Založ si blog

Syndróm opusteného hniezda. .. .

Üres bölcsőt ringat a Hold fénye

S mindíg ez a mese vége

Fiam, mikor jössz?

Apa, mennem kell

Az élet csupa kötelesség

De sokat leszünk együtt még…

-*-*-*-*

V mojom skromnom preklade:

Prázdnu kolísku hojdá mesačný svit

A vždy tak rozprávka končí

Synak, kedy prídeš?

Oco, musím ísť

Život sú samé povinnosti

No ešte veľa budeme spolu

 

Poslednou dobou so hrozne precitlivelá. A mesiac po práci v sklade sa mi už aj sníva o vidlách a paletách, cudzích ľuďoch a nezmyselnom zhone….

Poézia nie je mojou najsilnejšou stránkou. Texty piesní o to viac. Dobrá pieseň je ako báseň. Či aj lepšia, neoslovuje jednotlivcov, ale masy, nepotrebuje od poslucháča čitateľské okuliare. Prenáša pocity, myšlienky, celý svetonázor dokážete nasúkať do jedinej vydarenej piesne.

Už hodnú chvíľu mám v talóne ponuku na napísanie detskej piesne. Len postrádam detské rúčky, čo by sa chytili mojich starnúcich dlaní, či žiarivé očká, ktoré by sa na mňa so záujmom prilepili. A nasilu, bez duše sa tvoriť nedá. Tomu by chýbalo srdce, čo by samozrejme pocítil pesničkár aj samotný poslucháč.

Počúvam sentimentálne piesne o deťoch, čo vyleteli z rodného hniezda. Konkrétne Zorán je pre mňa z maďarskej hudobnej scény eso súperiace s Karlom Krylom.

V piesni

https://www.youtube.com/watch?v=EMjrPCDVmKM

opisuje vzťah otca a syna. Ako sme všetci v akomsi škrečkovom kole. Raz nestíha otec, potom syn. Úchytky šťastia a vzájomné stretnutia sa stávajú stále vzácnejšími. Až starnúci rodič už len hypnotizuje mobil, či si naňho synátor ešte spomenie.

Takýto, či obdobný scenár, čaká každého rodiča, ktorému dieťatko vyrastá, vylieta z hniezda. Máme síce viacej času na seba, no akosi v nás narastá pocit prázdna a frustrácie.

A ako našepkávajú Murphyho zákony: Všetko, čo sa môže pokaziť, sa aj pokazí. ….tejto hrozbe čelí otec aj syn, matka aj dcéra….krv nie je voda….a či predsa?

Šípovú Ruženku nemá kto zobudiť….

Foto: autor

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.