Založ si blog

Ježiško plní všetky priania

Pamätáte, ako som vám spomínala Gemerské Popolušky? A že nikto tam to Dievča s obitými kolenami nevystavoval ani nepredával? Už som sa bála, že sa ku tej knihe dostanem až po štyroch rokoch, kedy si ju už každý iný, kto chcel a vedel, dávno kúpil a aj prečítal. 

A predsa! Moje bratislavské vianočné dvojča ma neprekvapilo ani vankúšom, ani pohľadnicou, ale práve touto zbierkou. Asi vie čítať myšlienky….

Gemerská poézia.

Autor: Silvia Hajdúová

Ilustrátor: Radka Čabrádi Tvrdoňová

Rok vydania: 2022

Tvrdá väzba, 88 strán.

Autorka mi spríjemnila dva dni života.

Počas posledných rokov mi rukami prešla nejedna zbierka plodného básnika. A treba vedieť, že básnici odsúdení k samovydaju operujú s kruto obmedzeným rozpočtom. Výsledkom sú potom zbierky v mäkkej väzbe na nekvalitnom papieri. Básne natlačené jedna na druhú a prázdna strana je hriech, aký si nikdy nedoprajú. Na výtvarnej stránke sa šetrí a náklady na výtvarníka sa neraz snažia stlačiť na nulu. Výsledok je potom aj taký. Akoby namiesto kvalitne tlačenej vizitky len čmárali svoje podpisy na zdrapy papiera.

Silvia Hajdúová však vďaka finančnej podpore mesta Rožňava nemusela bojovať so žiadnym okliešteným rozpočtom. Výsledkom je teda zbierka v tvrdom obale tlačená na kvalitný pevný lesklý papier. Dopraje si aj luxus prázdnych strán a bohaté ilustrácie, nielen na prebale, ale aj kade-tade vo vnútri.

Ilustrátorka mi je neznáma a prináša nový vietor. Namiesto snahy o ľúbivosť až gýč sa pokúšala verne ilustrovať realitu, povedzme srdca ako svalu, či ľudského tela ako riečiska nervov.

Je fajn, že táto neokukaná ilustrátorka dostala príležitosť a toľko priestoru na skúšanie krídel.

Samotné básne sú fajn.

Na tej čítačke v Zichyho paláci ma až tak moc nezaujali. Veď boli prekladané Swetlunkinými básňami, ktoré dôverne poznám a mám rada.

Potešilo ma, že Swetlunka vytiahla do bratislavskej zimy báseň o prázdnej chladničke.

Ak by som písala básne, aj ja by som písala o chlade a hlade a o umieraní bezdomovcov.

Silviine básne sú taká všehochuť Rožňavskej učiteľky slovenčiny. Sú plné optimizmu aj sklamania, mladosti aj staroby, domova aj stredomoria.

Nešetrí slovami aj keď má aj zopár kratších básní. Azda najviac ma zaujala táto:

Dedina

Sprvoti zasľúbená zem

Raj modernej školy

Súzvuk náročných duší

Zvedavé pohľady

Bezmocných domorodcov

Rozkošné láskavosti

Roztopašných detí

Ešte sa ti o tom neprisnilo?

Všetko pominulo

Ostalo len trpké ovocie hnevu

Presne takto si spomínam na svoje rodisko, ktoré propaganda vyhlasuje za „najkrajšiu dedinu plnú úžasných ľudí“. Len škoda tej mojej pachuti v ústach a strachu prekročiť prah vlastných dverí. Niečo smrdí v tom štáte dánskom a cíti to aj Silvia. Miestami blysne aj svoju sčítanosť, či profesiu. A hlavne sa jej podarilo vytvoriť dobré vzťahy vo vlastnom meste, čo nikdy nie je na škodu.

Bolo mi potešením a som zvedavá, ako sa ďalej budú vyvíjať autorkine osudy po tomto literárnom debute. Našliapnuté to má ozaj dobre.

V knihe nechýba úvod, záver, biografia. A čitateľ odchádza s pocitom, že viacej pre túto zbierku ten kolektív autorov azda už ani nemohol urobiť.

Foto: autorka Renáta MB.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.