Založ si blog

Literárna kritika sa ľahko formuluje, no ťažšie vstrebáva

Na krátkom vystúpení v záhrade Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici som sa akosi spontánne nazvala konzumentkou literatúry, ktorá ešte nemá z čoho ponúkať perly. Ostáva potenciál, hŕstka čitateľov, čo si už odo mňa čo- to prečítali, vypočuli…a rôzne ohlasy.

 

Postupujeme slepačími krokmi. Od seminárov k poviedkárskej súťaži. K mojim prozaickým pokusom.

Časy sa menia, ľudia sa menia. Prečítala, prekusala som sa desiatkami, stovkami kníh. Od marca píšem aj blog. O prečítanom. No už predtým som rada referovala, uverejňovala svoje postrehy. Z každého rožka troška. Ono je fajn vytvoriť si svoj vlastný autonómny názor o prečítanom. No robia to aj ostatní. A ak nekomentujú, je to možno len preto, že nevidia ani ten potenciál.

Verný čitateľ moje kritické referáty snáď už pozná. A tak ho môže zaujať aj opačné garde: moje texty na pretrase.

Jediný komentár získalo moje Copaté dievča

https://www.fandom.sk/clanok/ohnive-pero-jar-2020-copate-dievca

 

Ak ľudia komentujú, možno im do očí udreli chyby, nedostatky textu, konceptu.

Popasovať sa s kritikou na vlastné texty je jednak otázka ega, pýchy, sebadôvery a jednak ukazuje potenciál rastu.

Na chybách sa môžeme učiť, môžeme sa ich snažiť naprávať, trpezlivo česať svoj príbeh, alebo napísať druhý, tretí, či sa aj na všetko vykašľať, vzdať to.

Hviezdny prach rozvíril stojaté vody viac.

https://www.fandom.sk/clanok/ohnive-pero-jesen-2020-hviezdny-prach?fbclid=IwAR34nnlXnnjLDEDIdlpK7ANNs90Q4jAVW4Z-tE-4dDIH7CtELiKDPLyaALw

 

Dostalo sa mi celkom zaujímavých komentárov. Nielen v rovine ľúbi-neľúbi. No hlavne si to žiada česať, viacej práce, trpezlivosti, dôslednosti, formy….viery, pochopenia….

Sarkastický koment, že ten text je ako „plesnivý chleba s maslom”, tak do takého levelu som už ja ani v časoch najlepších, či najdivokejších nešla. To sa už vymyká z rámca takzvanej konštruktívnej kritiky do sféry odpisu, amortizácie.

Potešili však pozitíva, povzbudenie. A zrejme treba takéto zrkadlá, aby keď už pozeráme ostatným smietky v očiach, dovideli sme si aj na svoje vlastné smietky,či  brvná, chyby a nedostatky.

Poslednou dobou som stále viac sebakritická. No uvedomiť si je len prvý krok,

Ps: Hviezdny prach je aktuálne v súťaži. Ak by vás príbeh zaujal, ešte je tu možnosť hlasovať, vyjadriť svoje sympatie aj priamo na stránke Fandom.sk.

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.