Založ si blog

Princezná Diana: Skutočný príbeh jej slovami

Tento blog pozvoľna nadväzuje na tie predošlé, hlavne na článok o zosnulej panovníčke Alžbete II. Kniha Koruna aj film The Crown čerpal aj z biografie Andrewa Mortona, ktorú sa mi podarilo zohnať ako prílohy ženského magazínu. 

Ako prílohy to naši slovenskí prekladatelia rozdelili na dve malé knižky do kabelky.

Neviem, ako si počínajú iní recenzenti, no ja sa po prečítaní akejkoľvek knihy snažím ešte si pospať, utriediť myšlienky a len tak napísať, ako na mňa to ktoré dielo zapôsobilo.

Dve malé zväzky o Diane.

Tvorcovia v rovnakých zväzkoch ponúkajú aj biografie Kate a Meghan. Ak je niekto ozaj zanietený fanúšik kráľovskej rodiny, tak azda upokoja jeho zvedavosť.

Na rozdiel od knihy Koruna, ktorá bola nádherne vnútorne ilustrovaná, tu v Diane nájdete iba text. Kým koruna vyšla v tvrdej väzbe a na kvalitnom papieri, tak zväzky o Diane sú v mäkkej väzbe na bežnom papieri. A mňa osobne nesklamal iba vizuál. Kniha vyvoláva mnoho otázok, že či to bolo vôbec treba? Rozbiť starostlivo písané rozprávky o rozprávkovej svadbe rovno kladivom?

Kniha sa pripravovala tajne. Andrew Morton bol natoľko známy, že ani nemohol osobne navštevovať princeznú. Jej svedectvá mu pašovali na magnetofónových páskach a kniha vyvolala obrovský škandál.

No publikácia spôsobila ešte väčší šok, ako sme očakávali. Palác sa zhrozil, médiá zúrili a verejnosť nechápala, čo sa deje. Rozpútala sa vojna, ktorá vyniesla na povrch to najhoršie, čo sa skrývalo za stoickou maskou dynastie Windsorovcov.

Noviny Sunday Times začali siedmeho júna 1992 publikovať kapitolu po kapitole z knihy Diana: Skutočný príbeh. Na titulku svietil nápis „Krutý“ Charles dohnal Dianu k piatim pokusom o samovraždu.“

Princezná trpela bulímiou a siahala si na život, Charles miloval Camillu ešte pred Dianou a svoje platonické styky neprerušili ani počas manželstva. Camilla pre kráľovský dvor spočiatku nebola dobrá partia a Charles si jej stratu začal naplno uvedomiť, až keď sa vydala za jeho kamaráta.

No ale táto nehynúca láska bola do očí bijúca a Diana sa o nej dozvedela už pred svadbou. Neskôr sa pre médiá vyjadrila, že v tom manželstve boli traja a bolo im v ňom tesno, Proste je to smutné čítanie a nešťastnej Diane, ktorá strieda pochmúrne detstvo za tragické manželstvo.

Zamlada sa ustavične na niekoho viazala. Najskôr traja súrodenci, neskôr spolužiaci, či trojica dievčat, ktoré boli jej spolubývajúce v jej prvom samostatnom byte.

A v manželstve bola hrozna osamotená. Plakala, prepchávala sa a vracala. V 4-tom mesiaci tehotenstva sa hodila dolu schodmi, no zázrakom sa jej nič vážnejšie nestalo. Jej pokusy boli dramatické scénky, ktoré Charlesa nepresvedčili, aby ukončil svoj vzťah s Camillou.

Morton je Diane naklonený, ju opisuje ako ženu so srdcom na dlani, kým zvyšok kráľovskej rodiny ako chladný a neochvejný.

Diana bola populárna a Charles vraj žiarlil. Diane trvalo celé roky, kým našla samu seba. V detstve prepadla a ani neskončila strednú. Zarábala si upratovaním a strážením detí. Neskôr ako princezná našla svoje pôsobenie v charite. Lákali ju hlavne bezdomovci a smrteľne chorí. Utešovala pozostalých a držala umierajúcich za ruku. Navštívila aj matku Terezu v Ríme. Asi najslávnejšia je jej kampaň proti nášľapným mínam. Aktualizačný moment je, že mínovo pole sa aktuálne odstraňuje v oslobodenom Charkove – asi prvá mierová holubička, že snáď by tá oblasť už mohla byť zachránená.

Jej smrť vyvolala rovnako veľa otáznikov a konšpirácií, ktoré sa ukázali byť nepodložené. Realita bola nepochopiteľná. 

Diana ešte zamlada unikala paparaccom v požičaných autách a zadnými východmi. Ako rozvedená žena sa nechala vídať aj fotiť v spoločnosti arabského playboya Dodiho al Fayeda. Vraj už po týždni sa hovorilo o svadbe a pritom, keď ho prvý krát stretla, vtedy ešte chodil s inou.

V každom prípade o romániku sa vedelo, médiá vyčkávali pred hotelom a Diana s Dodim utiekli zadným východom s náhodne vybraným šoférom. Ten bol opitý a mal v sebe aj lieky. Do tunela sa rútili 160-kou a pripútaný bol jedine osobný strážca, ktorý nehodu s vážnymi zraneniami prežil.

A aj keď je Morton Diane naklonený, musel uznať, že tá divoká jazda by sa nebola udiala, ak by si to neželali samotní Dodi a Diana.

O vzťahu sa predsa vedelo, boli po luxusnej večeri. Mohli sa vybrať vonku hlavným vchodom a zamávať fotografom do objektívov. Oni si však vybrali namiesto fotky pred hotelom šialenú naháňačku, dokonca nepripútaní.

Mnohému z jej rozhodnutí nerozumiem. A tomu koncu určite nie. Niektoré hlasy hovoria, že Dianinu reputáciu zachránila len jej skorá smrť. Ktovie, do akých dobrodružstiev by sa ešte vrhla, ak by tá šialená jazda prešla bez následkov? Avšak jej synovia ostali v bezpečí kráľovskej rodiny. Dokonca napokon Charlesovi dovolili, aby si po rokoch trápenia vzal svoju životnú lásku Camillu. Morton nazýva obdobie vlády Karola III. len ako nejakým medziobdobím. Veď už má po 70-ke a nástupcom je Wiliam, letec po dedovi Filipovi sa zároveň venuje aj charite, aby kráčal v stopách svojej tragicky zosnulej matky.

fotografia: autorka

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.