Založ si blog

Stroskotaný Americký sen na Prebudenom Titaniku

Hraný dokumentárny film o komunite 14 írskych emigrantov, z ktorých drvivá väčšina neprežila potopenie „nepotopiteľnej lode“.

Ďalší skvelý dokument z Nerflixu a trafa do čierneho to využitie hercov a dobových kostýmov.

https://www.netflix.com/sk/title/81466965

Oceňujem, že si dali záležať. Že sa neuspokojili s mlčaním straumatizovaných preživších. Že nám trpezlivo vysvetlili, odkiaľ a kam tá skupinka mladých vidiečanov smerovala. Kto ich na tú dlhú a riskantnú cestu nahovoril, aké boli podmienky plavby a vôbec existencie v podpalubí, teda v tretej cenovej skupine.

Odchod z večne zamračeného, vlhkého a bezútešného vidieka niekam do svetla. Kde je dostatok pracovných príležitostí, kde ich nečaká len bieda, drina a hlad.

Pripomenulo mi to mnohé iné situácie, kedy celé komunity putovali za lepším životom. 

Veľké sťahpvanie národov,…Exodus Židov z egyptského zajatia do zasľúbenej zeme- Kánaánu,…putovanie kočovných Hunov do vyspelého, civilizovaného Ríma a potom neradostný únik späť niekam za Kaukaz po strate vodcu aj ilúzií.

Ale nazad k filmu, je to veľmi smutné, že tá hŕstka preživších sa ohradila mlčaním.

Z jednej strany chápem tú traumu a stratu a nočné mory, v ktorých stále počuli beznádejný krik tých, čo sa na tie člny už nezmestili.

Mladé Írky v tej ľadovej vode stratili svoje kamarátky a príbuzných.

A ostali s nezodpovedanými otázkami, prečo práve ony prežili.

A aké to bolo pre silne pobožné ženy si vôbec vysvetliť, že pánbožko to práve takto chcel? Že z ľadovej vody sa stal obrovský cintorín.

Ozaj chápem tie pocity. Nie je to jednoduché, ostať tým, čo všetkých prežil a putovať ďalej so všetkými tými traumami a bolestivými spomienkami. 

V každom prípade si však myslím, že nemali všetky tie spomienky pochovať do večného mlčania.

Svet si proste zaslúži, aby vedel. 

A aj všetci tí mŕtvi si zaslúžia, aby sa o nich vedelo a aby sa na nich nezabúdalo.

A paralela s minulým blogom, aj táto Americká nočná mora sa udiala počas jedinej noci.

Jednak tá únava nočnej práce, potom znížená viditeľnosť, no samozrejme aj hrubé chyby od začiatku, nedostatok záchranných člnov, dokonca nevyužitie ich plnej kapacity.

A samozrejme tá bohorovnosť najvyššej sociálnej vrstvy.

Lebo tie najvyššie položené záchranné člny boli prístupné len pre ich triedu. Potopili chudobu a oni so všetkým svojím luxusným spôsobom života si proste odplávali do bezpečia.

Kruté, dojímavé. A aspoň tie iskierky nádeje, že aspoň tým podaktorým sa aj z tej najspodnejšej paluby podarilo zachrániť.

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.