Založ si blog

Obyčajné jednorožce

 

Pokračujeme v sérii článkov, ktoré by sme mohli nazvať aj Učme sa od tých najúspešnejších. Dnes máme na stole víťazku súťaže Anasoft litera 2021. A vďaka patrí aj kamarátke Martine, ktorá ma ako jedna z mála podporuje poskytovaním kvalitných diel na čítanie .

 

Laureátkou súťaže a šťastnou výherkyňou hlavnej ceny 10 000€ sa stala Barbora Hrínová svojou zbierkou poviedok Jednorožce.

I am the Unicat 🙂

Na priloženom linku sa môžete dozvedieť aj viacej o samotnom priebehu súťaže.

https://www.anasoftlitera.sk/home/novinky/hlasovanie-v-cene-citatelov-an/cenu-anasoft-litera-2021-ziska

Autorka bola dlhoročne oceňovaná v súťaži poviedka, teda o stavbe poviedok sa toho naučila už naozaj hodne. A nedá sa jej uprieť ani originalita a široký záber.

Pravdu povediac, na prvý pohľad ma moc nezaujal obal, ani nadpis. To až na ten ďalší a hlavne po začítaní sa, začne človek chápať, koho to autorka pod pojmom Jednorožce vlastne myslela.

A sme zase niekde tam, o čom spieva aj Mária Čírová vo svojej krásnej piesni Unikát. Nachádzame sa medzi samými „Unicatmi“ – ľuďmi, ktorí to majú z rozličných dôvodov ťažšie, lebo nezapadajú do naliňajkovaných schém.

Mňa táto zbierka mimoriadne oslovila. Ako človeka, čo celý život uznáva slobodu ako najvyšší princíp a cíti ten nedostatok tolerancie a schopnosti akceptácie inakosti.

Teda koho každého v tejto zbierke nájdete? Gayov aj lesbičky, ľudí trpiacich rôznymi duševnými chorobami, ale trebárs aj morbídnou obezitou, či čeliacich pochybnostiam o vlastnej frigidite, prípadne asexualite.

Autorka ukázala nadmieru odvahy a intimita prekročila svoje bežné limity.

Páči sa mi, že autorka si život, ani ľudí v ňom neidealizuje. Že vidí tie enormné tlaky, plné očakávania a skostnatených predstáv o tom, čo by malo byť normálne a prirodzené, len to nejako mnohí nie sme schopní naplniť.

Svojmu hrdinovi Bonymu prisúdila BAP – bipolárnu poruchu osobnosti. Asi tie jeho zvláštnosti sa jej podarilo zachytiť najmenej. Zrejme sama sa s maniodepresiou ešte moc nezoznámila a tak Bony je viacej škaredý, než skutočne reprezentujúci pacientov s BAP. Avšak práve Bony prináša pozoruhodnú myšlienku: homosexuáli si už dokázali vybojovať množstvo privilégií a na tých dúhových pochodoch vlastne ukazujú svoju početnosť a silu. Ľudia s duševnými poruchami však nič také nemajú a čelia len nedôvere, či tichému odsúdeniu.

Pozoruhodný je aj príbeh začínajúcej psíčkárky s cukrovkou.

Komunita psičkárov jej príde ako presladený gang. Hlavne ich komunikácia vo facebookovej skupine:

„Príspevky sa podobali, akoby mali len jedného prispievateľa, ktorý mal tisíc rôznych psov.

Dobré ráno labkáči a všetkým krásny dník prajem.

Pekný piatoček želám celej labande.

Fenomén pekného dníka mi už dlhšie vŕtal v hlave. Koľkokrát za deň potrebuje mať človek zaželaný pekný dník a čo sa tým vlastne myslí? Má s vami ten, kto vám želá pekný dník, lepšie úmysly ako niekto, kto správu ukončí slovami S pozdravom? Nezazeral by na vás pred pokladňou, nezavrhol vás za opačný názorík…“

Po strate psa ju však vyhadzujú ako prašivého psa, čím len upevňujú jej dojem o akejsi falošnej presladenosti celej komunity.

Asexualita je ďalšia z kontroverzných tém. Neklamú ženy občas samé seba ak popierajú svoje homosexuálne sklony a vyhlasujú sa radšej za asexuálne?

A akú sexuálnu túžbu dokáže v žene vzbudiť morbídne obézny muž? Je na vine Terezina frigidita alebo Jurgenove obrovské brucho, že im to v posteli proste neklape?

Jurgen sa s ňou rozchádza SMS-kou.

„Tereza sa cíti ako výrobok v oddelení reklamácií, na ktorý pripevnili štítok s popisom funkcií, ktoré by mal mať a nemá. Ešteže to môže nepatrne vylepšiť: naučila sa vďaka Jurgenovi robiť rezne v trojobale.“

Teší ma, že na odbúravanie bariér medzi inakosťou a spoločnosťou preplnenou vlastnými očakávaniami sa vynakladá stále viacej úsilia. Už aj doktorka Maxová v slovenskom seriáli Nemocnica trpí Aspergerom. A ľudia si pomaly ale isto prestanú zakrývať oči aj pred ľuďmi odlišnými, ktorým nerozumejú a doteraz možno ani nemali snahu porozumieť.

 

Fotografia: autorka

 

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.