Založ si blog

Budeme my ešte niekedy viesť normálny život?

Pamätáte ako to dakedy v Marci začalo s koronakrízou? Ako sa myslelo, že to cez leto prejde. Ako sa všetko presúvalo, že veď na to ešte bude kopa času, ale kedy?

Vtipné takto spätne je, že počas prvej vlny sme boli celí paralyzovaní, vyplašení a postavení pred absurdnú situáciu, ale v komentároch nás denne ubezpečovali, ako to všetko skvele zvládame. Ako je Slovensko vraj akousi jednotkou v boji proti pandémii. Pritom sme mali len šťastie začiatočníkov.

O to zúfalejšie vypálila druhá vlna, na ktorej sme, „my majstri“, parádne pohoreli. Staronová pandémia vládu aj ľud zaskočila, ako čosi, s čím si zrazu nevieme rady. Na čo údajne pomreli už stovky ľudí. …..no ešte veríte tej mediálnej masáži? Veríte, že bez pandémie by tu tí mŕtvi boli stále s nami? Že onko-pacienti by zázračne prežívali a seniori nad 70, či nad 80 by akýmsi majstrovským výkonom nášho skvelého zdravotníctva žili až do stovky, či 120?

Že na chrípku sa dá aj zomrieť, bolo jasné aj pred rokmi. To, že Covid v kombinácii s vysokým vekom a ťažkými diagnózami môže mať smrteľné následky, má byť zrazu dôvodom, aby sme de facto prestali normálne žiť? Aby sme sa pod rúškou strachu vzdali celého doterajšieho života? Ale dokedy? Kým neprehrmí druhá, tretia, desiata, dvadsiata vlna?

Chýbajú mi kvázi prozaické veci: čapované pivo v najbližšom bare, večera v reštaurácii, kino, divadlo, koncert….zájsť si niekedy počas voľna do kaderníctva a vyjsť odtiaľ omladená a vynovená….

Na fb sa niekto pýtal, ako označíte človeka, čo vykročí na ulicu bez rúška….vyjsť si na čerstvý vzduch, bez handry presiaknutej vlastným dychom…..pre mňa je to smäd po živote. Nostalgia za životom, aký nám vzali a my nemáme ani šajnu, kedy a či vôbec, nám ho ešte vrátia.

Ohľadom koronavírusu, testovania a očkovania sa už vytvárajú fámy….vraj to na nás prášia z lietadla a zámerne hubia obyvateľstvo. V stredoveku sa o more predpokladalo, že ho šíria traviči studní. A táto fáma viedla ku krvavým občianskym nepokojom.

Za chvíľu tu máme 17. November. Nežná revolúcia bola bojom-nebojom, divadelnou scénkou sprevádzajúcou dobrovoľný odchod komunistov, aby sa po prezlečení kabátov vrátili ešte bohatší a silnejší.

Teraz by sme mali za čo bojovať. Za slobodu nás jednotlivcov, za životy, a slobodnú voľbu, ktorú nám nenápadne pod zámienkou hroziacej nákazy vzali a nám zanechali akýsi minimálny manévrovací priestor: Z a Do práce. Ako škrečkom zavretým v akváriu, ktorým ponecháte jediné koliesko, aby si šliapali, veď aj tak nemajú kam.

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.