Založ si blog

Ženy s hadmi na prsiach

Film Sebemilenec až desivo kopíruje životné osudy samotnej autorky knižnej predlohy Simony Monyovej.

 

Jednu z najpopulárnejších českých autoriek ženských románov, Simonu Monyovú, zavraždil jej manžel šiestimi bodnutiami nožom 3.8.2011 vo veku 44 rokov. Údajne ju 11 rokov fyzicky napádal a znásilňoval. Večne sa topil v dlhoch a osudného činu sa dopustil v časoch, kedy bol z bytu už deložovaný a bol spustený proces rozvodu. Autorka si stihla pripísať na konto tridsiatku kníh o medziľudských vzťahoch. Jej smrť spustila sériu volaní na linky pomoci od žien, ktoré nechcú skončiť ako ona.

Film Sebemilenec natočil podľa rovnomennej literárnej predlohy Filip Renč. V hlavnej úlohe so Simonou Stašovou a Jaromírom Dulavou.

https://www.martinus.sk/?uItem=32367

Krásna Libuša sa zoznámi so šarmantným Otom a ten ju v priebehu niekoľkých mesiacov de facto vybrakuje. Citovo, fyzicky aj finančne.

Z na počiatku úspešnej a šarmantnej ženy sa stáva troska neschopná povedať pravdu. Vraví sa, že topiaci sa aj slamky chytá, no u Libuše to neplatí. Darmo má svoje staré kamarátky, darmo sa jej zhrozene snaží akokoľvek pomôcť aj bývalý priateľ. Valcujú ju pocity hanby, radšej klame, že ju zbili nejaký grázli a Ota zachránil.

Najdesivejší je výjav na konci. Šesť bodnutí nožom sa odráža v Otových slnečných okuliaroch ako desivá predpoveď.

To všetko orámované príjemnou scenériou a fajn oddychovou hudbou.

Až si hovorím, čo na tých chlapoch žereme. Romantika je v podaní Ota len hnusne vypočítavý manéver, aby si Libušu omotal okolo prsta. Tá je hotová z kvetiniek, prstienka, sexu, ktorého mala zrejme nedostatok a necháva si ho k sebe nasťahovať, platí jeho dlhy, slepo mu dôveruje.

Násilie sa stupňuje, keď sa ho snaží zbaviť, čomu sa Ota kategoricky bráni.

Ak si hada chováte na prsiach, myslíte, že na najmenší protest zlezie a odíde? Skôr sa omotá okolo krku a vytlačí z paničky aj dušu.

Vzťah úspešnej ženy a neschopného chlapa je vražedný mix, aký koruna tvorstva nie je schopná prekúsnuť.

Mnohé k tomu pridali aj patriarchálne stereotypy, ktoré v mužovi vidia hlavu rodiny a živiteľa. Obdobne ako Ota, aj Monyovej vrah sa márne snažil o finančnú nezávislosť.

Ku tým Libušiným pocitom viny: živil ich večným obviňovaním a násilím samotný Ota. No zo života často vidíme až stigmatizáciu obete. Ako si „sama za to môže”, „nechá si srať na hlavu” a obdobné reakcie paradoxne aj zo strany žien. A áno, aj obeť si nesie svoj podiel viny. Už aj Monyová to spoznala aj opísala: žena je zodpovedná za to, čo nechá so svojím životom urobiť.

Od úmrtia Simony Monyovej uplynulo už deväť rokov, no jej odkaz aj v tomto filme aj v jej knihách žije a varuje.

https://www.csfd.cz/film/347950-sebemilenec/prehled/

 

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Len ďalšia stratená žena: Prípad Laci Petersonovej.

13.03.2024

Priznám sa, tentokrát sme ohrdli Ivetou. Azda práve pre tie nekonečné reklamy, ako Iveta je to, o čom rozpráva celé Slovensko. No nemuselo by. Mne už aj v prvej sérii vadilo, že ten ich takzvaný humor som viacej vnímala, ako posmech-výsmech a proste ma to nebavilo, nerozosmialo. A teraz, ako Mauréry začala točiť posteľové scény a pľuvať cez stôl? No normálne ma prešla [...]

Skutočne Neskutečná Anna

09.03.2024

Ostaňme ešte na chvíľu v Amerike a pri tých veľkých Amerických snoch. Aj Anna Sorokina jeden taký mala a takmer na dosah. Vráťme sa však ešte na sekundu na palubu Titanicu. Ak ste videli ten nesmrteľný film s Leonardom Dicapriom a zároveň čítali ten link v mojom komentári o preživších Titanicu, tak si azda spomeniete na mladého odvážneho námorníka, čo riadil [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.