Založ si blog

Masový protest a mierový pochod v Bratislave

Nebudem nosiť zbytočne drevo do lesa. O včerajšom protivládnom proteste navzdory obavám nemlčali médiá. A dokonca sa nehovorilo ani o stovkách. Odhadom RTVS tam bolo včera cca 5000 ľudí. Tak stačí len krátko. A hlavne by som sa rada zmienila, že akcia pokračuje aj dnes. Rovnako 17:00, rovnako spred prezidentského paláca. Dvojica ukrajinských aktivistov za Mier, ktorí sa dočkali zápisu do akéhosi smrteľného zoznamu, že nepodporujú tento ozbrojený konflikt.

S poľutovaním sledujem davovú hystériu. Stovky nenávistných komentárov, že účastníci protestu vraj boli samí seniori. Ja som pritom na okraji Hodžovho námestia videla aj kočík, teda žiadne zhromaždenie senilných starcov a babičiek.

A Markíza to zaklincuje nadpisom Dezoláti v uliciach –to sa už môžu ospravedlňovať, koľko chcú, jednoznačne vyjadrili opovrhovanie ľuďmi.

Miestami mi bolo aj ľúto, že kopa mojich blogov je takmer úplne bez komentárov, no vnímajúc tú vlnu nenávisti, asi je aj lepšie, ak si ju ľudia nechajú na iné smetiská.

Hodžovo námestie zaplavili ľudia s vlajkami a transparentmi.

Proste je to hrúza, kam sme sa to dopracovali, aká je nulová kultúra, sloboda a žiadne istoty.

Včerajší protest takmer zmyl dážď.  Sprvoti chvíľu lialo, potom kvapkalo, Hodžovo námestie zaplavili ľudia a po okrajoch celá armáda policajtov a samozrejme neodmysliteľný antikonfliktný tím. Žiadne konflikty neboli. Svoju nespokojnosť prejavili osobnosti civilného aj politického života.

Najviac ma dojal Jozef Hambálek -jediný Slovák, ktorý sa ocitol na protiruskom sankčnom zozname.

Pripomenul mi z leta obdobné vystúpenie krachujúceho podnikateľa, ktorého perzekuovali preto, že otvoril aj počas pandémie.

Hriechom Hambálka je, že stál na čele Nočných vlkov. Že na motorke brázdili krajinu a kládli vence. Obvinili ho z kolaborácie s Rusmi na základe 12 článkov.

„A jeden z tých článkov zverejnila aj Pravda. Tak taká je ich pravda. Stačí, aby o hocikom z vás napísali 12 článkov a už sa môže ocitnúť na tom sankčnom zozname.“ Hambálkovi odpojili plyn aj elektrinu a so zlomeným hlasom žiadal ľudí, aby ho neľutovali.

Ja nepotrebujem ľútosť, ale spravodlivosť – vyhlásil Hambálek.

Ono je jednoduché niekoho vytipovať a ekonomicky zlikvidovať.

Predsedu Jednoty dôchodcov šokovali argumenty Borisa Kollára, že vraj načo by valorizovali dôchodky, keď súčasná vláda má len 1% voličov dôchodcov.

A najpôsobivejší rečník zo všetkých bol pre mňa Andrej Danko. Odkedy monitorujem maďarskú tlač, tak počúvam aj tie prejavy. Okrem iného som si vypočula aj celý a masívne kritizovaný prejav Viktora Orbána v rumunskom Tusványosi. Dokonca aj Árpád Soltész dokázal oceniť, že Orbán je brilantný rečník so schopnosťou zaujať aj rozosmiať.

A svoj obdiv voči Orbánovi neskrýval ani Andrej Danko. Prekvapil vyznaním, že on má ruských priateľov a je v kontakte aj so Sergejom Lavrovom, aby nám v prípade zmeny politickej situácie mohol začať pomáhať rovnako ako Orbán Maďarsku.

Lebo Európu zachráni len ruský plyn – znel odvážny výrok Andreja Danka, vodcu SNS.

Na pódiu spontánny Andrej Danko.

 

Celý protest sa vysielal naživo, napríklad aj na stránke Roberta Fica. Verím, že aj dnešný pochod za Mier sa bude obdobne vysielať.

JE mi ľúto, že sa zo slova mier stáva v určitých kruhoch pomaly nadávka.

Szíjjártó v New Yorku vyhlásil, že záujmom Maďarska je čím skoršie uzavretie mieru.

Putin Erdoganovi povedal, že jeho záujmom je urýchlené ukončenie vojny.

Zelenskyj vyhlásil, že odmieta referendá a mierové jednania.

A Čaputová? Svetové médiá ani nevedia, či je prezidentka ona, alebo jej partner Na pôde OSN rečnila o vojenských úspechoch a o územiach, ktoré treba získať späť.

-Oni potrebujú vojnu, aby zakryli vlastnú neschopnosť – burcuje Andrej Danko.

Snáď ste sa z môjho referátu dozvedeli aj veci, ktoré v trojminútovom spote o „dezolátoch“ nie.

Fotografie: autorka

Mama má vždy pravdu

23.03.2024

Z času na čas nečakane stretávam aj ďalších blogerov a býva to obohatením, poznať aj ich cestu a ich postoje. S Igorom sme strávili pár hodín na súde. A tá téma bohorovnej ženy bola niečím, čo spomenul aj mimovoľne. A našla som to aj v jednom z jeho blogov. Myslím, že mnohí píšeme z rovnakých pohnútok, aby sme niektoré veci proste aj sami pomenovali a vypovedali. [...]

Postihnutí a majestát smrti

22.03.2024

Je to síce zvláštne, ale okolo každej väčšej kauzy sa toho nabaľuje. Ľudia sa ju snažia spájať so všetkými možnými ďalšími prípadmi a poukazovať na konkrétnosti, ktoré trápia práve ich. Ohľadom tragédie pri Beňadikovej. Ozývajú sa azda všetci , čo majú postihnuté dieťa. A hovoria o akejsi nadľudskej práci 24/7. Pritom je celkom ireálne, myslieť si, že [...]

Ako môže rodič zabiť vlastné dieťa?

14.03.2024

Spoločnosťou občas rezonujú ťažké kauzy. U nás práve tragédia v Beňadikovej. V USA v rokoch 2013 – 2016 to bol prípad 8-ročného chlapčeka ubitého na smrť. Možno toho už máte mnohí dosť. Tej smrti je priveľa, si povedal aj moderátor, keď informoval o smrti 8-ročnej Patrície a jej matky Zuzany. Na margo tragédie sa vyjadrila aj prezidentka, s tým, že rodiny s [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.