Založ si blog

Skutočne Neskutečná Anna

Ostaňme ešte na chvíľu v Amerike a pri tých veľkých Amerických snoch. Aj Anna Sorokina jeden taký mala a takmer na dosah. 

Vráťme sa však ešte na sekundu na palubu Titanicu. Ak ste videli ten nesmrteľný film s Leonardom Dicapriom a zároveň čítali ten link v mojom komentári o preživších Titanicu, tak si azda spomeniete na mladého odvážneho námorníka, čo riadil evakuáciu Titanicu s pištoľou v ruke. Tak aj tento mal svoj veľký americký sen, hľadal zlato a nenašiel, USA z neho spravilo bezdomovca a až Atlantik mu opäť vrátil kariéru námorníka.

Anna Sorokina bola ruská emigrantka, ktorá prešťala Newyorskú smotánku.

https://www.csfd.cz/film/959106-neskutecna-anna/prehled/

Diváci na čsfd nie sú zo seriálu nadšení. Aj ja som ho po prvých dieloch vypla a nechala chvíľu odpočívať.

Po opätovnom naladení ma však tento príbeh scela pohltil. Ja ako bývalá novinárka, som fascinovaná tým prezentovaním novinárskej práce bez pozlátka. Nie v akejsi idealizovanej podobe Violy. Aj táto novinárka sa popálila, rovnako, ako mnohí z nás. Keď niekde na začiatku kariéry uverila klamstvu a opísala ho bez overenia.

Žiaľ aj teraz je veľa článkov a reportáží jednostranne podaných.

Pestovateľ marihuany sa tvári ako samaritán, tak ho ideme všetci chváliť? A ľutovať? Bez toho, aby sme hľadali všetkých tých chorých na rakovinu, ktorí žijú iba v báchorkách?

Proste táto naša filmová hrdinka sa snaží svoju prácu robiť poctivo, jej kolegovia sú skutoční, žiadni manekýni a krásavci.

A ona je tehotná a občas je to už cez čiaru, že story je dôležitejšie ako to miminko. No kto sa v tom kolotoči raz ocitne, aj sám zistí, že práca ho dokáže totálne pohltiť. A už nie si tuctová súkromná osoba, už myslíš na ten svoj príbeh vo dne v noci a aj pátraš de facto nonstop.

Filmári akoby zakrývali pravú podstatu toho zla, čo vlastne Anna spáchala. 

Vídame arogantnú mladú babu, čo sa oháňa svojím biznis plánom a my máme pocit, že kde vlastne prekročila ten zákon?

V týchto počiatkoch mi pripomína príbeh Skrachovaný miliardár: https://www.martinus.sk/1174557-skrachovany-miliardar/kniha

Aj Adam Neumann začínal ako chudobný emigrant a siahol na najvyšší luxus so svojím biznis plánom. Adam mal tiež úžasný presviedčací talent.

Adam si však zohal investora, ktorý do jeho snov tie miliardy nalial, pokým Anna sa pokúša oklamať banku.

A je fascinujúce vidieť, ako veľmi a ako dlho sa jej darí.

Ako svojou aroganciou a snobizmom vytiera zrak bohatým paničkám a dokonca aj prominentnému bankárovi.

A navzdory všetkému pozlátku a všetkej tej agresivite, s akou odháňa všetkých svojich oponentov, my síce extrémne pomaly, ale zisťujeme, kde všade klamala, čo všetko ukradla, koho každého uviedla do omylu.

Azda najviac ma chytila epizóda s Rachel.

Rozmaznaná mladá novinárka z Venity Fair sa necháva Annou kupovať. Všetky dary berie ako samozrejmosť.

Nechá sa pozvať aj na luxusnú dovolenku do Marokka a naivne čaká, že tá „sprostá Anna“ to predsa všetko zaplatí. Že Anna proste vytiahne tú svoju zlatú kreditku a všetko bude fajn.

A Rachel prežíva nočnú moru a nervové zrútenie, keď teda dôjde k tomu lámaniu chleba a celý ten luxus má v konečnom dôsledku zaplatiť ona.

Bavia ma tie nervy, lebo ich dôverne poznám.

Tá chvíľa, keď ste ako na ihlách, lebo už to viete, už vidíte, ako ste hlúpo naleteli. Ako tie omyly ničia celý váš život aj kariéru.

Je toto správne? Takto natŕčať dlaň a čakať, že bohatá hlupaňa všetko zaplatí?

Anna v mnohých prípadoch robila to isté, V iných si zase kupovala priateľov svojou zbytočnou štedrosťou.

Všetky aktérky majú jedno obrosvké šťastie, že teda sú v tom USA. Že všetky tie vydavateľstvá a filmové spoločnosti sa idú pre ich exkluzívny príbeh potrhať. A teda sú uchotné za to story cálovať ťažké milióny.

Priznajme si pravdu, na *Slovensku žiaden príbeh nepredáte za milióny, ani keby vám motorovou pílou mali uťať obe nohy, či desaťročie by vás mučili priviazanú k radiátoru.

No proste Anna Sorokina to navzdory odsúdeniu a uväzneniu dokázala.

Navzdory všetkému, či práve vďaka tomu, si teraz užíva v podstate slobodná, len s monitorovacím náramkom.

Uznávaná a obdivovaná.

Pokračuje v snobérii, akú celý svoj život predstierala.

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.