Založ si blog

Román o minulosti, ktorá človeka raz dobehne

Zaujíma vás, ako sa zo športovo nadaného mládenca stane príslušník Štb, neskôr básnik, organizátor a napokon aj autor románu o svojej minulosti? Potom bude táto kniha pre vás skutočnou lahôdkou.

Miroslava Kapustu poznám už pár rokov ako neúnavného organizátora multižánrových podujatí v Banskej Bystrici, ako plodného básnika a šikovného moderátora. Tentoraz prišiel s románom V raji ti viac žien netreba. Venuje ho svojmu otcovi, ktorý o napísaní románu iba sníval, no nepokúsil sa.

Pevná väzba, 344 strán. Foto: autor.

Knižka vyšla v roku 2019. Na titulke autora zachytáva fotografia Ivana Levického s pohľadom upretým kdesi do neznáma.

Medzi prológom a epilógom sa radí 28 kapitol s pútavými názvami ako Slnko by malo svietiť na všetky deti či Láska a čas kráčajú potichu, kým nezačnú kričať.

Na zadnú stranu obálky sa dostal úryvok z epilógu. Prípadný medailónik by bol fajn, či aj krátke anotácie od známych z radov literátov, tých má autor za dlhé roky účinkovania v literárnom svete naozaj požehnane.

Príbeh je zmesou pravdivej centrálnej dejovej línie a fikcie vedľajších dejových línií na pozadí histórie, akú si aj pamätáme.

Autor zvolil zaujímé monogramy dvoch kľúčových postáv MK a SS. Martin Kaplan v domnelej priateľke Sáre Szelepcsényi nachádza svoju najväčšiu odporkyňu.

Mladý Martin si vyberá povolanie tajného agenta ako niečo filmové a dobrodružné. Sledovačky sú plné zvratov, žiadajú si koncentráciu a dôvtip. Sledovanie našich je mu už menej po vôli, ale práca je práca. Po prevrate prechádza previerkou a stáva sa kriminalistom.

Intímne detaily prichádzajú znenazdajky, dodávajú príbehu šťavu. No zaujme aj opis rodinného života. Martin sa života ani zodpovednosti nebojí. Naberie si na plecia dve manželstvá a štyri dcéry. Plus tá neodbytná, všadeprítomná Sára a ozaj máme dojem, že viac žien netreba. Načo aj? Máme tu celú plejádu slečien a žien s rôznymi povahami, postojmi aj osudmi.

Impozantné sú aj Martinove zásady prísť všade včas, držať slovo, postarať sa o svojich blízkych, vernosť aj v čase krízy.

Vekový rozdiel sa po odchode do dôchodku vypomstí. Manželka stráca elán, Martin sa čím viac zabúda za monitorom. Utieka sa do sveta básní a bohémskych umelcov. No napokon predsa len prevážia skutočné hodnoty lásky a rodiny.

Drobné chybičky v texte a preklepy by si zaslúžili pozorného korektora. Rovnako pozoruhodné je, že až dvakrát sa dočítame Martinovho divného sna ako chce otec vyfackať deda a mama sa na tom sne len smeje.

Knižka sa ľahko číta, rodinnými peripetiami pekne stupňuje aj rozuzlí. Som len rada, že sa mi dostala do rúk a robila mi spoločníčku v mojich krízových časoch.

Postava Sáry, ako sa mení zo sympatickej výtvarníčky na neznesiteľnú alkoholičku je realistický. Kto z nás sa už v živote nesklamal po čarovných prvých dojmoch? A kto z nás by nepoznal aj tienisté stránky medziľudských vzťahov, deštruktívny vplyv alkoholu a úskalia sociálnej siete?

Už celý sivovlasý, ale ešte stále vitálny a energický Martin sa po prepuknutí škandálu okolo svojej eštébáckej minulosti odhodlá k vyhláseniu, pridáva aj báseň Odkazujem pozostalým. V nej okrem iného píše:

„Vraj som vinný…

tak iba ticho dýcham

ale ešte žijem – teda nie som nik

a tým ktorým k odsúdeniu stačí jeden link

-Ja odpúšťam!“

Tento Coming Out spôsobil Martinovi nevídanú úľavu: „Odrazu si s úsmevom dokázal predstaviť ten pocit, keď sa gay verejne prizná so svojou homosexuálnou orientáciou. Áno, ako príklad je to trochu pritiahnuté za vlasy, čo sa týka podstatných prvkov paralely s jeho prípadom, ale aspoň ten záverečný pocit oslobodenia, aj keď len pred samým sebou, ten tam bol úplne a jednoznačne spoločný!“

 

 

 

Narcizmus pod lupou

06.06.2024

Tiež ste si to všimli, že Narcizmus je stále väčší problém? Natrafila som už aj na hejterov, čo mi nadávali do „narcistických psychopatov“ a keď som čítala psychologický posudok o jednom mojom priateľovi na fb, ktorého som na súdnom pojednávaní, kde vystupoval v pozícii obvinenného, videla aj osobne, tak mal určenú narcistickú poruchu osobnosti. Hľadala [...]

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

18.05.2024

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane. Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho [...]

Pokus o vraždu ústavného činiteľa

16.05.2024

Atentát v Handlovej na Róberta Fica nikto z nás nečakal. #Fico #Cintula #Handlová Stredu 15.5.2024 si zapamätáme z dôvodu atentátu v Handlovej. Dopustil sa ho slovenský básnik a spisovateľ z Levíc Juraj Cintula voči nášmu aktuálnemu premiérovi Róbertovi Ficovi. Cintula mal zbraň v legálnej držbe. Držanie zbrane je podmienené aj psychologickým vyšetrením, ale vydáva sa [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.