Založ si blog

Vianočná pohodovka

Snáď ešte máte pár voľných chvíľ. A ak ste zhodou okolností ženského rodu, možno vás poteší aj nasledujúca knižka úspešnej Londýnskej autorky Sophie Kinsella.

Centrálu vďačím za objavenie tejto autorky. Jej kniha Závislá od nákupov bola písaná s neskutočnou nadsázkou a sršala humorom, ktorého sa nám od žien dostáva naozaj len sporadicky.

Príbeh o shopaholičkách nemal chybu.

Príbeh o láske a rodinnom šťastí.

Teda od tejto červenej knihy som mala hádam aj priveľké očakávania.

Autorka ju vydala v roku 2019 v anglickom originále I Owe You One a na náš trh sa dostala tohto roku v predvianočnom čase zásluhou vydavateľstva Lindeni.

Táto literárna hrdinka však nie je závislá ani nesrší humorom.

 

Akosi intuitívne som však siahla po autorke, ktorej zlyhania ľudského psyché nie sú cudzie. V tejto knihe sa stretávame s obsesiami, či až chorobnou túžbou robiť veci dokonale. Spoznávame ľudí, ktorí akoby odmietali prijať hranice reálneho sveta a žijú vo svojich snoch a nesplniteľných očakávaniach.

Na prvom mieste sú samozrejme vzťahy.

Autorka prináša prototypy dvoch typov chlapov.

Na jednej strane je tu bezcharakterný sviniar a karierista a na druhej priam dokonalý muž, pozorný a citlivý.

V živote sa tým sviniarom často dostáva až priveľa lásky. Ženy sa za nich vydávajú a rodia im haldy detí, až si dokážu uvedomiť, ako dávno a ako vedľa vo svojom živote šliapli.

V rozprávkach však dobro napokon vždy zvíťazí nad zlom.

Dobré dosiahne svojej zaslúženej odmeny a zlo sa prepadá do najhlbších pekiel.

Do akej miery sa autorka nechala uniesť zákonitosťami, aké žiaľ vídame viacej v rozprávkach, než v živote všade vôkol nás, to zistíte až v tejto, najnovšej knihe Sophie Kinsella.

Týmto mojím knižným tipom by som chcela poďakovať všetkým mojim čitateľom a priaznivcom, ktorí ma sprevádzali rokom 2021. A nech vás tento dobrý zvyk neopúšťa ani v roku 2022.

Užite si ho v plnom zdraví a s neutíchajúcou chuťou do života.

Všetko dobré, priatelia.

Fotografie: autorka

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.