Založ si blog

politika a poézia

Máte ten pocit, že politika a poézia nijako nejdú dokopy? Minulosť aj súčasnosť vás presvedčí, že sa to všetko varí v jednom kotli.

Stačí sa obzrieť po starých dobrých klasikoch. Majakovskij bol revolučným básnikom. „Revolúcia ho živila a keď skončila, mohol písať už len milostné básne. Roku 1930 pravdepodobne spáchal samovraždu.”, približuje nám ho Wikipédia.

Robo Grigorov v pocte Majakovskému píše aj spieva:

Ach, Pane,

Ochráň ten spolok čiernych duší

Ach, Pane,

Ochráň ten spolok čiernych duší

Tú bandu psov čo každá, každá doba má

Veď štekali len preto lebo každý mlčí

Tú bandu psov čo každá, každá doba má

Veď štekali len preto lebo každý mlčí

A umierali nato že je stále tma

A umierali nato že je stále tma

Ó odpusť Bože, odpusť básnikom

Ó odpusť Bože, odpusť básnikom

Aj Petőfi Sándor, velikán maďarskej poézie, bol zanieteným národovcom.

Zúčastnil sa vypuknutia Maďarského národnooslobodzovacieho hnutia.

Svoju revolučnú Národnú pieseň (Nemzeti dal) recitoval pred davom rozvášnených rodákov. A zúčastnil sa aj samotných bojov.

Počas porážky a ústupu svojej bojovej jednotky sa však nevedel pridať k ustupujúcim vojakom. Ostal sám v obkľúčení nepriateľského vojska. A od tohto momentu sa už zdroje radikálne rozchádzajú. Jedni tvrdia, že ho vojaci nemilosrdne zavraždili, ďalší, že sa ocitol v Ruskom zajatí a dožil svoj život pod civilným menom Alexander Petrovič.

O politickej minulosti jedného z našich súčasných básnikov som celú stať po vzájomnej dohode vymazala.

Všetci máme právo na nové začiatky.

Boh odpúšťa naše viny, všetkým básnikom.

Narcizmus pod lupou

06.06.2024

Tiež ste si to všimli, že Narcizmus je stále väčší problém? Natrafila som už aj na hejterov, čo mi nadávali do „narcistických psychopatov“ a keď som čítala psychologický posudok o jednom mojom priateľovi na fb, ktorého som na súdnom pojednávaní, kde vystupoval v pozícii obvinenného, videla aj osobne, tak mal určenú narcistickú poruchu osobnosti. Hľadala [...]

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

18.05.2024

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane. Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho [...]

Pokus o vraždu ústavného činiteľa

16.05.2024

Atentát v Handlovej na Róberta Fica nikto z nás nečakal. #Fico #Cintula #Handlová Stredu 15.5.2024 si zapamätáme z dôvodu atentátu v Handlovej. Dopustil sa ho slovenský básnik a spisovateľ z Levíc Juraj Cintula voči nášmu aktuálnemu premiérovi Róbertovi Ficovi. Cintula mal zbraň v legálnej držbe. Držanie zbrane je podmienené aj psychologickým vyšetrením, ale vydáva sa [...]

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Peter Pellegrini, slávnostný obed, inaugurácia

Pellegrini bude iný prezident ako Čaputová. S čím prichádza a kam budú smerovať jeho prvé kroky?

17.06.2024 07:00

Kým prezidentka Čaputová niesla do paláca odkaz právneho štátu či témy spojené so životným prostredím, Pellegrini prináša témy mieru a upokojenia.

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 08:55

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.