Založ si blog

Šťastných 5, 50 aj 78 – obdobie výročí

Každú chvíľu je sviatok. SNP slávi úctyhodných 78 rokov, technický unikát – Most SNP slávil okrúhlu 50-ku a malé literárne združenie, ktorého aktivity sa ma viacmenej posledné roky dotýkali, slávi prvú päťročnicu.

Času je málo a práce vyše hlavy, tak o všetkom len krátko.

Na výročie SNP dávala STV historický film Kapitán Dabač. Krásne ilustroval rozdelenosť vtedajšej spoločnosti, kedy časť ľudí kolaborovala s fašizmom a tá druhá odvážne strieľala Nemcov a kopala zákopy. No aj početne kládla svoje ľudské životy.

A tohtoročné oslavy výročia nám ukázali, že aj naša spoločnosť je obdobne rozdelená.

Vládna garnitúra oslávila SNP bez účasti verejnosti, s vylúčením ruského a bieloruského veľvyslanca. Zároveň ocenili ukrajinského veľvyslanca. Naopak, Róbert Fico oslavoval na námestí práve s ruským a bieloruským veľvyslancom. Akosi som sa nedozvedela, či máme na slovensku aj čečenského veľvyslanca, lebo naše správy o tom mlčia. No bolo by zaujímavé sledovať, ako sa postavia práve k nemu.

Most SNP vyhlásili za stavbu storočia. Jej 50-te výročie uvedenia do prevádzky oslávili dvomi dňami osláv pre všetky vekové kategórie. Vrcholom programu bola laserová šou. Pri tejto príležitosti som mala možnosť vystúpiť do vyhliadkovej veže UFO a urobiť si nádherné snímky na celú Bratislavu. Zo zbúranej synagógy urobili hologram a pozostatky sa vystavujú už tri roky. Zbúraná Vydrica je aj po 50-tich rokoch iba stavenisko. Za celé desaťročia sa stihlo len to, že sa vypracovali ambiciózne projekty na výstavbu komplexu budov a spevňuje svah. Predstavitelia mesta mi nevedeli povedať, kedy budú naprojektované stavby aj reálne postavené. „To je otázka na developera. Ale stavia vo viacerých etapách a bolo potrebné stabilizovať svah,“ povedala Tatiana Kratochvílová.

Viac info o Moste a búraní v článku.

https://www.vasenoviny.sk/rss/link/2022/08/1097314/kraska-na-dunaji-slavi-50-ku-jej-minulost-poznacili-sramy/

A to literárne združenie v prvej päťročnici? Pars Artem založili traja ľudia. Básnik, aforista a rozprávkarka.

Mňa objavila rozprávkarka Zuzka Kuglerová ešte v počiatkoch ako s Jánom Tazberíkom a Ondrejom Kalamárom založili PA.

Pomáhala som Zuzke a Ondrejovi pri ich výjazdoch na východ. Organizovať besedy, stretnutia s deťmi v školách a detských domovoch.

Moja próza vyšla v Antológii Pars Artem a bola vlani ocenená druhým miestom v literárnej súťaži Pars Poetry. Samotnú súťaž sprevádzal festival a prechádzal premenami. Prvé kolo bolo putovné (Banská Bystrica – Zvolen – Kremnica), ďalšie kolá organizovali v Smolenickom zámku a tento rok to bolo celkom netradične v penzióne v Banskej Štiavnici. Medzi ocenenými bol 17-ročný mladík, sestry Ďurčové, či debutantka Danica Hrnčiarová Šišláková.

Moja kamarátka Martina K., ktorá má aj blog na Pravde a celkovo píše mne veľmi podobne, získala druhé miesto v kategórii próza.

No a taký môj malý osobný rekord. Po dvoch rokoch od kúpy som sa dokopala prečítať si historický román od Zuzky Kuglerovej.

Prvá časť historickej série.

Ponakupovala som si toho priveľa – z festivalov, výpredajov, aj som robila v kníhkupectve. A táto Popoluška si na mňa počkala – ako posledné dielo PA, čo som ešte mala u seba neprečítané. Od Zuzky som už čítala historickú knihu Čarodejnica z Petrovíc, či fantasy román Hawránok.  treba poznamenať, že Zuzka Kuglerová ostáva verná hlavne sebe samej. Zaujímavosťou je, že v každej z týchto troch kníh sa medzi hlavnými postavami ocitá mladá panna – zázračnica, kňažka, či čarodejnica. A pozoruhodný je aj Zuzkin systém práce, ako si v starých kronikách vypichne dva-tri strohé vety o nejakej významnej udalosti (upálenie, únos, vyvraždenie) a roztočí okolo toho celý kolotoč udalostí plný lásky, dobrodružstva aj mágie.

V knihe Rimanka a kvádsky kráľ mi práve tej mágie bolo už priveľa. Mladá Quatlda nielenže uctieva staré božstvá. Ona akosi permanentne vidí škriatkov a víly, ťahajú ju za vlasy, montujú sa do príbehu, ako v nejakom Disney filme. A najnepochopiteľnejší je rituál pochovávania zaživa. Quatalda ho absolvuje dobrovoľne a dvakrát? Aby sa spojila s vyššími silami? Ja som žiadne poznámky o mágii pochovávania zaživa nenašla. A netuším, či ju práve Kvádi aplikovali, alebo nie. V každom prípade toho rozprávkova je v tom príbehu celkom veľa a netuším, či si ľudia historické knihy kupujú práve kvôli takýmto fantasy prvkom. O neposlušných písmenkách, kedy raz čítame o provincii, o chvíľu už o provinincii a z Henaria je o chvíľu Henrario azda ozaj len stručne. Na to sú korektorky, aby sa takíto tlačiarenskí škriatkovia v knihách neobjavovali. Lebo kniha nie je denník, že zajtra si s ním vyleštíte okná. Tá kniha by nám mala ostať – v dokonalom stave – a snáď nás aj prežiť.

V každom prípade tá krvavá hostina, ktorá je ústredným motívom Rimanky, by potešila každého milovníka bulváru. A o to viacej, ak pochopí, že ten masaker v Brigetiu sa odohral oproti dnešnému Komárnu. Len niekoľko kilometrov od nás. Azda by stačilo nasadnúť do auta a vybrať sa za pozostatkami niekdajšieho Brigetia.

fotografia: autorka

MIKI poľudšťuje gangstra

26.08.2024

Do kín sa dostal najnovší film Milana Ondríka pod názvom Miki. Autori už avizujú pokračovanie pod názvom Černák. Tematika je teda jasná: Mikuláš Černák a divoké deväťdesiate roky. Už som vám spomínala, že filmu predchádzala kniha. Mikuláš Černák: Prečo som prelomil mlčanie? Prekvapuje ma mnoho vecí. Jednak, že s Černákom na tvorbe knihy spolupracovala jedna z [...]

Za peniaze všetko?

19.08.2024

Iste poznáte tie otrepané klišé, že „štestí si nekoupíš“ a že tie najvzácnejšie veci sú zadarmo. Pritom veľmi dobre viete, že bez peňazí si ani neškrtnete. Chcem si večer ľahnúť do ustlanej postele? Tak platím. Chcem si dať teplý obed? Platím. Ak si len pustím z kohútika pohár pitnej vody, už aj vtedy platím vodné a stočné. Ostatné ani nehovoriac. [...]

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.