Založ si blog

Objavte čaro valnej hromady

Tento článok bol pôvodne písaný pre nemenovanú obchodnú sieť. No keďže sme v tomto predvianočnom zhone naozaj preťažení, recenzie sú teraz ozaj to posledné, s čím by kto strácal čas. Snáď toto avízo na ukážku aj z mojej tvorby zaujme aspoň niekoho z vás. 

S veľkou pravdepodobnosťou ma zastihnete v kníhkupectve….rada by som rozdávala aj autogramy, ak bude kedy a hlavne komu….

Veľká časť našich zákazníkov už dopredu vie, čo hľadá. Zbierajú celé série plodných autorov a tak ich zaujíma len, kedy vydajú ďalšie dielo ich obľúbení autori.

Iní sa radia odporúčaniami svojich priateľov, či reklamou, alebo proste dobrým menom autora.

Možno si poviete, načo by ste mali čítať hromadné dielo, ak presne viete, čo medzi knihami preferujete. Ono taký čitateľ sa správa ako návštevník, ktorý si vždy objedná bryndzové halušky a po celom menu sa nikdy ani neobzrie.

No nie je to škoda? Počas jedinej večere pri švédskom stole by mohol ochutnať viaceré jedlá, ktoré možno ešte nikdy neokúsil.

A mohol by si nájsť prípadne aj svoju ďalšiu srdcovku.

Nejako takto funguje aj Antológia. Čitateľovi ponúka všehochuť poézie a prózy.

Vyhľadávače to hľadajú s názvom Trinásť mužov a dvadsať žien –a sami to v tej širokej ponuke sotva objavíte…

A táto Antológia Pars Artem 2021 je vzácna aj tým, že sa v nej nachádza aj ukážka z mojej prozaickej tvorby.

Aktuálne pracujem na dvoch faktografických knihách, no čitateľ už teraz, ,v knižke Trinásť mužov a dvadsať žien, môže okúsiť príchuť môjho špecifického nazerania na svet okolo nás.

Táto ukážka tvorby 33 autorov vám predstaví čerstvo objavené talenty ako Radoslava Hubeková, či sestry – dvojičky Edita a Judita Ďurčové.

No nájdete tam aj viacerých debutantov, či aj etablovaných autorov.

So svojimi debutovými zbierkami poézie v poslednom čase prišli na knižný trh Beáta Svetlíková, Janka Biskupičová, Marek Sopko, či Danica Hrnčiarová Šišláková. Detskú knižku Marty Harajdovej nájdete v detskom kútiku nášho kníhkupectva.

Z etablovaných autorov Zuzku Kuglerovú objavíte v sekcii rozprávok aj historických románov, Ondrej Kalamár sa na vás usmieva zo sekcie aforizmov, Miroslava Kapustu objavíte medzi poéziou aj detskou literatúrou.

Vlado Javorský aktuálne prikvitol na knižný trh ženským románom z pohľadu muža. Ponúkame ho v sekcii slovenskej beletrie a je príjemným oživením oproti monotónnej ponuke ženských románov, ktoré dýchajú presladenosťou a skratkovitosťou. Javorský teda sladký nie je. Unesie čitateľky na dovolenku k Jadranu a rozohrá boj viacerých žien o jediné mužské srdce.

A Miroslav Dávid dobíjal naše srdcia hlavne skrz texty piesní:

„Tridsať rokov bol hudobne spojený s legendou 80. rokov kapelou AC+, niekoľko rokov robil manažéra Roba Grigorova, spolupracoval s viacerými inými interpretmi. Jeho hit z 80. rokov Nemusíš sa tieňov báť sa hrá dodnes.“,

vymenúva jeho zásluhy internetový denník mytrencin.sme.sk. Miro Dávid do Antológie prispel básňami ako Dnes čapujú lásku, Ja a moja Gitara, či Pravda o zábavnom priemysle.

Tak snáď som vás na tento náš pomyselný švédsky stôl navnadila. Lebo vyberať naozaj je z čoho.

Avšak prinavrátiac sa k samotnej Antológii: kníhkupci ju ponúkajú striedavo v kategóriách poézie aj prózy. (Na antológie ešte samotnú sekciu nevymysleli.) Zaradenie medzi prózu vítam viacej. Čitatelia sa sekcie poézie akosi stránia. Akoby nemali ochotu rozoberať a premýšľať nad básnickými obrazmi.

Vraj aj Anasoft Litera vyhrali diela čím jednoduchšie.

No v tomto diele popri jednoduchých  prozaických textoch objavíte aj zopár básní. Taká malá chuťovka, snáď nabudúce našu sekciu poézie neobídete širokým oblúkom.

Fotografia: autorka

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.