Založ si blog

Robíme toho dosť pre naše deti?

Koronadoba nás donútila zavrieť školy. Deti sa majú vzdelávať diaľkovo, do detských domovov je zákaz vstupu. No ako táto izolácia vplýva na deti samotné?

 

Postupné uvoľňovanie pomerov je veľkou úľavou. Otváranie škôl malo byť ďalším krokom. No ako vidíme aj čítame, jedna škola za druhou ostáva zatvorená. Samotní rodičia nemajú záujem. Do škôl by svoje deti podľa prieskumov poslalo len cca 40 percent respondentov. A len vysokoškolsky, či odborne vzdelaní rodičia. Rodič so základným vzdelaním, či bez maturity, uvíta možnosť nechať dieťa doma. Nie, že by sa mu nejako výrazne doma venovali.

Vídam, ako škrípe spolupráca, ako deti neberú mobil a neposielajú vyplnené úlohy. Lebo jednak chýba motivácia a zrejme aj odborný výklad.

Sama som s dcérou musela rátať trigonometriu. Tí základne vzdelaní zrejme už aj zabudli, o čom tá trigonometria vlastne je. No a neposielať deti do škôl mi príde ako znak nezáujmu. Ak nič od výchovy svojho dieťaťa neočakávam, zrejme mi bude plne vyhovovať, ak sa aj úplne odtrhne od školy, hlavne aby chodili detské prídavky, bolo na chleba a energie.

čítať, písať, počítať- základné zručnosti každého…

Oveľa lepšie to nie je ani medzi najmenšími. Z môjho rozhovoru v škôlke v Tornali s pani riaditeľkou vyplýva smutné konštatovanie, že škôlka supluje rodičov. Sú deti, ktoré nemajú doma žiadnu detskú knižku. Akosi rodičia nechápu význam kníh, ani literatúry.

Spájať knižku s čitateľom je základom mojej práce literárnej aktivistky. Na foto Z. Kuglerová, R. Montmartre B., O. Kalamár.

 

Naše literárne stretnutia bývajú tiež aj zo strany literárnej obce občas zaznávané.

Vraj nemá význam ísť medzi deti „len preto, aby videli živého spisovateľa“. A že sa len pretŕčam a nič mi to na mojej ceste neprináša.

Našťastie karanténa všetko pomenila, aspoň u mňa. Zúčastňujem sa jednej literárnej súťaže za druhou, dokonca teraz prvý krát budem mať v zborníku aj fotografiu, ktorá má síce skromné, ale umelecké ambície. (Aspoň v názve a téme určite.)

Áno, každý má právo na svoj názor. A možno samotní iniciátori tých výjazdov na východ (Zuzka Kuglerová a Ondrej Kalamár) by nám mohli najvierohodnejšie pomenovať, prečo tie cesty pravidelne podnikajú. Čo im dáva stretnutie s deťmi, ako im poskytujú cennú spätnú väzbu, obdiv, úsmev aj prijatie. Rozprávkárka aj aforista zrejme žijú v úsmevoch detí.

Kniha- slovenská a súčasná- ako voda živá.

Koncom júna plánujeme prvé nesmelé kroky. Keďže detské domovy sú ešte zatvorené, myslela som na piknik vo voľnej prírode. Deťom robí čerstvý vzduch určite dobre. A my sa nateraz uspokojíme aj s bezpečnou vzdialenosťou, bez podávania rúk a bez objatí.

Fotografie sú z posledného literárneho stretnutia v Tornali. Fotila Dadka Csóriová. Ďakujeme 🙂

 

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.