Založ si blog

Tchyně a uzený jsou nejlepší studený

Písanie tematického blogu je hektická záležitosť. Niekedy sa nedeje takmer nič, inokedy sa  s dojmami a aktualitami až roztrhne vrece, ako aj teraz.

Na úvod aktualita z Mestskej knižnice v Tornali. Po uvoľnení reštrikcií síce opätovne otvorila svoje brány, čo aj dvojjazyčne hlása na reklamnej tabuli vo výklade,

údajne „nyitva“, teda otvorené

no pri vstupných dverách sa už stretávate s opačnou informáciou o dlhodobej dovolenke. Nebolo by od veci zosúladiť nápisy, aby čitateľa zbytočne neuvádzali do omylu.

ale predsa zatvorené.

Chcela som sa kuknúť, či náhodou nemajú niečo od včera spomínanej Simony Monyovej, aj keď sa mi nezdá. Ak by tam niečo od nej bolo, už by mi to zrejme bolo padlo do oka.

Ohľadom filmových adaptácií, okrem Sebemilenca od Monyovej sfilmovali už len jediný film: Tchýně a uzený. Natočené v spisovateľkinom pôsobisku Brne v roku 2011 ako Drama.

Tematika zase len vzťahová, no z iného súdka. Vzťahy nevesty a svokry.

Po Sebemilencovi so špecifickou atmosférou, ktorá diváka vtiahne, je tu zrazu všehochuť obrazu a zvuku. Hudba a efekty prihlasné.

Dej by aj obsahoval prvky komična, no akosi nedokáže rozosmiať. Hoci o Monyovej som čítala, že používala svojský humor. No film je akýsi úsmevno-smutný o priekoch a falošných obvineniach svokry, ktorá sa nedokáže zmieriť s faktom, že stráca svojho jediného syna.

Tematika prudko aktuálna. Mnohé matky sú prisilno citovo naviazané na svojich synov. Mať dobrý vzťah so svokrou je skôr výnimkou ako pravidlom. Je to malý zázrak, ak si dve ženy sadnú a dokážu harmonicky koexistovať.

Samotný syn-manžel je však v príbehu len bábkou v rukách žien. A ak by sme si mali zobrať nejaké ponaučenie, tak zrejme to, že my ženy dokážeme natoľko zúrivo a zúfalo poťahovať za nitky, až sa raz proste pretrhnú.

Záver je prekvapivý, málo pravdepodobný.

Najviac mi vadí tá neurčitosť celkového dojmu. Od filmu by divák mohol právom očakávať, nech ho usadí, nech ho rozosmeje, či rozplače. Proste nech má výraz a efekt. No práve ten nevyužitý komický potenciál vyvoláva rozpačité pocity, niečo ako sex bez orgazmu.

Fotografie: autor

https://www.csfd.cz/film/47856-tchyne-a-uzeny/prehled/

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.