Založ si blog

Bratislava ožíva, kosák a kladivo sú stále aktuálne

Prišla som do pandemickej Bratislavy počas núdzového stavu. Navykla som si na prázdne aj poloprázdne autobusy, prázdne, či žiadne terasy a zrazu to tu všetko žije a hemží sa ľuďmi na každom kroku.

Možno to bude znieť sebecky, no mne k srdcu prirástla tá prázdna Bratislava. Takto počas uvoľnenia, zastávka plná ľudí, rozostupy ani dva ani jeden meter….proste si na tie masy ľudí ešte len potrebujem zvyknúť.

Zelené mesto plné bicyklov a kolobežiek.

Po mesiacoch strávených v tejto metropole si znovu pripadám ako turistka, čo ešte mnoho zákutí a pamätihodností potrebuje zahliadnuť a prebádať. Kochám sa pohľadom z električky, akoby som tu bola po prvý krát.

Som dieťa komunizmu. A nepotrebujem nič prikrášľovať, ani maľovať na čierno. Počas môjho detstva sme mali plne funkčný a rozľahlý rodinný dom, plnú chladničku aj špajzu. Bez akýchkoľvek prekážok, či problémov som ukončila strednú aj vysokú školu.

Teraz sa akosi programovo tlačí na vyobrazovaní komunizmu, ako obdobia temna s prázdnymi obchodmi a neslobodnými ľuďmi.

A na druhej strane sa až programovo ospevuje SLOBODA  A DEMOKRACIA, aj keď v praxi sa jedná len o prázdne slová hrubo zakrývajúce realitu.

V tej našej úžasnej „slobode a demokracii“ sa pozatvárali fabriky, vytunelovali firmy, vyrástla armáda nezamestnaných, bezdomovcov a žobrákov. S obchodom s drogami sa roztrhlo vrece a už ani v najzastrčenejšej dedine nie je problém si zohnať mäkkú, či aj tvrdú drogu. Stačí len poznať tých „správnych ľudí“…..otázne je, či sa ešte dajú nazývať ľuďmi….

Nezabudnime tiež na novodobé otroctvo, či obchod s bielym mäsom.

Proste výdobytok, pre aký sa oplatilo zaplatiť snáď aj životmi….

Môžeme sa Slobodne obesiť na prvom strome a masa nízko, či nijako nevzdelaných ľudí nám do parlamentu Demokraticky navolí tých najväčších psychopatov a fašistov.

Na Miletičke som akosi prirodzene nakúpila kosák a kladivo. Predavač bol taký rád, ži pri ňom stojím, až ten kosák roztvoril a šľahal ním v povetrí. Chválil cenu aj kvalitu toho kosáka.

Piros, fehér, zöld,…..

Tak mi už pribaľte aj to kladivo!- znela moja spontánna odpoveď.

No nebudú to len rekvizity. Ono práca šľachtí človeka. Aj keď v našom divokom kapitalizme už ani na prácu nemá človek právo! Hlavne ak žije  „na východ od raja“, v tomto prípade od Bratislavy.

Fotografie: autorka

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.