Založ si blog

Poznáte aj iného textára, ako Kamil Peteraj?

Pozerám si 70.-te narodeniny Kamila Peteraja do zbláznenia. Je to „pán textár“, ktorého každý pozná a každý chce jeho piesne spievať. A umožnili mu vytvoriť na tisíce piesní. Problém je len jediný, ak sa budeme tváriť, že okrem Kamila nikoho niet a nikoho texty nie sú hodné zhudobnenia, ani žiadnej úvahy. 

 

Začala som písať pred cca 8 rokmi.

Myslím, že to bol rok 2014, kedy som pre punkmetalovú kapelu Zrada napísala 12 textov. A potom bol koniec. Lebo našli speváka, ktorý aj sám písal a už a viac nepotrebovali.

A potom mi už bolo umožnené len sporadicky.

Zo dva texty pre Romana, zo dva texty pre iného. Skúšam ich uložiť niekam na jedno miesto, nech sú spolu, v jednej kytici:

Roman Buhovecký: Sme ľudia

Roman Buhovecký: Arabela v karanténe

Martin Skuban : Hra na plač

Pre Martina som naposledy písala baladu o obyčajných ľuďoch. Akosi ani neviem, ako sa tej piesni aktuálne darí.

No Martin bol toho názoru, že „my nie sme obyčajní.“

No to je vždy veľká záhada, ako sa človek vníma, a ako ho vidia ostatní.

Na mňa sa pohovorilo už strašne veľa hlúpostí, ako je Renáta pyšná princezná a prší jej do nosa a „nevie prijať kritiku“, ale je vraj „narcistická psychopatka“ a pokračovať by sa zrejme dalo do aleluja.

Ja myslím, že nič z toho nie je pravda, aj keď to tak môže azda vyzerať.

Avšak nachádzame sa vo vysoko konkurenčnom prostredí. Mne sú neustále vyhadzovaní na oči úspešnejší kolegovia, ktorí sú v branži už 20 rokov a v telefóne majú kontakty na každého, kto sa v danom regióne hýbe.

A s tými textami je to tiež identicky. Môžem si ja písať texty na tucty, ak nikoho nezaujmú, ak ich nikto nebude chcieť hrať a spievať.

Teraz po prvý krát za život prejavila o moje texty záujem žena: Isa Conar. No aby mojo šťastie nebolo úplné, o Isu má záujem aj kopa iných autorov. No a ak zaslúžilá umelkyňa s 30-timi knihami na konte prejaví záujem o Isu, tak tie moje dva osirelé texty proste len čakajú a čakajú. A je to celkom desivé, ale človek si musí uvedomiť, že v danej chvíli nemám žiadne páky ani žiadnu konkurenčnú výhodu.

Takže bez pýchy, aj keby vám nejakí zúfalci chceli nebodaj nahovoriť, ako mi prší do nosa. Mne proste nemá prečo pršať do nosa. A ja to celkom realisticky vidím.

Na dnes teda Isa. Chceli by ste, aby vám pár gramov z môjho srdca zaspievala Isa?

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.