Založ si blog

Obraz s nehynúcim odkazom

Tento môj blog som založila v časoch nástupu koronakrízy. Plná elánu aj tém na rozoberanie. Prihovárala som sa čitateľovi takmer na dennej báze. Verím, že práve tá pravidelnosť a vytrvalosť si získala zopár verných čitateľov. No zrejme v každom príbehu nastávajú aj ťažšie chvíle, kedy autorovi dochádza dych, kedy ho pohltia vlastné problémy. No navzdory všetkým osobným ťažkostiam sa snažím neprestať a pokračovať v našliapnutej ceste.

 

Tentoraz opäť pokračujeme v dojmoch z výtvarného umenia. Kto sa viac porozhliadne, zistí, koľko veľa sa dá vypovedať jediným obrazom. A ako  dokáže celoživotné úsile autora vyvrcholiť jeho kľúčovým dielom.

Obrazy odlišné štýlom aj výpoveďou spája obdobie vzniku aj preslávenosť diel.

U Vincenta van Gogha sme spoznali celý príbeh jeho Hviezdnej noci (1889).

Paul Gaugin pátral po koreňoch civilizácie až namaľoval svoje Odkiaľ prichádzame? Čo sme? Kam ideme? (1897)

Dnes si predstavíme monumentálny kruhový obraz Feszty Árpád: Príchod Maďarov (1894)

Toto dielo sa často skloňuje, je pamätníkom historicky jednej z najvýznamnejších etáp našich dejín. Moja najbližšia rodina národný park Ópusztaszer navštívila v rámci nedávnej letnej dovolenky. Mne sa ušli ich dojmy a malý prospekt spísaný roku 1895.

Reedícia z roku 2006. Foto autor.

 

Útly prospekt rozpráva príbeh zrodu diela. Feszty Árpád mal svoj veľký, finančne náročný sen. A zároveň aj okruh ľudí, ktorí mu verili a založili akciovú spoločnosť na financovanie projektu.

Maľba nadchýna nielen rozmermi, ale hlavne realizmom. Prácu sprevádzali dôkladné štúdie zvykov, životného štýlu, ale aj odievania našich predkov. Podľa náčrtov sa do maľby pustil tím maliarov. Jednotlivé časti napokon zjednotil a stmelil samotný Feszty, ktorý na veľdiele pracoval do úmoru.

V krátkom zhrnutí sa dozvedáme príbeh spojenia nomádskych kmeňov pod vedením zdatného vodcu Árpáda. Práve jednota a bojovnosť umožnila Maďarom podmaniť si územie Karpatskej kotliny.

Obraz predstavuje kľúčové momenty príchodu Árpádovej družiny, podmanenie pôvodného slovanského obyvateľstva,povozy žien, lesy, stáda, obetu bieleho koňa vedenú táltošom.

Prehliadka je sprevádzaná aj zvukovými efektmi. Vtiahne človeka do dejín, do jednej z najprevratnejších čias našej histórie. Ak máte čas a prostriedky, toto dielo vám dokáže vykúzliť nezabudnuteľný estetický aj citový zážitok.

 

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.