Založ si blog

Starosvetskí zlatokopi to mali tragické

Na literatúre milujem realizmus a reflexiu na spoločenské dianie.

Na klasike zase vídam návod, ako poctivo a pútavo sa dá písať.

Theodore Dreiser v Americkej tragédii spracoval skutočné udalosti, ktoré otriasli verejnou mienkou jeho doby.

 

Náš život je hektický a denne prináša svoje nové a nové výzvy. Občas však predsa len máme čas sa aj obzrieť a doháňať staré resty. Poprípade dočítať dávno požičanú knihu z knižnice.

Tituly z knižnice…(foto:autor)

Ak nie ste práve môjho razenia a čítanie rozsiahlych románov vás nebaví, môžete siahnuť aj po televíznej adaptácii tejto klasiky. Zahviezdili v nej naši zaslúžilí umelci.

Ak ste však už videli film, román vás môže dostať do rozpakov. Scenár totiž verne kopíruje knihu, hlavne ten súdny proces s mladým vrahom.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Klasika versus novoveká realita? Dreiser opísal utrpenie svojej doby. Rozpitval pohnútky mladého vraha zmietajúceho sa medzi dvomi milenkami.

V dnešných časoch však trojuholníky automaticky nespejú ku tak tragickým koncom.

Kniha rozpráva príbeh dvoch bratov. Z jedného sa stane neskutočne bohatý priemyselník, vlastník továrne na výrobu golierov. Druhý je priveľký rojko, svoje deti aj ženu vláči po uliciach venujúc sa profesii potulného kazateľa, večne v hmotnej núdzi.

Deti kazateľa sa nevládzu vymaniť z núdze, do ktorej sa narodili. Hlavne ctižiadostivý Clyde Grifith žiadostivo pokukáva po bohatstve svojho strýka.

Nastúpi v jeho továrni ako obyčajný robotník. Bratranec – riaditeľ by ho v tej bezvýznamnej otrockej pozícii držal dlhé mesiace, až ho však otec a verejná mienka donútia dať mu prácu „hodnú mena Grifithovcov“.

Clyde sa stáva vedúcim značkovacieho oddelenia šéfujúc čisto ženskému kolektívu. Navzdory zákazu zapletať sa s podriadenými si začína milostný pomer s chudobnou robotníčkou Robertou. Tá žije u rodiny svojej priateľky. Avšak narastajúca túžba je donúti vziať si podnájom, kde má viacej súkromia a tak sa ich romanca môže naplno rozvinúť.

Sondra Finchleyová sa narodila do bohatstva a prepychu. Jej náklonnosť Clyda úplne očarí. Avšak Roberta je tehotná a nástojí na sobáši.

Ako aj mnohí z nás, ani Clyde nemá dosť síl, aby sa jej kruto a bez ľútosti zbavil. Riešenie odkladá, čaká pozitívnu zmenu, ktorá nenastáva.

Tabletka po akte síce už jestvuje, ale nezaberá. Potraty sú v tom čase ilegálne a bez mastného všimného to riziko lekár proste nepostúpi.

Ako sa zbaviť nepohodlnej milenky bez zbytočného škandálu? Clydovi novinový článok vnukne desivý nápad: nešťastné utopenie v jazere. Mohlo by to vyzerať, že sa utopili obaja. Nechá tam plávať svoj klobúk na hladine a pre istotu si už aj kupuje vlastný.

Oklamaná ťarchavá Roberta si šije svoju skromnú výbavičku a vydáva sa s ním na falošnú svadobnú cestu. Vystupujú pod falošnými menami, avšak babrák Clyde sa nevzdáva vlastných iniciálov, čo bude aj významnou stopou vo vyšetrovaní.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Dnešný scenár by musel byť menej tragický. Celkové hospodárske prostredie sa pritom v mnohom ani nezmenilo. Tiež máme priepastné materiálne rozdiely aj v rámci jednej rodiny. Tiež máme továrne s armádou bezmenných robotníkov. Tiež máme ženské kolektívy s mužským nadriadeným. Avšak tie ľúbostné pomery sa už až tak neregulujú. V dnešných časoch sa už ľudia natoľko nepozastavujú nad milostnými romancami na pracovisku.

Potraty sa stali legálnymi a slobodných matiek je už nespočet.

Keby súčasná Roberta tlačila súčasného Clyda k sobášu, ten by sa jej asi len vysmial. Mohol by si vymyslieť nespočet spôsobov, ako sa svojej už nepoholnej milenky zbaviť…proste ju vyhodiť, prípadne falošne obviniť, či predať na trhu s bielym mäsom…..

To očarenie bohatstvom a túžba sa do neho narodiť, alebo aspoň akokoľvek dostať, tá je však tiež nemenná. Keby bol Clyde žena a žil v súčasnosti, zrejme by ho mnohí opľúvali a nálepkovali ako zlatokopku.

Rytmus v rovnomennej piesni je až kruto nemilosrdný. Akoby sám okrem nabrúseného jazyka a prerasteného ega mal aj niečo viacej.

Melódia je však chytľavá a tak láka si spolu s Rytmausom zanadávať na všetky tie, čo „prišli z chudobnej dediny“….s túžbou vyštverať sa čím vyššie.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.