Založ si blog

Orosch a vinníci

Milí moji čitatelia. Kde začať? Včera bolo Renáty a dostalo sa mi aj veľa pozitívnej pozornosti a blahoželaní. Tak skúsme k sebe byť aj dnes aspoň chvíľu dobrí.

 

Iste ste už mnohí postrehli tie nevhodné slová.

Drlička povedal, že bohužiaľ je na Slovensku ešte veľa politikov, ktorí dýchajú. 

Vzápätí hovoril, že radšej mal rečniť o politikoch, čo ešte majú nohy. A Chmelár to vidí ako čierny humor o tom, ako politici dýchajú človeku na krk.

Prosto nešťastné vyjadrenie a vyvodená zodpovednosť.

Trnavský arcibiskup Ján Orosh sa vyjadril v internom obežníku ešte nešťastnejšie, keďže spochybňoval nevinnosť obetí zo Zámockej. 

Aj Orosch sa za svoje nešťastné formulácie ospravedlnil:

https://domov.sme.sk/c/23063514/orosch-sa-ospravedlnil-rodinam-obeti-zo-zamockej-ulice.html

Otázka je, prečo to Orosch vlastne robil a čo ho vedie pitvať akúsi vinu, či nevinu obetí?

Vadila mu bežná formulácia „nevinné obete“. Akoby si tú formuláciu zaslúžili len nejakí svätci, či dokonalí ľudia.

Pritom samozrejme, že sme všetci hriešnici a aj Ježiš svojím výrokom „Nech ten prvý hodí kameňom, kto je sám bez viny,“ poukazoval, že nik nie je bez viny,

V každom prípade tu máme akési ustálené slovné spojenie „nevinné obete“.

Je to len prázdna fráza, či aj tým niečo chceme povedať? Ja túto formuláciu vnímam ako fakt, že obeť sa sama nepodieľala na danom skutku.

Napríklad ak rodič dlhodobo týra svoje dieťa a to ho napokon zabije, asi ťažko by sa mi hovorila formulácia o nevinnej obeti vraždy.

Avšak ak niekto len stojí na zastávke a opitý vodič ho zmietne, ako plameň vo vetre, tak tá obeť je bez viny.

A rovnako bez viny boli aj tí traja, čo posedávali večer okolo siedmej pred barom. Juraj K. prešiel okolo nich, zrejme si ich dobre poobzeral a zachytil azda aj nejaký útržok rozhovoru. Zrejme sa potreboval uistiť, či tí ľudia naozaj patria k LGBTI+. A možno aj vyčkával, či ich nebude kúsok viac. Veď jeho idolom bol Breivick a ten nepoľoval  len na dvojicu ľudí.

V Jurajových očiach bolo ich vinou, že patria ku danej komunite. Avšak nikto nemá právo vziať druhému život, aj keby patril do hocijakej komunity. Aj keby mal hocijakú farbu pleti, či rozprával ľubovoľným jazykom. 

Bolo mimoriadne necitlivé a vlastne aj zbytočné riešiť otázky viny obetí.

Veď aj keby pred tým barom postávali, čo posedávali prostitútky, či keby sa tam rovno mali predávať tvrdé drogy, ani to nikoho neoprávňuje strieľať a vraždiť!

A keďže v krajine nemáme trest smrti, takže ten trest smrti u nás nedostane nikto a už vôbec nie za nejakú inakosť, odlišnosť. Za to, že si dal ženské šaty, či za to, že sa mu páčia chalani.

Horšie je, že mnohí mladí berú to krimi ako nejaký návod, či motiváciu. A chodia so sekerami do školy. Akoby to bolo niečo fajn a cool. Akoby sa im oplatilo za jeden šialený moment zaplatiť rokmi slobody.

Asi málo apelujeme na základné hodnoty. Asi sa veľa topíme v nezmyselných slovách a nešťastných vyjadreniach. 

Pri zastávke Zochova zomrela šiesta obeť. Bola to 61-ročná žena, ktorá namiesto použitia podchodu po zotmení jednoducho stúpila na vozovku. Možno ani nemala reflexné prvky a možno už ani nechcela ďalej žiť. V každom prípade na tej vozovke nemala čo hľadať a páchateľ z miesta nehody ušiel.

PS: Alex Wortex je v ďalšej reality šou. Tentoraz to vysiela Prima SHOW a ona sa nasťahovala s partnerom a so psom do vily, aby si zasúťažili o titul najsympatickejšej influencerskej rodiny. Vraj sa jej tam ťažko šlo po traumatizujúcom zážitku z BS. Nadchla má práve tá skratka, lepšiu by ťažko našli tvorcovia tejto BDSM šou, kedy účinkujúci po podpísaní masochistickej zmluvy sú podrobovaní sadistickému týraniu.

Alebo si naozaj myslíte, že elementárnou vlastnosťou väčšiny ľudí je nekonečné hašterenie sa prakticky o ničom?

Ja by som už do žiadnej reality šou nešla. Maximálne do vedomostnej súťaže, či do tej logickej Fenomén 21. Nedávno som vypĺňala prihlášku. Samé grafické a slovné úlohy a celkom veľa. Tak čakám a dúfam, …a krásny nový týždeň vám všetkým. Snáď sa obídeme aj bez nenávistných komentárov.

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.