Založ si blog

Iveta – dievča z Trebišova láme rekordy

Zrejme v tom bol zámer, že TV JOJ aj TV Markíza spustili svoje najnovšie seriály v rovnakom čase. Dunaj k vašim službám konkuruje Ivete. Bratislava je polepená plagátmi oboch seriálov a reklamy nájdete aj v magazínoch. Voľakedy na Panelák sa ešte takáto masívna reklamná kampaň neviedla, doba zjavne pokročila a tlaky na sledovanosť sú ešte väčšie. 

Zapozerala som sa do oboch a zamyslela nad obomi. Markíza vsadila na historickú vernosť a eleganciu. Samotná Zdena Studénková sa vyjadrila, že sa snaží prijímať postavy, v ktorých jej jasne určia dejovú linku, aby vedela, kam sa jej postava bude postupom času posúvať.

No a Jojka vsadila na ľudovú zábavu. V časoch, keď som robila pre bulvár, to bola práve televízia JOJ, ktorá riešila obdobné témy a chodila na rovnaké pojednávania, ako aj my. TV citoslovce si nie náhodou zvolilo citoslovce. A nie náhodou má pred každými správami polhodinové krimi spravodajstvo. Veď ľudí predsa treba dvíhať zo stoličiek. Treba útočiť na ich city a pitvať pred nimi desiatky mŕtvych a zranených.

No a ak najobľúbenejšou reláciou je u nich hašterenie o šiestej, tak niet divu, že aj do hlavného vysielacieho času chcú niečo hlučné a útočiace na zmysly.

Iveta je ľudová zábava. Primátor Trebišova sa cíti byť urazený a prirovnáva ju k Hornej Dolnej. Najviac mu však prekáža, ako zneužili meno Trebišova.

Komunikovala som aj s jedným z Trebišovčanov, či sa to ozaj točilo u nich. Povedal len toľko, že pochybuje. Vraj iba vstupnú tabuľku si natočili, veď v Trebišove ani nie je signál.

A to, ako sa Bratislavčan snaží chytať signál v Trebišove je ozaj jedným z motívov, ktorý si filmári nenechali ujsť.

Vsadili na známe mená ako Zuzana Mauréry a Milan Ondrík. Milana Ondríka mám rada vo všetkom, čo robí. V Ivete mu zmenili hlas, azda aby nebol až taký okukaný, keď ho už dávajú pomaly do každého filmu.

Btw. Ondrík len nedávno natočil film o regióne Rimavská Sobota – Lučenec ( Čierne na bielom koni) o spolužití cigáňov a Maďarov a samozrejme aj majority. Hral tam Róma so zlatým zubom. Netuším, prečo si filmári myslia, že v našich končinách si ľudia ešte stále dávajú robiť zlaté zuby. Tie sa aj tam nosili len cca pred 30 rokmi. No ale aj lovec z Ba dostane v Ivete zlatý zub, akoby naše končiny ozaj ustali niekde v stredoveku.

Pani Mauréry sa mi v úlohe matky Ivety vyslovene ľúbi. To ako rodená Bratislavčanka zvládla rozprávať východoslovenským nárečím, je proste obdivuhodné.

Mňa vo filme baví vidieť to zanedbané malomestské prostredie, baví ma kostol, aj bicykel, či sliepky – kulisy, s ktorými je človek zžitý.

To, čo je ozaj diskutabilné, sú bordely. Isteže ich nájdete, ale nie v kultúrnom centre a nie ako päsť na oko. Takto okato by to nikto nerobil, veď je to trestná činnosť.

Chýbajú azda len drogy, tie zatiaľ nik nespomenul, pritom netvárme sa, že nie sú. Rovnako ako školáci, chľastajúci v krčme, či drzé dievčiská, ako Iveta.

Netuším, či má aj tento seriál stanovenú akúsi dejovú linku. Alebo si na začiatok povedali len toľko, že ukážu rozdiely medzi východom a západom a že ako si Bratislavčania v Trebišove vylámu zuby.

Mnohí diskutéri vyčítajú Hřebejkovi, že naschvál robí zo Slovákov akýchsi dementov. No podľa mňa je to skorej v zámere a smerovaní televízie citoslovce. Útočiť na najelementárnejšie ľudské pudy. A očakávať, že ľudí bude baviť to vŕtanie sa vo všetkých ľudských otvoroch. Asi ťažko by sme od nich mohli očakávať, že v Prime Time budú dávať biografie vedcov, či národných buditeľov.

A je to tak trochu aj vizitka televízneho diváka. Pokiaľ to bude pozerať, tak sa takéto a obdobné relácie budú natáčať aj vysielať.

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.