Založ si blog

Žena bojovníčka

No tak už viete, že som feministka. So zámerom meniť v spoločnosti pohľad na ženu a jej postavenie. Rúcať staré spráchnivelé systémy myslenia a ukázať žene, že aj ona môže v živote dosiahnuť ciele, po ktorých v hĺbke duše túži.

Naša stará, nešťastná Európa v pohľade na ženu-bojovníčku zlyhala. Zlyhala, keď odsúdila Johanku z Arcu na trest smrti upálením. Jej jediným prečinom bolo, že bola Žena.

V čarovnej rozprávke z čínskeho prostredia je našťastie všetko inak. Aj tu síce majú staré zažívané predstavy o úlohy ženy ako tichej slúžky pre svojho muža bojovníka, no akosi v záverečných taktoch nám tí Číňania ukazujú viacej ľudskosti, sebareflexie aj otvorenej mysle.

Videla som film Mulan. Nádherná a bohatá scenéria čínskeho paláca, vojaci oddaní čínskemu cisárovi v boji proti nájazdom Nomádov zo Severu.

Tí Nomádi stvárnením krásne pripomínajú našich dávnych kočovných predkov Maďarov. Majú svojho posvetného vtáka, ako aj my svojho turula. A ten vták je vlastne čarovná sila ženy-čarodejnice, u nás Maďarov to bola šamanka.

No kým nomádska čarodejnica ostáva len zbitým psom, slúžkou v rukách nomádskeho vodcu, tak jej čínska náprotivkyňa to dotiahne o kúsok ďalej.

Malá Mulan v sebe od mala nosila svojho bojovného ducha Šči. A žiadna výchova v nej tie bojovné a magické sklony nepotlačila.

Nastupuje do čínskej armády ako chlapec, aby ten umrel a zrodila sa žena.

Jej vtáčou podobou je bájny Fénix schopný znova a znova zrodiť sa z popola.

(Možno asociácia krajne za hranou, ale Renáta znamená v pôvodnom význame Znovuvzrodená.)

V nádhernej rozprávke, kde aj žena môže nasledovať hlas svojho srdca sa rysuje čarovný príbeh, ako:

„Dívka se stala vojákem,

Voják se stal vúdcem

A vúdce legendou.“

https://www.csfd.cz/film/515996-mulan/prehled/

 

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.