Založ si blog

Veľké mená v ťažko stráviteľnom príbehu

Československý režisér Miloš Forman natočil Prelet nad kukučím hniezdom podľa románu Ken Kesey: Bol som dlho preč.

 

Samotný Kesey „Bol spojivom medzi beatnickou generáciou 50-tych rokov a kultúrou hippies 60-tych rokov 20. storočia.“, tvrdí Wikipédia.

A v sekcii životopis nám prezrádza pozoruhodné detaily:

Na Stanforde Kesey spolupracoval ako dobrovoľník na štúdii financovanej CIA pod menom „Project MKULTRA“ vo veteránskej nemocnici v „Menlo Park“. Študoval efekt psychoaktivnych drog, obzvlášť LSD, psilocybínu, meskalínu, kokaínu a DMT. Kesey napísal mnoho detailných správ o jeho pokusoch s drogami, ako počas Projektu MKULTRA, tak aj neskôr počas jeho súkromných výskumov, ktoré nasledovali. Táto jeho úloha ho inšpirovala k napísaniu románu „Bol som dlho preč“ v roku 1962. Jeho úspech mu pomohol presťahovať sa do La Hondy v Kalifornii. Často zabával priateľov večierkami, takzvanými „Acid Tests“, ktoré zahrňovali hudbu, čierne svetlá, fluoreskujúce farby, impulzy a iné „psychedelicke“ efekty a samozrejme LSD. Tieto večierky boli zaznamenané v niektorých básňach Allena Ginsberga, v diele Toma Wolfa „Kyselinový test“, takisto ako v „Hell´s Angels“ Huntera S. Thompsona.

 

V roku 1966 bol Kesey zatknutý za držanie marihuany.

Dobrou správou je, že reedícia knižky je aj akutálne na našom knižnom trhu:

https://www.martinus.sk/?uItem=24913

Z krátkej anotácie sa dozviete:

„Rozprávač, psychická obeť druhej svetovej vojny, Poloindián Broom Bromden rekapituluje posledné mesiace svojho dlhodobého pobytu na psychiatrickej klinike v Oregone. Spomína na tridsaťpäťročného tuláka a hazardného hráča McMurphyho, ktorý sa na kliniku dostal pre výtržnosti. Svojou živelnosťou a chuťou žiť McMurphy (vo filme Jack Nicholson) rozvracia zabehnutý chod inštitúcie.“

A film? Je úžasné vidieť charizmatického Jacka Nicholsona hrať zamlada a v plnej sile.

Namiesto poloindiánskeho rozprávača tu máme mohutného Indiána, ktorého volajú náčelník, no svojou údajnou hluchonemotou je pre spoločnosť nezaujímavý.

Kartár a stávkar McMurphy je spočiatku šťastný. Vymeniť väzenie za liečebňu, za ústav a zbaviť sa pút pôsobí lákavo.

No pod pokrievkou je všetko inak.

Forman búra vžité mýty. Bielu vnímame ako farbu nevinnosti a americké správy sú plné neprávostí, ktoré páchajú belošskí policajti na afroamerickej populácii.

V tomto ústave sú pacienti belosi, sanitári afroameričania, sestričky krásne, ale ľadovo kruté.

Obyčajné ľudské túžby, ako zasmiať sa, zasúložiť si, opiť sa, Mc Murphy síce dokáže priniesť a presadiť, no sú vzápätí nemilosrdne odsúdené, kynožené v korienkoch.

Túžba po živote, radosti a spravodlivosti sa trestá elektrošokmi.

A hriešne telo musí umrieť, aby myseľ mohla naďalej žiť.

Trailer ma mätie, je plný úsmevov a radosti, no chýba v ňom nemilosrdná krutosť, s akou nám spoločnosť nanucuje vlastné normy a konvencie.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.