Založ si blog

Ženy s hadmi na prsiach

Film Sebemilenec až desivo kopíruje životné osudy samotnej autorky knižnej predlohy Simony Monyovej.

 

Jednu z najpopulárnejších českých autoriek ženských románov, Simonu Monyovú, zavraždil jej manžel šiestimi bodnutiami nožom 3.8.2011 vo veku 44 rokov. Údajne ju 11 rokov fyzicky napádal a znásilňoval. Večne sa topil v dlhoch a osudného činu sa dopustil v časoch, kedy bol z bytu už deložovaný a bol spustený proces rozvodu. Autorka si stihla pripísať na konto tridsiatku kníh o medziľudských vzťahoch. Jej smrť spustila sériu volaní na linky pomoci od žien, ktoré nechcú skončiť ako ona.

Film Sebemilenec natočil podľa rovnomennej literárnej predlohy Filip Renč. V hlavnej úlohe so Simonou Stašovou a Jaromírom Dulavou.

https://www.martinus.sk/?uItem=32367

Krásna Libuša sa zoznámi so šarmantným Otom a ten ju v priebehu niekoľkých mesiacov de facto vybrakuje. Citovo, fyzicky aj finančne.

Z na počiatku úspešnej a šarmantnej ženy sa stáva troska neschopná povedať pravdu. Vraví sa, že topiaci sa aj slamky chytá, no u Libuše to neplatí. Darmo má svoje staré kamarátky, darmo sa jej zhrozene snaží akokoľvek pomôcť aj bývalý priateľ. Valcujú ju pocity hanby, radšej klame, že ju zbili nejaký grázli a Ota zachránil.

Najdesivejší je výjav na konci. Šesť bodnutí nožom sa odráža v Otových slnečných okuliaroch ako desivá predpoveď.

To všetko orámované príjemnou scenériou a fajn oddychovou hudbou.

Až si hovorím, čo na tých chlapoch žereme. Romantika je v podaní Ota len hnusne vypočítavý manéver, aby si Libušu omotal okolo prsta. Tá je hotová z kvetiniek, prstienka, sexu, ktorého mala zrejme nedostatok a necháva si ho k sebe nasťahovať, platí jeho dlhy, slepo mu dôveruje.

Násilie sa stupňuje, keď sa ho snaží zbaviť, čomu sa Ota kategoricky bráni.

Ak si hada chováte na prsiach, myslíte, že na najmenší protest zlezie a odíde? Skôr sa omotá okolo krku a vytlačí z paničky aj dušu.

Vzťah úspešnej ženy a neschopného chlapa je vražedný mix, aký koruna tvorstva nie je schopná prekúsnuť.

Mnohé k tomu pridali aj patriarchálne stereotypy, ktoré v mužovi vidia hlavu rodiny a živiteľa. Obdobne ako Ota, aj Monyovej vrah sa márne snažil o finančnú nezávislosť.

Ku tým Libušiným pocitom viny: živil ich večným obviňovaním a násilím samotný Ota. No zo života často vidíme až stigmatizáciu obete. Ako si „sama za to môže”, „nechá si srať na hlavu” a obdobné reakcie paradoxne aj zo strany žien. A áno, aj obeť si nesie svoj podiel viny. Už aj Monyová to spoznala aj opísala: žena je zodpovedná za to, čo nechá so svojím životom urobiť.

Od úmrtia Simony Monyovej uplynulo už deväť rokov, no jej odkaz aj v tomto filme aj v jej knihách žije a varuje.

https://www.csfd.cz/film/347950-sebemilenec/prehled/

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.