Založ si blog

Ak si sám neodhryzneš z koláča, nik ti do úst dávať nebude.

Veríte v Darwinovu teóriu evolúcie? Čím viac ľudí spoznáte, tým viacej uvidíte, ako sa dokážu správať ako dobytok a hrabať sa k válovu, ako nenažrané svine. Opica je oproti nám ešte humánny a mierumilovný druh.

 

Sú ľudia, ktorí akosi automaticky vedia, ako žiť. Lebo im rodičia a rodina celý život dláždia cestu a v zákulisí nenápadne poťahujú nitkami. A potom sú také nešťastné siroty (viď autor), ktoré by ľudská rasa nechala aj pokapať hladom. Ktoré budú celý život utláčané, tlačené niekam do kúta a bude sa im šliapať aj na základné ľudské práva.

 

Ja som dostala do vienka mimoriadne nešťastný mix povahových vlastností: nesmelá, skromná, nekomunikatívna, so strachom riskovať, s obavou pred zmenami, s lipnutím k veciam a spomienkam. Naivné dievčatko, ktoré si v kútiku duše namýšľa, že raz aj ono môže byť šťasné…..

 

—-Majd egyszer mi is boldogok leszünk….

…ale ako spieva aj Marika Gombitová:

Svet patrí zlým,

Možno tým je krásny.

Vyrovnaj sa s tým!

Keď pôjdeš spať, zhasni.

 

No všetko má raz svoj koniec a „Keď sa nahneváme, budeme zlí.“

Signund Freud si myslel, že ženy sú od prírody masochistické. A sledujúc štatistiky týraných žien máme ten dojem, že tomu tak aj naďalej bude. Ženy ostávajú v neuspokojivých vzťahoch a nešťastných životoch, lebo im to príde akosi normálne. A možno si ani nedokážu predstaviť, že by tomu mohlo byť aj inak.

Masochizmus možno znie choro a nepochopiteľne, no má svoje nepopierateľné pozitíva. Ak človek dokáže byť šťastný aj uprostred bolesti a utrpenia a dokáže ho tá bolesť robiť vnútorne silným, stávajú sa tie príkoria stavebnými kockami, z ktorých si daná bytosť stavia chrám vlastného bytia.

Je mi aj ľúto, že som k tou prišla až po desaťročiach, ale človek sa proste raz naučí. Že viem byť aj zlá, že si nenechám skákať po hlave, nenechám sa celé dni okrikovať, tyranizovavať, šikanovať. Spoznávam svoje práva a som ochotná a schopná sa za ne byť, ako pes tlačený do kúta.

Lebo aj podľa Petra Nagya Psy sa bránia vždy útokom.

Raz sa to človek proste naučí, že darmo som fyzicky malá a slabá, ale mentálna sila je niečo, čo mi nik nevezme, ani keď bude mať dva metre a hlas jeleňa.

Mert….Kicsi a bors, de erős.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.