Založ si blog

Nevtieravá reklama

Reklama je všadeprítomná masáž mozgov a snaha o ovládanie nákupného, či iného správania. No marketing sa občas prejavuje aj naozaj kreatívne, dokonca zábavne. Takýto efekt dosiahla aj táto útla knižka.

 

Sprievodca na cesty – necesty.

Vnímate knižky ako kolektívny produkt? Táto taká určite je. Aj keď sa nám autori predstavujú postupne. Celkom nové diagnózy spís(k)al Andrej Reiner, veselo (s)kreslil Pavel Jakubec a prostredníctvom karikatúr sa nám predstavuje aj kolektív firmy Janssen-Cilag na Slovensku.

Na svojej oficiálnej stránke sa táto farmaceutická spoločnosť opisuje slovami:

„Firma Janssen nesie meno po významnom belgickom vedcovi a farmakológovi. Paul Janssen, spolu so svojim tímom bádateľov, dosiahol prelomový úspech vo vyvinutí lieku na liečbu schizofrénie. Jeho spoločnosť, Janssen Pharmaceutica, sa stala v roku 1961 členom americkej skupiny Johnson & Johnson.

 

V roku 1959 sa súčasťou Johnson & Johnson stala aj švajčiarska firma CILAG AG.

 

V Slovenskej republike začala spoločnosť CILAG AG pôsobiť v roku 1991. Samotná firma Janssen Pharmaceutica N.V. zahájila na Slovensku svoju činnosť o dva roky neskôr. V roku 1995 vzniká spojením týchto dvoch firiem spoločnosť Janssen-Cilag.

 

Farmaceutický segment skupiny Johnson & Johnson dnes nesie jednotný názov Janssen. V Slovenskej republike je súčasťou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o. so sídlom v Bratislave. V súčasnosti Janssen zamestnáva 35 zamestnancov.“

Knižka vtipov a aforizmov vznikla s cieľom prihovoriť sa praktickým lekárom v ambulanciách aj vo voľnom čase. „Domnievame sa totiž, že humor a smiech patria k najdôležitejším liekom.“, píše Pharm. Dr. Milan Lopašovský. Svojím širokospektrálnym záberom je však schopná zaujať aj širšie masy čitateľov.

Okrem predstavenia sady liekov na rôzne časti ľudského tela sa do brožúry dostalo množstvo vtipov tematicky zoradených a graficky pestro dotvorených.

Spomína sa politika, romantika, diagnostika, literatúra.

Napríklad taká Evolúcia múz:

„Sprvu bola pre neho múzou, neskôr muzeálnym exponátom.“

Literatúra reálneho postsocializmu až čiernym humorom a s trpkosladkou príchuťou ilustruje mizernú situáciu súčasného autora.

Od úvodných

„Autor napíše knihu

-II –   si ju sám skoriguje

-II-    si ju sám ilustruje

-II-    si ju sám vytlačí“

cez dobre známe

„knihu sám predáva

knihu sám kupuje“

až ad absurdum

„si sám napíše nekrológ

sám umiera v nádeji, že je nesmrteľný

mal pravdu: bol nesmrteľný, kým neumrel“

Nenechajte si ujsť diagnózy velikánov.

Diagnóza profesora Einsteina znie:

„Peniaze má moja manželka. Ale ja som relatívne šťastný.“

Pár dní vám tých pár strán humoru a brainstormingu dokáže spestriť. Až siahnete po niečom vážnejšom, či sa proste len zahrabete do práce, ako to robil aj Einstein, ktorého život „pripomína krtka, nie motýľa“.

Foto: autor

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.