Založ si blog

Britská koruna: Film a kniha – Pravda a lož

Dnešok sa nesie v znamení pohrebu kráľovnej Alžbety II. Obľúbený seriál o živote kráľovskej rodiny natočil Netflix a knižku, ktorá konfrontuje filmové spracovanie s realitou, prináša v slovenskom preklade Lindeni. 

Dnes 19.9. mal byť masový protest Fica s Republikou. Presunuli ho z dôvodu britského pohrebu na 20.9. od 17:00 – Bratislava, prezidentský palác.

Jedine Kotlebu som si všimla namietať, že načo sa niekto prispôsobuje monarchii.

A jedine od jednej lingvistky z Nigérie som čítala extrémne negatívne reakcie na odchod britskej panovníčky.

Prevažujú pozitívne reakcie, pozitívne hodnotenie jej 70 rokov trvajúcej služby národu aj spoločenstvu národov.

ČT1 dala dnes zaujímavý film o pohrebe princeznej Diany a v tých časoch verejná mienka dala Alžbete II. poriadne zabrať. V tom príbehu jej bol nápomocný princ Karol, no hlavne Tony Blair, ktorý pohotovejšie čítal premenlivé časy.

Seriál Koruna mapuje účinkovanie kráľovnej Alžbety od čias, kedy sa vydala za princa Filipa. Ako mladá matka dvoch malých detí prichádza o otca a je korunovaná za éry Winstona Churchilla. Najkrajšie je vidieť jej mladosť, hlavne pre nás, ktorí sme ju vnímali posledné roky ako babičku aj prababičku.

Vizuálne je úžasná a delená na množstvo krátkych kapitol.

Za knihu o Korune vďačím združeniu svalových dystrofikov. Väčšina čitateľov zrejme ani netuší, že aj svaloví dystrofici majú čo-to do činenia s literatúrou a aj ju podľa svojich možností podporujú.

Dostala som ju zhruba pred mesiacom a ležala, až sa v správach neobjavilo oznámenie o úmrtí. Zrejme je veľký kus pravdy na tom, že nás viac zaujímajú mŕtvi, ako živí. Pre mňa ten oznam bol signálom, že darovanú knihu je načase prečítať. A na moje prekvapenie sa číta veľmi ľahko. Je totiž bohato ilustrovaná zábermi z filmu aj zo skutočnosti. Filmové kostýmy boli vernými replikami originálov. Ohľadom zobrazovaných udalostí si už tvorcovia ponechali umeleckú slobodu.

Sprvoti mi bolo divné, že tak urputne lipnú autori na historickej vernosti. Väčšina rozdielov pritom nie sú vyslovené lži.

Jedná sa skôr o to, že filmári v záujme vyššej popularity prebrali mnoho klebiet a neoverených informácií. A čo je na každej šuškande pravda, sa asi nikdy nedozvieme. Najväčším bremenom boli klebety o aférach so ženami. Rozoberá sa viacero škandálov okolo Filipa, no jemu samému sa nevera podľa historikov nikdy nedokázala. Ďalšou najčastejšou výčitkou filmu je, že udalosti troch rokov zahustili do troch dní. No zrejme nemohli natočiť dva roky relatívneho pokoja, zamerali sa na súhrn kľúčových udalostí.

V každom prípade to pre Alžbetu nemuselo byť vôbec jednoduché. Priviesť na svet 4 deti a popritom denne dohliadať na monarchiu. No čeliť aj bulváru a klebetám.

Najväčšie starosti sú však s princeznou Dianou, ktorej manželstvo s Karolom je hotová katastrofa.

“ výrok plukovníka Jima Corbetta: „Na strom vyliezla princezná a zišla z neho kráľovná.“ Lebo tej noci skutočne zomrel kráľ Juraj VI., Alžbetin otec. Deň strávil na poľovačke, ako ukazuje seriál, a rovnaký program si plánoval aj na nasledujúci deň. Naozaj si však posledný večer užil v kruhu priateľov poľovníkov a zaspieval celej spoločnosti duet s dcérou, ktorá ich zároveň sprevádzala na klavíri, pieseň Bewitched, Bothered and Bewildered, ako vidíme v The Crown?“ Kniha Koruna vám dá odpoveď na túto aj mnohé ďalšie zvedavé otázky.

Som rada, že som sa o tejto ikonickej postave dozvedela viac a zároveň dokážem precítiť, aké namáhavé je prežiť celý život ako vo výkladnej skrini. Bežný človek si ani nedokáže predstaviť, aká vzácnosť je to obyčajné súkromie. A aké namáhavé je prežiť celý život akoby pod drobnohľadom, kedy pomaly každý krok rozoberajú novinári, filmári aj historici.

A zároveň máme to privilegované postavenie, že sme niečo z jej života mohli zažiť a vnímať ako jej súčasníci. Kráľovná navštívila Slovensko, Maďarsko aj Česko. V jej rodokmeni tečie maďarská aj slovenská krv. A teda tak trochu bola aj naša. Tak trochu patrila nám všetkým a ozaj by bola škoda márniť tento deň nejakým protestom, ktorý sotva niečo vyrieši. Maximálne, ak budeme mať veľké šťastie, tak sa zozbiera pár tisíc ľudí, aby vyjadrili svoju nespokojnosť a obavy,

Fotografia: autorka (Renáta MB)

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.