Založ si blog

Chudoba romantické farby nepozná

 

 

Tento pôsobivý názov som si požičala od Ľubomíra Jaška, ktorý v Magazíne o knihách (príloha denníka Sme) dáva širokej verejnosti do povedomia Orwellov sociálny román Na dne v Paríži a Londýne.

 

Skutočne ma potešilo, že aj Orwell sa venuje témam chudoby a bezvýchodiskovosti biednych sociálnych vrstiev, ktoré sú námetmi aj väčšiny mojich prozaických textov.

Avšak nielen kniha, aj film už bohate a úžasne presvedčivo vykresľuje tú obrovskú priepasť medzi chudobou a boháčmi.

Akoby sme sa po páde socialistického režimu vrátili nazad do čias najdivokejšieho kapitalizmu. A rovnako bezútešne to vyzerá od USA až po Kóreu, vlastne všade.

Včera sme mali silné filmové zážitky.

Joker (2019) online.

Parazit (2019) na Tyrschovom nábreží v Bratislave, v rámci premietania Zlatý bažant kinematograf. Podujatie na nábreží potrvá až do pondelka.

Kino na nábreží dáva skutočne hektický dojem, keďže na okolí je plno lokálov s hlučnou aj živou hudbou. Bola sobota, tak zrejme sa pritrafila aj nejaká svadba a za plátnom sme v určitej chvíli zažili aj ohňostroj.

Oba filmy majú toho hrozne veľa spoločného.

Či už žáner dráma-thriller, či už chudobu a biedne postavenie hlavných protagonistov.

Joker sa odohráva v New Yorku 70-tych rokov. Hlavný hrdina Artur žije s matkou a živí sa ako šašo.

Počas stále hlbšieho pádu do sveta bezútešnosti a šialenstva hlavného protagonistu sa mi vynorili v hlave takéto otázky:

Koľko bolesti, poníženia a klamstiev dokáže jeden človek prežiť, až sa nadobro zošalie?

Artur si toho užil naozaj dosť. Psychická choroba mu neumožňuje ostať nepovšimnutým, bezfarebným členom davu a tak sa neraz stáva terčom brutálnych útokov, posmechu, pohŕdania.

Vraždiacich klaunov sme už v literatúre aj vo filmoch mali. Avšak natoľko prevedčivý pssychologický rozbor hlavnej postavy som v nich nenašla.

Artur začína cítiť svoju silu, až keď sa postupne začína vymaňovať spod toho všeobjímajúceho zla a agresie. On začína odhaľovať rôzne pohnútky, klamstvá.

Jeho Ego začína rásť kráčajúc cez mŕtvoly.

Finálna oslava anarchie je akýmsi prirodzeným vyústením šialenej doby, ktorá si sama vyformovala svojho Jokera.

https://www.csfd.sk/film/628813-joker/prehlad/

Kórejský film Parazit tiež poukazuje na absolútnu odlišnosť životného štýlu a podmienok života- bývania chudobnej a bohatej vrstvy.

Protagonistami sú dve rodiny.

Chudobná rodinka zo suterénu sa infiltruje vychytralými praktikami do služieb bohatej rodiny.

V tejto časti poznávame aj originálny humor, akým sú jednotlivé postavy aj životné podmienky vykreslené.

Avšak vo svete rozšírenej nezamestnanosti sa proste dokážu uplatniť jedine za cenu, že z ďalších ľudí urobia rovnaké nezamestnané trosky, akými donedávna boli oni sami.

Kto by sa však vzdal dobre plateného miestečka len tak dobrovoľne?

Existenčný boj prerastá do krvavej drámy. Chudoba útočí na chudobu, avšak ani boháči nevyviaznu bez strát.

Finále uniká do sveta naivných, nádherných snov.

Oba filmy z dvoch odlišných kútov sveta poukazujú na rovnakú biedu a beznádej. Poukazujú na obrovskú nespravodlivosť a aroganciu, jedine vďaka ktorým sa mohli natoľko prehĺbiť sociálne rozdiely. Bez nespravodlivosti by sa nedalo bezmedzne bohatnúť a zároveň utláčať široké masy do vyslovenej biedy a nútiť ich k boju za holú existenciu.

https://www.csfd.sk/film/505790-parazit/prehlad/

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.