Založ si blog

Čaputová prišla do parlamentu s posolstvom nádeje.

Dlho očakávanú správu o stave republiky nám takmer zmarilo nevhodné počasie. No našťastie sa podarilo udržať TV signál a vychutnať si jednak elegantnú módnu kreáciu a zároveň aj slová plné pozitívneho posolstva.

 

Patrím k fanynkám pani prezidentky. Už len, že je žena + ekologicky cítiaca a zároveň hľadajúca zmierlivé a rozumné riešenia súčasných problémov.

Prvotnú pochvalu, akí sme boli v boji s pandémiou súdržní a disciplinovaní, si mnohí zrejme ani nezaslúžime. Nás tá nákaza proste veľkým oblúkom obišla. Síce sme si vytrpeli reštriktívne opatrenia, pozatvárali sa obchody a mnohí prišli o prácu, no ako nás to spojilo či zjednotilo, posúďte sami.

Pochvala na stranu umelcov, ktorí pomáhali prežiť ťažké časy a ktorí sa dožijú uvoľnení ako poslední, poteší. Ako aj samotný fakt, že malé vydavateľstvo Pars Artem, ktoré mi poskytlo viaceré výtlačky na recenziu, navzdory problémom a kríze nekrachuje. Autori naďalej tvoria a vznikajú prvé literárno-hudobné podujatia. Aktuálne

STREDA 24. JÚNA 2020 O 17:00 – 19:00

Stretnutie Pri Poézii A Hudbe – Hosť: Česká Poetka Milena Orsi
Zichyho Palác
Poteší aj trochu kritického tónu. Tiež mi príde zúfalé, ako sme sa ako krajina degradovali na montážnu dielňu západných mocností, bez výraznej podpory slovenskej vedy, školstva, ale aj kultúry. Sami vídame, ako sa denne boríme s finančnými aj ľudskými problémami. Ako na vydanie knihy netreba talent písať, skôr len talent presviedčať a nechať si niečo zaplatiť, či zasponzorovať.
Ohľadom obnovy dôvery v právo a spravodlivosť, očisty sudcov a súdnictva, budeme samozrejme kriticky sledovať aktuálne dianie.
Na rozdiel od mnohých literátov nezastávam názor, že kniha by mala čitateľa nevyhnutne vytrhávať z reality a učičíkať v akomsi vymyslenom fantasy-scifi-rozprávkovom svete. Práve naopak! Aj literatúra a písanie ako také, môže byť ostrým bičom na neduhy súčasnej spoločnosti, či už lokálne, na Slovensku, v Európskom, či celosvetovom meradle.
Matovič si pochvaľoval rečnenie bez rúška. Otvárajú sa nám hranice do Čiech aj Maďarska. Užite si eufóriu postupného uvoľňovania.
Na záver ostáva len veriť, že avizovanú veľkorysú finančnú pomoc zo strany Európskej únie bude naša malá krajina schopná čerpať a zmysluplne vynakladať. A ak sa ujde nejaké to euro aj na mnou tak milované umenie a kultúru, majú moje srdce.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.