Založ si blog

Rasizmus ako odistená bomba, aktuálne v USA

Od počiatkov som preferovala politiku Donalda Trumpa. O to horšie sa pozerajú posledné správy z USA. Po silnom zásahu koronakrízy prichádza ďalšia rana v podobe násilných demonštrácií, rabovania a podpaľačstva.

Portál 24.sk o vypuknutí nepokojov píše: „George Floyd zomrel pred týždňom v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Po zatknutí sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť, ktorú okolostojaci natočili na video, vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností.“

Oko za oko, zub za zub? Po smrti Jána Kuciaka sa aj Slováci vrhli do ulíc volajúc po „slušnom Slovensku“. No prečo sme nemali v rukách granáty a kovové tyče? Prečo sme nerozbili zopár výkladov a nepokradli nejaký ten luxusný tovar z butikov?

Zas a znova sa ukazuje, ako vidíme len špičku ľadovca. Policajná brutalita voči afroamerickému občianstvu nie je v USA novinkou. A na obdobné úmrtie sledované protestmi a rabovaním si aj spomínam. Scenár je stále rovnaký: v úvodzovkách dobrý kriminálnik tmavej pleti podlieha policajnému zásahu zo strany kvázi rasistických belochov.

Vtip je v tom, že nikde nevidím žiadne vysvetlenie. Čoho sa ten Floyd vlastne dopustil. O čo mu šlo? Pochybujem, že sa len pokojne prechádzal po uliciach Minneapolisu.

Rasizmus sa prejavuje ako voľačo skryté, o čom sa nerozpráva, lebo nesmie. A samotní černosi sa stavajú do role večných obetí. Obzerajúc sa do vlastných radov tiež vidíme to obrovské pokrytectvo. Ako sa všetci tvária, že na farbe pleti nezáleží, no predsa len zjavne áno.

Zmiešané manželstvá rozotierajú všetky rozdiely. Podporované akýmsi tichým súhlasom, či rezignáciou. Akoby v akejsi fantasy poviedke psy a mačky budovali spoločný domov. Mali deti mačkopsy a mňaukanie považovali len za akýsi dialekt brechania. A to večné nepriateľstvo medzi psom a mačkou sa javí stále viacej nepochopené, kvázi absurdné.

Lebo sme si zakázali pomenovať veci pravým menom. Čo sa týka poriadkov a neporiadkov, za celkom vydarený projekt považujem občianske hliadky. Jednotlivé skupiny obyvateľstva si samé medzi sebou vedia vytvoriť pokoj a poriadok najjednoduchšie.

Ohľadom USA znie vízia vlastne triviálne jednoducho. Prečo nemajú viac afroamerických policajtov? A prečo ich nenasadzujú práve na afroamerických delikventov? Lebo zločin ostáva zločinom, aj keď sa ho snaží akákoľvek skupina zastierať, či prekrúcať.

Pátram po pogromoch na Židov v Poľsku. Fakty sú desivé. Susedia zaživa upálili stovky svojich židovských spoluobčanov v mestečku Jedwabne. Z 3,3 milióna Židov v Poľsku sa nielen skrz koncentračné tábory, ale aj lynčovanie a masové vraždy až vyháňanie, dopracovali k mizivému počtu 12 000.

Človek nechápe samotný fakt, prečo sa takto masovo nechali likvidovať. Na druhej strane kvitujem vznik Izraela ako národného štátu. Je to relatívne mladá krajina a práve vysťahovaním do vlastnej krajiny Židia spravili najráznejší obranný krok voči antisemitizmu.

 

 

                                                                            

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.