Založ si blog

Je manželstvo väzenie?

Toť nedávno bol gay pride a pochod za rodinu. A ja mám kopec nezverejnených fotiek a videí.

Lajtmotívom pochodu za rodinu bol slogan: Manželstvo nie je väzenie. A ten pochod podporili cca dve stovky účastníkov. V Bratislave, čo má obyvateľov na tisíce a jej centrum sa hemží turistami z každej svetovej strany.

Pochod za rodinu ako protipól Dúhového pochodu.

Tak teda je, či nie je manželstvo väzenie?

Toť nedávno som dočítala knihu od Nikoly R. Kocian: Rozchod.

A veľmi dlho som sa nevedela s tou knihou stotožniť.

Single baba opisuje svoj prvý veľký rozchod, ako ňou zmietali emócie a ako by sebou nechala aj dlážku zametať, len aby sa k nej pán vysnívaný vrátil.

Až niekde v závere Nikola pripúšťa, že si svoj vzťah aj spomienky idealizovala. Že pri ňom bola len polčlovek či aj menej, že sa kvôli nemu vzdávala svojich názorov, kariéry aj seba samej.

Nikola to uzavrela vcelku pozitívne, že na prahu tridsiatky čaká na pána dokonalého, ktorý ju prijme takú, aká naozaj je.

No ale Nikola nestihla manželstvo ani deti. Dokonca ani spoločný majetok, či aspoň psa.

Ono je ľahké odísť od človeka, s ktorým vás reálne nič nespája. Od ktorého si vezmete svoju zubnú kefku a ste preč.

mala som rada toho chlapa, na ktorého sa hral a nie toho nerváka, ktorý sa na mňa s hukotom zaháňal päsťou so slovami, že ma naučí poslúchať. A už vôbec nie toho povrchného slabocha, ktorý si ani neprizná chybu,“ spomína Nikola.

O chlapoch, čo si na žene len honia svoja ego, píše Nikola bez servítky:

ak ťa niekedy nejaký iný človek ponižoval, alebo sa ti snažil nahovoriť, že si niečo menej ako ostatní ľudia, alebo niečo menej ako on sám, robil to z jediného dôvodu. A skôr by si ho mala poľutovať, nie mu veriť. Pretože práve ľudia, ktorí majú potrebu ubližovať iným alebo ich nejakým spôsobom dehonestovať, majú problém. Problém so sebadôverou. Problém sami so sebou.“

Tak teda je manželstvo väzenie?

Pripútať sa k jednému mužovi, čo vám dá desatinu lásky, starostlivosti, porozumenia, akú by ste od neho očakávali?

A porodiť mu X detí, ktoré vám zase len prejavia iba desatinu lásky, rešpektu a porozumenia, než akú by ste od nich očakávali?

Na prahu 5X hovorím, že ak sa znovu narodím, radšej si urobím tri vysoké školy, než jednu svadbu, ktorá zo mňa urobí polovicu-tretinu-desatinu seba samej.

Nikola ešte verí v šťastné konce, no ja už verím len v koniec….a na závere tragédie už až tak moc nezáleží. Aj keby z toho bola fraška, či absurdita.

Fotografia: autorka

Ako vnímate Veľký Piatok?

29.03.2024

Milí moji čitatelia, náboženstvo je téma, o ktorej sme sa ešte vlastne vôbec nebavili. Ani neviem, či veríte, alebo neveríte, alebo ste rovnako rozpoltení ako aj ja. Netuším, koľko bolo takých rodín, ako bola tá naša. Kde matka verí a otec neverí. Kde babka chodí do kostola a dedko na snemy Ksč. Otec s matkou sa o tej viere zarputilo hádali. Čím viacej a čím [...]

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.