Založ si blog

Gagarin ani Dostojevskij za to nemôžu

Sľúbila som priateľke, že sa vyjadrím na margo Soltésza a ruskej literatúry. Lebo si obe myslíme vlastne to isté. No a ja sa za svoje názory dokážem z času na čas aj pobiť. Aj keby triesky padali, aj keby ani na chleba nebolo.

 

Iniciatíva Mier za Ukrajinu si vyslúžila moju nevôľu agresívnym a provokatívnym správaním sa na Slavíne. Nedovoliť 80-ročným seniorom položiť veniec na pamiatku padlých hrdinov už ďaleko presahuje akúkoľvek solidaritu.

No a Árpád Soltész? Otvorene brojí proti Viktorovi Orbánovi a pomaly hucká slovenské obyvateľstvo proti Maďarom, aj keď je sám Maďar? Mne jeho pohnútky a rétoriku už hlava neberie.

A všetci tí hejslováci, čo kydajú na Orbána a Maďarsko, by sa mali neskutočne hanbiť, ako v kilometrových radoch postávali na maďarských čerpacích staniciach a tankovali maďarské lacné pohonné hmoty nielen do svojich áut, ale aj do bandasiek a sudov. A ak by sa dalo, aj celé vane lacného benzínu a nafty by si z toho Maďarska natankovali.

A teraz Ukrajinci bombardujú ropovod Družba, cez ktorý tečie ropa aj na Slovensko? S tým, že drvivá väčšina slovenského priemyslu je závislá na ruskej rope? A keď jej nebude, zavrú sa fabriky a my všetci sa SOLIDáRNE pôjdeme pásť na lúku?

Alebo začneme strieľať a žrať naše premnožené medvede, ktoré minister Budaj nazýva vegetariánmi?

Viete, čo je najhoršie?

Ak sa dvaja bijú, ale trpieť má aj ten tretí, štvrtý, desiaty….

Podaktorí natoľko prepadajú masovej hystérii, akoby tie bomby padali na Košice, či rovno na Bratislavu.

Iniciatíva Mier na Ukrajine pravidelne organizuje demonštrácie pred ruskou ambasádou.

Už im stihli premenovať aj polku ulice, aby sa našinec ľahšie stratil a dezorientoval.

No a najnovšie žiadajú aj premenovanie všetkých štátnych ustanovizní a ulíc, všetko, čo má akúkoľvek spojitosť s Rusmi.

Teda v Bratislave by už nemala byť žiadna Gagarinova ulica, ani Dostojevského rad.

Lebo ak tu budeme mať Zelenského ulicu a Rad Joea Bidena, tak bude hneď všetko krajšie? A možno bude aj mier na Ukrajine???

Je to choré a šialené, že tí ľudia nemajú iné na práci, než postávať pred ambasádou a mazať Rusov z kolektívnej pamäti.

Neviem, ako vy, no ja som sa na základnej škole učila ruštinu, nie ukrajinčinu, či mongolčinu.

A čítala a zamilovala som si starých ruských klasikov. Diela Dostojevského, či Šolochova. Gagarin bol prvý kozmonaut a Valentina Tereškovova prvá žena vo vesmíre.

A všetci tí fanatici by si mali uvedomiť, že svojimi absurdnými iniciatívami len komplikujú životy ľudí, ktorí by si po zmene názvu ulice museli meniť občianske preukazy a zrejme aj ostatné doklady.

A hlavne by si mali uvedomiť, že vojne nie je v Košiciach, ani v Bratislave. Kto sa chce aktívne účastniť bojov, mal by navštíviť Doneckú a Luhanskú oblasť.

Nie Dostojevského rad, či štátnu knižnicu.

A najhnusnejšie je, ak títo fanatickí aktivisti zneužívajú v rámci svojej propagandy už aj Johna Lenona.

Pritom John Lenon nijako neagitoval za akúkoľvek nenávisť a diskrimináciu.

Nijako nepropagoval násilie, ani kolektívnu vinu.

Imagine rozpráva o čarovnom svete, kde niet krajín ani náboženstiev…a tým pádom ani dôvodu toho druhého nenávidieť a vraždiť.

To však už títo zaslepenci akosi nedokážu pochopiť a budú sa mlátiť“ za mier“ palicami a vlajkami.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.