Založ si blog

Román o minulosti, ktorá človeka raz dobehne

Zaujíma vás, ako sa zo športovo nadaného mládenca stane príslušník Štb, neskôr básnik, organizátor a napokon aj autor románu o svojej minulosti? Potom bude táto kniha pre vás skutočnou lahôdkou.

Miroslava Kapustu poznám už pár rokov ako neúnavného organizátora multižánrových podujatí v Banskej Bystrici, ako plodného básnika a šikovného moderátora. Tentoraz prišiel s románom V raji ti viac žien netreba. Venuje ho svojmu otcovi, ktorý o napísaní románu iba sníval, no nepokúsil sa.

Pevná väzba, 344 strán. Foto: autor.

Knižka vyšla v roku 2019. Na titulke autora zachytáva fotografia Ivana Levického s pohľadom upretým kdesi do neznáma.

Medzi prológom a epilógom sa radí 28 kapitol s pútavými názvami ako Slnko by malo svietiť na všetky deti či Láska a čas kráčajú potichu, kým nezačnú kričať.

Na zadnú stranu obálky sa dostal úryvok z epilógu. Prípadný medailónik by bol fajn, či aj krátke anotácie od známych z radov literátov, tých má autor za dlhé roky účinkovania v literárnom svete naozaj požehnane.

Príbeh je zmesou pravdivej centrálnej dejovej línie a fikcie vedľajších dejových línií na pozadí histórie, akú si aj pamätáme.

Autor zvolil zaujímé monogramy dvoch kľúčových postáv MK a SS. Martin Kaplan v domnelej priateľke Sáre Szelepcsényi nachádza svoju najväčšiu odporkyňu.

Mladý Martin si vyberá povolanie tajného agenta ako niečo filmové a dobrodružné. Sledovačky sú plné zvratov, žiadajú si koncentráciu a dôvtip. Sledovanie našich je mu už menej po vôli, ale práca je práca. Po prevrate prechádza previerkou a stáva sa kriminalistom.

Intímne detaily prichádzajú znenazdajky, dodávajú príbehu šťavu. No zaujme aj opis rodinného života. Martin sa života ani zodpovednosti nebojí. Naberie si na plecia dve manželstvá a štyri dcéry. Plus tá neodbytná, všadeprítomná Sára a ozaj máme dojem, že viac žien netreba. Načo aj? Máme tu celú plejádu slečien a žien s rôznymi povahami, postojmi aj osudmi.

Impozantné sú aj Martinove zásady prísť všade včas, držať slovo, postarať sa o svojich blízkych, vernosť aj v čase krízy.

Vekový rozdiel sa po odchode do dôchodku vypomstí. Manželka stráca elán, Martin sa čím viac zabúda za monitorom. Utieka sa do sveta básní a bohémskych umelcov. No napokon predsa len prevážia skutočné hodnoty lásky a rodiny.

Drobné chybičky v texte a preklepy by si zaslúžili pozorného korektora. Rovnako pozoruhodné je, že až dvakrát sa dočítame Martinovho divného sna ako chce otec vyfackať deda a mama sa na tom sne len smeje.

Knižka sa ľahko číta, rodinnými peripetiami pekne stupňuje aj rozuzlí. Som len rada, že sa mi dostala do rúk a robila mi spoločníčku v mojich krízových časoch.

Postava Sáry, ako sa mení zo sympatickej výtvarníčky na neznesiteľnú alkoholičku je realistický. Kto z nás sa už v živote nesklamal po čarovných prvých dojmoch? A kto z nás by nepoznal aj tienisté stránky medziľudských vzťahov, deštruktívny vplyv alkoholu a úskalia sociálnej siete?

Už celý sivovlasý, ale ešte stále vitálny a energický Martin sa po prepuknutí škandálu okolo svojej eštébáckej minulosti odhodlá k vyhláseniu, pridáva aj báseň Odkazujem pozostalým. V nej okrem iného píše:

„Vraj som vinný…

tak iba ticho dýcham

ale ešte žijem – teda nie som nik

a tým ktorým k odsúdeniu stačí jeden link

-Ja odpúšťam!“

Tento Coming Out spôsobil Martinovi nevídanú úľavu: „Odrazu si s úsmevom dokázal predstaviť ten pocit, keď sa gay verejne prizná so svojou homosexuálnou orientáciou. Áno, ako príklad je to trochu pritiahnuté za vlasy, čo sa týka podstatných prvkov paralely s jeho prípadom, ale aspoň ten záverečný pocit oslobodenia, aj keď len pred samým sebou, ten tam bol úplne a jednoznačne spoločný!“

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.