Van Gogha: neľútostnú kritiku, ako si odrezal ucho, ako sa údajne strelil do hrude. Samovražda a či vražda? Samovrahovia sa myslím strieľajú do hlavy, nie?

Biografické zdroje udávajú, že Van Gogh trpel Bipolárnou afektívnou poruchou osobnosti a Aspergerovým syndrómom, ktorý patrí medzi Poruchy autistického spektra. To by vysvetľovalo jeho sebadeštrukciu aj odmietanie okolia a prípadnú samovraždu.

To, čo vyslovene mätie je, na čo bol Vincent vložený do presladeného romantického filmu? Mal vôbec nejakú priateľku? Žil v hlbokej chudobe ponorený do svojich malieb.

A mal toľko vnútornej sily, aby sa vzoprel dovtedajším tradičným maliarskym školám. Nebál sa počúvať vlastné vnútro a maľovať svet tak, ako ho v tom čase videl jedine on.

Jeho jediný priateľ Paul Gaugin naopak namaľoval množstvo krásnych tahitských žien. S Vincentom sa dramaticky rozhádali, podľa filmu však aj zmierili. No títo dvaja umelci sa líšili nielen odlišnými námetmi. Mali aj odlišné techniky maľovania. Van Goghove trhané čiary z ktorých bol schopný poskladať toľké obrazy sú jednoznačne unikátne.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?