Založ si blog

Banská Bystrica dýcha umením a tradíciami

Centrum stredného Slovenska prežilo bohatý predĺžený víkend. V sobotu oslavy 76.-teho výročia SNP, štvrtok-piatok sústredenie literátov v štátnej vedeckej knižnici a penzióne Al Corso.

 

Sobotňajšie oslavy ste mali možnosť sledovať aj naživo prostredníctvom televízneho vysielania. Koronadoba síce vtisla svoju pečať, no podstatne sa program nemenil. Skrátili sa premietané filmy a limitoval počet pozvaných hostí na 1000, no nechýbali významní hostia z radov veteránov SNP ani našej politickej špičky. Improvizované protesty boli drsné, no nezabúdajme, že kým bol Matovič v opozícii, jeho sympatizanti si tiež neodpustili prísť a robiť rozruch v čiernych tričkách „Fico chráni zlodejov.”

Osobne mi najviac utkvelo v mysli, že sme sa s pani prezidentkou minuli len o jediný deň.

Sústredenie literátov občianskeho združenia Pars Artem prebiehalo formou workshopov. Ďalšie nóvum! V Smolenickom zámku sa ešte hovorilo o seminároch, učili sme sa nejaké poetické základy a rozoberali vlastné básne. Tentoraz prednášky mali za cieľ napomáhať v ďalšej literárnej tvorbe, zrejme preto ten názov a zameranie.

Peter Juščák mal workshopy dva. Vo štvrtok rozoberal cestu za témou, v piatok psychológiu postáv. V piatok vypuklo poukázal na masívny kontrast: Písanie za peniaze núti autora k enormnému tempu aj za cenu nedozbieraného materiálu a prekrúcania reality. Historická vernosť si vyžaduje dlhé stretnutia, trpezlivé bádanie, sústredenie sa na každý detail aj historickú súvislosť. No sám autor uznáva, že mal šťastie, že sa literatúrou nemusí živiť. Zároveň si ponechal autorskú voľnosť a z rozprávaní piatich žien sformoval románovú postavu jedinú.

Zuzka Kuglerová spovedá Toňu Revajovú. Fotí Anka Drevická.

Uznávaná autorka detskej literatúry, Toňa Revajová, nám priblížila, ako zaujať detského čitateľa. Čo všetko treba o dieťaťu a jeho svete poznať, aby sa v tom príbehu našiel a bol práve pre jeho vekovú kategóriu. Jej prístup je mimoriadne precízny, korektorke údajne nenechala „ani jedinú čiarku”.

Ján Tazberík mal na starosti poéziu voľného verša aj individuálne konzultácie s našimi básnikmi. Potešilo, že ma skrz moje texty už kúsok pozná a aj ma osobne povzbudil do ďalšieho blogovania.

Večera na dve etapy sa kúsok pretiahla. Zrejme jednotné a presne načasované menu by dokázalo udržať časový plán. Noc poézie na záhrade štátnej vedeckej knižnice síce začala s meškaním, ale Miroslav Kapusta sa ukázal ako ostrieľaný organizátor  a moderátor. Do dvoch hodín dokázal vtesnať vystúpenia dvadsiatich autorov poprepletané tromi druhmi hudobnej vložky.

Najviac priestoru samozrejme dostali zakladatelia združenia Pars Artem Zuzka Kuglerová, Ondrej Kalamár a Ján Tazberík, zahraniční hostia: z Čiech Alois Marhoul, Michaela Orsi a bulharská poetka Dimana Ivanová. Toňa Revajová si vydobila výnimku a ukázala úryvok zo svojej detskej tvorby.

Zakladatelia Pars Artem v spoločnosti hostiteľky- riaditeľky ŠVK.

Ohľadom predaja kníh sa zase raz potvrdilo, že predáva hlavne osobnosť autora. Venovanie a autogramy majú svoju nezanedbateľnú rolu.

Zozbierali sme po jednom z titulov združenia aj do fondu knižnice.

Zlatý klinec programu: Miroslav Kapusta recituje s hudobným podmazom konkurujúc rockovým hviezdam.

Možno si ešte spomínate na tú búrku kvôli honoráru, ktorú rozpútala jedna z debutantiek. Rada prichádzam veciam na koreň, tak som sa sem-tam pýtala na honoráre. Paradoxne autori si pochvaľovali honoráre za vystúpenia, ktoré sa im občas nečakane dostali. Ohľadom kníh si uvedomujú finančný vklad vydavateľstva a tiež potrebu vydavateľstva zarobiť v záujme prežitia. Akosi vzácne sa autori zhodli, že ich ku písaniu nemotivujú financie. Písanie je terapia, životný štýl, nadstavba, ktorá dodáva už aj tak šťastným životným dráham ďalší rozmer.

Piatkový workshop Petra Juščáka v komornej atmosfére.

Kúsok pritriezvy pohľad v porovnaní s JK Rowlingovou, ktorú písanie vytrhlo z najhlbšej biedy. No zrejme neostáva iné, len sa zmieriť s realitou a neočakávať od písania na Slovensku to, čo v ňom proste nie je.

Fotografie: autor.

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.