Založ si blog

Žena bojovníčka

No tak už viete, že som feministka. So zámerom meniť v spoločnosti pohľad na ženu a jej postavenie. Rúcať staré spráchnivelé systémy myslenia a ukázať žene, že aj ona môže v živote dosiahnuť ciele, po ktorých v hĺbke duše túži.

Naša stará, nešťastná Európa v pohľade na ženu-bojovníčku zlyhala. Zlyhala, keď odsúdila Johanku z Arcu na trest smrti upálením. Jej jediným prečinom bolo, že bola Žena.

V čarovnej rozprávke z čínskeho prostredia je našťastie všetko inak. Aj tu síce majú staré zažívané predstavy o úlohy ženy ako tichej slúžky pre svojho muža bojovníka, no akosi v záverečných taktoch nám tí Číňania ukazujú viacej ľudskosti, sebareflexie aj otvorenej mysle.

Videla som film Mulan. Nádherná a bohatá scenéria čínskeho paláca, vojaci oddaní čínskemu cisárovi v boji proti nájazdom Nomádov zo Severu.

Tí Nomádi stvárnením krásne pripomínajú našich dávnych kočovných predkov Maďarov. Majú svojho posvetného vtáka, ako aj my svojho turula. A ten vták je vlastne čarovná sila ženy-čarodejnice, u nás Maďarov to bola šamanka.

No kým nomádska čarodejnica ostáva len zbitým psom, slúžkou v rukách nomádskeho vodcu, tak jej čínska náprotivkyňa to dotiahne o kúsok ďalej.

Malá Mulan v sebe od mala nosila svojho bojovného ducha Šči. A žiadna výchova v nej tie bojovné a magické sklony nepotlačila.

Nastupuje do čínskej armády ako chlapec, aby ten umrel a zrodila sa žena.

Jej vtáčou podobou je bájny Fénix schopný znova a znova zrodiť sa z popola.

(Možno asociácia krajne za hranou, ale Renáta znamená v pôvodnom význame Znovuvzrodená.)

V nádhernej rozprávke, kde aj žena môže nasledovať hlas svojho srdca sa rysuje čarovný príbeh, ako:

„Dívka se stala vojákem,

Voják se stal vúdcem

A vúdce legendou.“

https://www.csfd.cz/film/515996-mulan/prehled/

 

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.