Založ si blog

Trable mamy samoživiteľky

Ostávame pri filmoch a vo Francúzsku. Len téma je akási ťaživá. Podľa skutočnej udalosti, aké sa aj u nás na Slovensku dejú na tisíce. Až na to, že my nevyťahujeme pištole a nemierime na svoje kamarátky.

 

Skutočný príbeh, ktorý sa sfilmoval, pomohol nájsť matke- samoživiteľke dobrú dušu, ktorá jej uhradila aspoň dlhy. Aj u nás nám občas niekto v niečom pomôže. Na Vianoce sa zbierajú kadejaké dary, prichádza charita, Červený kríž roznáša potravinové balíčky so štvrťročnou pravidelnosťou. Len tej biedy je aj tak stále veľa.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

https://www.csfd.sk/film/1025057-ako-mama-spachala-ozbrojenu-lupez/prehlad/

Hlavnou hrdinkou filmu Ako mama spáchala ozbrojenú lúpež  je rozvedená matka dvoch synov. Bývalý neplatí alimenty a ona z jedného platu nevládze platiť nájomné, aj auto by potrebovala na cestu do práce, aj menší syn večne do školy – strava, lyžiarsky, plavecký výcvik.

Banka nepomáha, s nájomným mešká, prichádza exekútor, rozpredávanie majetku, vyhazov z podnájmu…

Otrasné je sledovať, ako malý chlapček má narodeniny a ona s ním sedí v takmer prázdnom byte. Chcel futbalový dres, tak mu jeden kúpila, no iba nejaký treťotriedny, z čoho chlapček žiadnu radosť nemá.

A ten starší je tiež znechutený, ak vidí, že celoživotná drina prináša iba biedu a nemajú nárok ani na dôstojný život.

Film je vzácne úprimný a v stále sa stupňujúcom zúfalstve sa matka odhodlá k zúfalému činu.

Nemilá správa, no u nás na Slovensku už máme aj Organizáciu pracujúcej chudoby. A matky samoživiteľky to aj u nás majú biedne až nemožné.

 

Dokonca aj výborná standup komička Simona Salátová ostala dlžná na poistnom a rozprávala otvorene o svojej neľahkej pozícii matky samoživiteľky. A to je celebrita a vídame ju na tv obrazovkách permanentne.

Avšak poslednou dobou sa ukazuje s partnerom, komikom Teom – tiež zjavne pochopila, že „ve dvou se to táhne líp.“

Chudoba, bieda —bahno ťahajúce človeka večne k zemi….

Pozerali sme ten film spolu s manželom a najdivnejšie mu prišlo to postupné vyprázdňovanie bytu.

„Už sa nepamätáš? Aj my sme predávali všetko.“ – pripomínala som mu časy, kedy sme aj my živorili, veľmi podobne Laure.

Trojčlenná rodinka z jediného, či aj žiadneho platu. V najchudobnejšom regióne, kde väčšinu prác dávali na čierno a na dohody. S prázdnou chladničkou a domácim chlebom. Na dedine som sa naučila piecť aj cigánsky chlieb – bodak.

Pať krát nás vykradli. Musela som pozbierať všetky zvyšky odhodlania a všetky možné prostriedky, aby sme mohli a vedeli začať nový život v Bratislave, prakticky od nuly.

Spočiatku na ubytovni s večne mrznúcim netom a päťhodinovým čakaním na voľnú práčku.

Najhoršie je, že na Slovensku máme toľko tých Laurí a Laurov, že už to ani nikomu oči nekole.

Možno chcú z celých lokalít urobiť prírodné rezervácie a očakávajú, že to tam pomaly vymrie a vyľudní sa.

 

Ilustračná fotografia: autorka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.