Založ si blog

Potulky Bratislavou. Paranoja na Trnavskom Mýte

Otvárame novú sériu a zároveň novú kapitolu pohľadov a komentárov. Lebo cesty človeka sú nevyspytateľné a finančný, či existenčný krach býva miestami natoľko vážny, že už niet čo stratiť. Len získať, čo je ideálnym východiskom pre nové začiatky.

 

Duševným chorobám sme už venovali sériu článkov. A je vlastne len potešiteľné, že aj na konci sveta, „kam ani vtáča nedoletí“, ľudia majú aké-také povedomie o poruchách osobnosti, vedia o možnej odbornej pomoci a majú prístup k liekom, k hospitalizácii, či aj trvalému pobytu v Dome duševného zdravia.

O to viac prekvapí, keď sa v samotnej metropole našej „Bohom zabudnutej krajiny“ stretávame s vyslovenými bludmi, halucináciami…..A zdanlivo sa nad tým nik nepozastavuje, bezdomovci na toľkých zastávkach MHD popíjajú, pofajčievajú, vylihujú osamote. S igelitom za ušami otlačenými gumkou od rúška….

Volanie o pomoc s menom aj priezviskom, menovaním konkrétnej firmy, ľudí….

A4 na zastávke….

Kto tomu človeku v preplnenom meste pomôže, usmerní?

Ing…

Presvedčenie, že je človek prenasledovaný, perzekvovaný evokuje domnienku o paranoidnej schizofrénii.

výzvy a obvinenia

A tak vážne odtrhnutie od reality by nemalo ostávať nepovšimnuté, prehliadané,….odložené ad acta v akomsi folklóre veľkomesta.

Foto:autor

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.