Založ si blog

Túžite ma poraziť?

Predbehnúť, byť lepší? Máte pocit, že píšete lepšie, citlivejšie, úžasnejšie?

Nie je veľa autorských súťaží, kde by ocenili môj priamočiary, úprimný štýl. Kde sa moja fascinácia Bukowského drsnou realitou stretne s porozumením aj uznaním.

V aktuálnom ročníku Pars Poetry 2021 som sa umiestnila na peknom druhom mieste v kategórii Próza. Avšak keďže druhá miesto ešte nie je absolútnym víťazstvom, prihlásila som sa aj do ďalšieho ročníka. Tentoraz s textmi ešte svojskejšími, ešte drsnejšími, ešte viacej na hrane.

Ak by sa vám môj štýl vôbec nepozdával, aj tak nemusíte zúfať. Ocenení a uznaní boli aj mnohí iní autori s úplne odlišným vnímaním sveta aj literatúry.

Teda ak píšete poéziu a prózu a máte ten pocit, že vaša tvorba už prerástla z prvotných neobratných pokusov,

Prípadne poznáte niekoho kto píše a radi by ste na neho upriamili pozornosť,

Hláste seba, či talenty kol seba.

Inštrukcie na Pars Poetry 2022 už rozdala organizátorka súťaže- autorka historických románov- Zuzana Kuglerová:

V prvej rade, prvá Zuzka Kuglerová, s bielou hrivou Mirko Kapusta a reční jeden zo zakladateľov PA Ondrej Kalamár.

Literárna súťaž a medzinárodný festival poézie PARS POETRY 2022

Nie je to až tak dávno, čo sa nám skončil štvrtý ročník festivalu PARS POETRY. V roku 2022 nás čaká jeho jubilejný, piaty ročník. Áno, viem. Písala som, že za takých podmienok, keď všetko ťahajú dvaja ľudia, už festival robiť nebudem. Piaty ročník si však zaslúži, aby sme ho zorganizovali – a začali s jeho prípravou ďaleko dopredu. Rada by som teda do organizačného tímu prizvala tých, čo mi najviac pomáhali a na ktorých som sa mohla spoľahnúť, že budú tam, kde majú byť.

Pre súťažiace príspevky vytvoríme novú e-mailovu schránku parsartem2@gmail.com, kde ich môžete začať posielať. Komunikovať bude s vami cez schránku buď Anka (ak poverenie príjme) alebo ja, alebo niekto iný, komu dáme vstup do schránky. Tak isto môžete nominovať súťažiaceho, ale musíte mať jeho súhlas a v prípade, že sám nepošle príspevky, pomôcť mu s výberom a poslať ich za neho.

Príspevky môžete posielať od 1.10.2021, uzávierka prvého kola bude 31.3.2022, porota vyberie počas apríla a mája finalistov druhého kola. Ďalší postup poznáte – finalistov pozveme na galaprogram do Smolenického zámku v termíne, ktorý im včas oznámime, a tam vyhlásime víťazov. Ceny budú také ako aj v predošlých rokoch: okrem prvých troch miest v oboch kategóriách, budú aj ceny: objav roka, kniha roka a čestné uznania.

Štatút súťaže sa nemení, čo znamená, že môžete súťažiť v dvoch kategóriách – poézii a próze. Do prózy môžete zahrnúť aj také žánre ako je tvorba pre deti, fantasy, eseje, ukážka poviedok, alebo románu.

Pozor!!!

Neposielajte celé romány, ani cykly poviedok. Určený rozsah je 10 strán – písmo veľkosti 12 bodov, riadkovanie 1,2 až 1,5 – vo worde sa to dá ľahko a presne nastaviť. Poéziu neposielajte každú báseň ako samostatnú prílohu, dajte ich všetky do jedného súboru (word alebo rtf). Technické záležitosti ako je nastavenie písma či riadkovania preberte, prosím, s niekým z vášho okolia, ak to neviete. Minulý rok veľmi zaťažovalo, že sme museli takéto primárne veci vysvetľovať.

Súťažiť môžu aj víťazi kôl z minulých ročníkov, nie však v kategórii, v ktorej vyhrali.

 

Fotografia: autorka

snímka je z poslednej čítačky PA v Zichyho paláci v Bratislave.

 

 

Narcizmus pod lupou

06.06.2024

Tiež ste si to všimli, že Narcizmus je stále väčší problém? Natrafila som už aj na hejterov, čo mi nadávali do „narcistických psychopatov“ a keď som čítala psychologický posudok o jednom mojom priateľovi na fb, ktorého som na súdnom pojednávaní, kde vystupoval v pozícii obvinenného, videla aj osobne, tak mal určenú narcistickú poruchu osobnosti. Hľadala [...]

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

18.05.2024

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane. Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho [...]

Pokus o vraždu ústavného činiteľa

16.05.2024

Atentát v Handlovej na Róberta Fica nikto z nás nečakal. #Fico #Cintula #Handlová Stredu 15.5.2024 si zapamätáme z dôvodu atentátu v Handlovej. Dopustil sa ho slovenský básnik a spisovateľ z Levíc Juraj Cintula voči nášmu aktuálnemu premiérovi Róbertovi Ficovi. Cintula mal zbraň v legálnej držbe. Držanie zbrane je podmienené aj psychologickým vyšetrením, ale vydáva sa [...]

Peru, drogy, kokaín

Rekordný nemecký nález kokaínu: na trhu by mal hodnotu 2,6 miliardy eur

17.06.2024 19:38

Nemeckí vyšetrovatelia dostali tip na kontraband od kolumbijských úradov.

fregata,  Admirál Gorškov

Ruské vojnové lode opustili Havanu

17.06.2024 19:21

Žiadne z týchto plavidiel nemalo na palube jadrové zbrane, čo potvrdili aj Spojené štáty.

Pellegrini

Pellegrini v Bruseli: Budeme chcieť ponuku pre Šefčoviča a nie sme nadšení Kallasovou

17.06.2024 18:26

Prezident Peter Pellegrini je na summite Bruseli, kde sa rozhoduje o rozdelení hlavných pozícií v Európskej únii.

anna putina-2

Putin sa postaral o praneter. Vymenoval ju za námestníčku ministra obrany. Jej manžel šéfuje rezortu energetiky

17.06.2024 17:54

Dcéra Putinovho bratranca mesiac po svojom manželovi tiež zasadne v ruskej vláde. Jej prastrýko jej venoval kreslo v ministerstve obrany.