Založ si blog

Ako čeliť vymývaniu mozgov

Verný čitateľ už pozná moju záľubu v mapovaní rôznych anomálií až do krajností, po hranice šialenstva. Z týchto pohnútok ma dlhodobo zaujímajú náboženstvá, kulty, sekty. Teda drobnú brožúrku o kultoch som si nemohla nechať ujsť.

Ak očakávate od knihy, aby bola nová aj aktuálna, táto vás uspokojí len napoly. Aj keď je táto téma večne horúca, knižka samotná už svoj vek má. Knižka vyšla v anglickom origináli How to Respond to …THE CULTS od autora Hubert F. Beck v roku 1977. Slovenský preklad dala Dáša Zvončeková však až v roku 1992.

 

Pátranie po motiváciách…foto: autor

Miernym sklamaním je, že táto knižka je len jednou zo série na seba nadväzujúcich kníh. A keďže ide o staré, antikvariátové veci, pátrať po celej sérii by bolo ozaj na dlho.

Zuajímavá je však motivácia ku vzniku: „Táto séria knižiek vznikla na podnet členov Luteránskej cirkvi- Missourijskej synody, účastníkov celonárodnej konferencie v Anaheime v Kalifornii, ktorá sa konala v júli roku 1975, kde bola vyslovená požiadavka potreby odbornej literatúry na pomoc pri „hlásaní evanjelia“ medzi stúpencami protikresťanských siekt a kultov.“

Samotného autora v príhovore predstavujú: „Rev. Hubert F. Beck pôsobí ako pastor luteránskych študentov na Texaskej univerzite A&M College Station, Texas. Vo svojom pastorskom úrade sa stretáva s mnohými ľuďmi, a nie všerci sú kresťanského vyznania. Mnohí z nich sú stúpencami najrozličnejších kultov, siekt a rôznych alternatívnych skupín.“

Teda reverend Beck sa zameral na kult vskutku atypicky. So snahou pochopiť ich vznik, šírenie a vychytať pozitíva, aby sa následne mohli aplikovať na šírenie evanjelia a budovanie vlastného kresťanského spoločenstva.

Autor ide do hĺbok času, pitve dejiny vzniku kresťanstva, ktoré tak mysteriózne a majstrovsky podal Sienkiewicz v Quo Vadis. Dochádza k záveru: „ Pri štúdiu kultov strašia teda cirkev duchovia. Spoznáva v nich kus vlastnej histórie.“

Autor ostrým zrakom uvidel a odhalil, čo súčasnému kresťanovi chýba: zomknutosť, spoločenstvo, návody na život. Len kostol, len formálna omša a rozchod kade-tade nedáva človeku pocit, že by kamsi patril. Práve toto je veľkou konkurenčnou výhodou rôznych kultov a siekt. Oni svojich členov až bombardujú láskou, pozornosťou. Chopia sa ho a sú s ním de facto už permanentne.

A ďalšou slabinou nás- más kresťanov, je slabá, či až chabá znalosť Biblie. Sektári svoje učenie intenzívne vyučujú a dobre ovládajú. A práve netrénované ucho a neznalosť písma uvádzajú človeka do omylu. Lebo na prvý pohľad sú tie nuansy, odchýlky od oficiálneho učenia cirkcvi, ťažko postrehnuteľné.

Autor poňal svoje písanie o kultoch s kresťanskou láskou a v ich misionárskej činnosti, aj keď zjavne pomýleného učenia, vidí príklad, ako by sa malo zvestovať evanjelium. Akurát by tam pridal viacej ľudskosti a menej nátlaku, v duchu motta: „ Každému, kto by vás bral na zodpovednosť pre vašu nádej, buďte stále pripravení vydať počet, pravda v tichosti a s bázňou.“ (Pt 3, 16)

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.