Založ si blog

John Wayne Gacy znásilnil a zavraždil 33 chlapcov

Je to hrozná téma. A chvíľami si hovorím, či vás / nás táto téma už nezačne ťažiť a nebudeme mať z toho nočné mory. Mňa zatiaľ nočné mory obchádzajú. Skôr naopak. Ak človek dostane príležitosť robiť pre krimi rubriku a vzápätí o tú možnosť príde, tak je to ako čierna diera a zúfalé prázdno, 

Čítala som si o hromade sériových a masových vrahov. Toho zločinu bolo v histórii naozaj veľa. A bola aj pre mňa výzva rozhodnúť, o kom ďalšom by som mala po troch blogoch o Dahmerovi písať.

Gacy bol Dahmerov súčasník. Vyčíňali a ukájali svoje zvrátené sexuálne chúťky v podstate paralelne. Dokonca o sebe aj vedeli. Posledný diel seriálu monštrum ukazuje Gacyho, ako brutálne útočí na mladíka a topí ho vo vode. Ďalší až príznačný moment je pri úplnom zatmení slnka. Dahmer je už odsúdený na 400 rokov a Gacy na smrť. A práve v tento deň zároveň Dahmera krstia a Kristus mu odpúšťa hriechy, kým Gacymu pichajú smrtiacu injekciu.

Film Chyťte vraha je úplne ináč koncipovaný, ako seriál Monster. 

https://www.csfd.sk/film/19362-chytte-vraha/prehlad/

Kým Monster kládol veľký dôraz na psychológiu a vývoj, tak film Chyťte vraha je natočený ako typické krimi.

Rozoberá len kriminalistickú stránku príbehu. Nedozvieme sa o Gacyho ťažkom detstve, ani veľa o jeho pracovitosti a ctižiadosti.

Okrajovo sa však zmieňuje, že Gacy bol zvolený za muža roka, vypracoval sa na vplyvného podnikateľa a dokonca bol členom Demokratickej strany a odfotil sa aj s prvou dámou USA.

Oproti Dahmerovi je to obrovský rozdiel. 

Dahmer bol looser, ktorého vyhodili zo školy aj z vojenčiny. Žil v malom byte v černošskej štvrti a lovil zväčša vyšportovaných černochov dvadsiatnikov.

Naproti tomu Gacy sa dvakrát oženil, avšak čo sa týka sexuálnej vášne, tak tá ho hnala k mladým chlapcom. Boli to samí belosi vo veku 14-21 rokov.

Drvivá väčšina boli násťroční chlapci, ktorí u neho pracovali, alebo sa uchádzali o prácu.

A ak ste si pri Dahmerovom vyčíňaní hovorili, že mu to prechádzalo len kvôli tomu, že lovil medzi černochmi, tak Gacymu prečo?

Polícia bola preťažená, mládenci mizli akosi stále a oni to často odbíjali tým, že zrejme sami ušli z domu.

Avšak tie prešľapy spravodlivosti sú až desivé. Lebo pár znásilnených chlapcov prežilo. A pár ho aj udalo. No jeden obišiel s trpkým verdiktom, že je to tvrdenie proti tvrdeniu, ďalší vybojoval na súde, aby Gacy zaplatil pokutu 3000 USD a len kvôli jedinému prípadu išiel sedieť, aj to len smiešnych 18 mesiacov. Na sexuálneho predátora je to naozaj slabý trest. No a posunul ho len k tomu, aby svoje ďalšie obete už nenechával pri živote.

V tomto krimi je vlastne postavený pomník kriminalistickej práci. Poctivej a dôkladnej.

Lebo je ľahké písať zápisnice, ak obete ležia na chodníku a páchatelia sa sami priznávajú.

Gacy je však ctihodný občan, vplyvný podnikateľ a dokonca politik. Jeho obete sú pochované a rozľahlý dom vyzerá sporiadane,

Gacyho úlohu skvele zvládol Brian Dennehy

a dokonca sa na toho netvora aj veľmi podobá.

Michael Riley 

naopak vyznieva ako neviniatko. Chýba z neho drsnosť a pod húževnatým policajtom si proste predstavujete niečo živelnejšie a drsnejšie.

No úplne autenticky vyznieva bolesť pozostalých.

Ono je vždy ťažké a zdrvujúce dozvedať sa o úmrtí svojho najbližšieho, hlavne ak ide o chlapca, ktorého vám ukradli z jeho detskej izby. Ale všetky tie roky, kedy ľudia boli zmietaní v neistote? Chvíľami dúfali, že ich synovia sa vrátia a zrazu sa ocitli v situácii, že už sa identifikujú len ich rozkladajúce sa pozostatky.

Mne najviac o Gacyho osobnosti napovedal tento portál:

https://www.serialkillers.cz/john-wayne-gacy?fbclid=IwAR1TK1zVtylWNvPzUJAR96NLrCL4Km4f8HRU8gAScAQLsUL4W7ds1LSEkB8

Jeho postavu zvládli vo filme ukázať celkom hodnoverne. Je to arogantný sadista, ktorý sa odmieta priznať. Dokonca aj počas súdu sa snažil väčšinu obetí našiť na krk svojmu kolegovi. Avšak už mal toho na rováši priveľa. Na rozdiel od Dahmera s Gacym sa nedá súcítiť. Nevidno tam žiadnu ľútosť ani vnútorný boj. Len zvrhlíka, čo si bezcitne bral to najcennejšie, čo desiatky rodín mali a vychovávali.

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.