Založ si blog

Viete po maďarsky?

Po príchode do Bratislavy sa mi dostalo interesantnej ponuky. Mala som možnosť pustiť sa do maďarského prekladu detskej knižky od Marty Harajdovej: Ahoj, ja som Bak.

 

  Spomínaná knižka sa aj s nemeckým prekladom od Stefana Zieglera aktuálne objavila na knižnom trhu. Oproti pracovnej verzii sa na titulku dostala ilustrácia primeranejšia vnímaniu detského čitateľa.

Pracovná verzia–raz ju aj dočítam…foto autor.

Od maďarského prekladu sme však napokon upustili. Jednak pre nedostatok času a financií a jednak ma kniha ani nijako obzvlášť neoslovila. 

Čo s načatým prekladom? Snáď  zaujme aspoň podaktorých čitateľov.

Nápad s nemeckým prekladom oceňujem a je fajn učiť deti už od mala nemčine, čo v dospelosti určite majú možnosť zúročiť.

Teda gratulujem Stefanovi a Marte.

A úryvok z môjho prekladu:

Harajda Márta: Szia, én vagyok Bak

 

Sziasztok, barátok!

 

Amikor megszülettem, pontosan 5.2.2004, Tüzesnek hívtak.

Négy testvérem volt, anya, nagyi, meg a házigazda. Az udvar nem volt túl nagy. Ezért testvéreim még kiskorukban szétosztották és valahogy csak én maradtam. Állítólag egy néni engem is el akart vinni, de nem jött értem. Végül én is új udvarra költöztem ahol Mihály bácsi élt Erszike nénivel. Ez aztán sokkal nagyobb udvar volt. Sok sok huncutságot követtem ott el és átéltem sok boldog percet. Ha érdekel, elmesélem.

És el ne feledjem, arany retriever vagyok és úgy hívnak Bak.

  1. Tüzes új neve

 

Hirtelen mozgást észleltem az udvaron. A házigazda kiment a kapun és hosszasan telefonált. A hasamon szokatlan viszketés futott át. Rólam beszélt volna? A kapunál idegen autó állt meg. Ezt már nem hagytam annyiban, el kezdtem figyelni. Ketten száltak ki, egy bácsi és egy néni. Mosolyogtak, kezet adtak a házigazdának és bejöttek az udvarra. Füleltem.

„Nagyon élénk, ezért hívjuk Tüzesnek,“, mondta a házigazda.

Hát mégis miattam jöttek. Már tegnap gyanakodtam. A hazigazda meg a neje már tegnap furcsán néztek rám. Sóhajtottam és hallgattam, ahogy beszélgetnek. Ezek a hangok egészen megtetszettek.

Kinyitták a kiskaput és közelebbről szemügyre vehettem a látogatókat.

Nahát, egész jók, mondtam magamban. Futkostam körülöttük és vártam, mi fog következni. Még kicsit beszélgettek, valamit váltottak, aztán megszólított a házigazda:

„Na gyere Tüzes és viselkedj rendesen.“

Felraktak abba az idegen autóba s elbúcsúztak. Akkor eszembe jutott, hogy már nem térek vissza erre az udvarra.

A bácsi a volán mögé ült, a néni hátra, biztos rám fog vigyázni. Elindultunk. Mindenhol csupa új illat szállt. A motorzúgás lecsillapított, a néni simogátasa olyan kellemes volt. Fél szemmel figyeltem. Folyton mosolygott rám.

„Mihály, ez annyira szép! Már tudom, hogy fogjuk hívni. Ő lessz a mi Bakunk,“ szólt vidáman a néni.

Mihály bácsi óvatosan vezetett. Gondolatban ismételgettem a mi Bakunk, a mi Bakunk. És kezdtem örülni ennek a vélhetőleg hosszú útnak a végére.

 

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

Len ďalšia stratená žena: Prípad Laci Petersonovej.

13.03.2024

Priznám sa, tentokrát sme ohrdli Ivetou. Azda práve pre tie nekonečné reklamy, ako Iveta je to, o čom rozpráva celé Slovensko. No nemuselo by. Mne už aj v prvej sérii vadilo, že ten ich takzvaný humor som viacej vnímala, ako posmech-výsmech a proste ma to nebavilo, nerozosmialo. A teraz, ako Mauréry začala točiť posteľové scény a pľuvať cez stôl? No normálne ma prešla [...]

Skutočne Neskutečná Anna

09.03.2024

Ostaňme ešte na chvíľu v Amerike a pri tých veľkých Amerických snoch. Aj Anna Sorokina jeden taký mala a takmer na dosah. Vráťme sa však ešte na sekundu na palubu Titanicu. Ak ste videli ten nesmrteľný film s Leonardom Dicapriom a zároveň čítali ten link v mojom komentári o preživších Titanicu, tak si azda spomeniete na mladého odvážneho námorníka, čo riadil [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.