Založ si blog

Posledný úspešný atentát na priemiéra v Európe

Píše sa rok 2024 a Juraj Cintula spáchal „najprimitívnješiu formu útoku“, akú len mohol. Jeho terč prežil, on sám bol po pár sekundách spacifikovaný a živý sa už spoza mreží ani nedostane.

Stig Engström v roku 1986 išiel na to oveľa sofistikovanejšie. 

S vedomím udalostí uplynulých dní sa nám aj atentát na bývalého švédskeho premiéra Olofa Palmeho javí oveľa aktuálnejším. Nájdete o ňom knihu aj fimovú minisériu na Netflixe.

Knihu Nepravdepodobný vrah: Muž zo Skandie a vražda Olofa Palmeho (Thomas Petterson) kúpite na e-shope alebo v kníhkupectvách.

Televízny seriál o atentáte natočili Švédi v roku 2021.

https://www.csfd.sk/film/1093356-necekany-vrah/hraju/?_gl=1*4novhd*_ga*MjgzNjQzMDM5LjE3MTYwMDQ1MjQ.*_ga_CD0K5K18SG*MTcxNjAwNDUyMy4xLjAuMTcxNjAwNDUyNC42MC4wLjA.*_ga_C98FX2HV16*MTcxNjAwNDUyNC4xLjAuMTcxNjAwNDUyNC42MC4wLjA.

Nečekaný vrah

Stig išiel na vec premyslenejšie. Dokázal zmiasť verejnosť aj svedkov. Dokázal z miesta činu nerušene ujsť a celé dlhé roky len sledoval, ako polícia tápe v tme.

Momentálne mám rozčítanú mimoriadne poučnú knihu. Psychiater v nej píše o narcizme, popisuje rôzne formy a prejavy.

Nazýva ju pomaly pandémiou a hovorí, že niektorí jeho kolegovia už miernejšie formy narcizmu považujú za novodobú normu.

Lebo v dnešnom svete je už ozaj normálne, že chceme byť úspešní a videní. Že sa snažíme ukázať naše kvality a mnohí si robia aj 12 selfíčok denne.

Ani Stig Engstrom nie je výnimka. Celý život sa snaží byť úspešný, populárny. Snaží sa zapadnúť a presláviť niečím veľkým.

Pripletie sa do vyšetrovania ako nejaký čudný svedok, aby táral piate cez deviate.

A keďže vidí, že ho nikto vážne nepodozrieva, tak sa tá jeho narcistická túžba po obdive stále viacej stupňuje.

Pchá sa do všetkých novín a vykresľuje sa ako najväčší hrdina.

Tvrdí, že to on našiel na zemi v kaluži krvi Olofa Palmeho ako jeden z prvých. Tvrdí, že mu poskytol masáž srdca, že sa rozprával s poranenou a rozrušenou Lisbet Palmeovou a dokonca behal aj za vrahom, ktorého mu šokovaná žena stručne opísala.

Problémom je jedine, že Stiga pri týchto hrdinských počinoch žiadny z očitých svedkov nevidel, nespozoroval.

Stig proste len bohapusto klame. Chce byť len zaujímavý, či ozaj by to mohol byť aj vrah?

Pokúša sa dokonca urobiť dieru do sveta ako politik. Ani v tejto pozícii sa však dlho neohreje a ako všeliek si vyberá kompenzáciu mnohých narcisov – alkohol.

Umiera opustený a sám.

Až vtedy sa dopletená policajná mašinéria vydá na jeho stopu.

Dovtedy hľadali medzi všelijakými medzinárodnými teroristickými zoskupeniami.

Dovtedy si ani nedokázali predstaviť, že by obyčajný tučko mohol stáť za celou tou tragédiou.

Kus mi vadí tá záplava škaredých postáv. Myslela som, že Švédi sú celkom fešáci, ale tu sa to hemží len obyčajnými a škaredými chlapmi. Možno na jedno dievča a Stiga ako malého chlapca by sme mohli povedať, že vyzerajú celkom k svetu.

No v tomto našom prektútenom svete, kde nám na obrazovky pchajú samé Missky, je to celkom temný film. Avšak najväčšie terno toho story je, že ho nakoniec vyriešili samotní novinári. Keď už si policajní funkcionári nevideli ďalej od nosa, …

Životopis vraha, čo celý život unikal spravodlivosti, nájdete aj na wikipédii:

https://en.wikipedia.org/wiki/Stig_Engstr%C3%B6m_(suspected_murderer)?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1ODFW899hZjjfxw8Dk24ka5_8NM2igrU2xvpQXEDsCOvGZ8tjLOmEVj80_aem_AarL_A_MfY-M-I8jKOLL6vW1uDvwOrnamCQZV4xnY8w2fyGgjTG_ryUMCu182jQGvv-Qk0pEHaD6AmgV0NJacQJb

Via Italiana, alebo ako sme brázdili sever Talianska.

24.07.2024

Prejsť Alpy a okúpať sa v Jadranskom mori? Množstvo našich politikov sa vám v týchto dňoch prihovára práve z Talinaska. Je tam síce teplo, ale vlastne všade je klíma, ceny sú dostupné a cesty široké. Venezia – Verona – Milano – Caorle Väčšina bežnej spoločnosti si predplatí akýsi pobyt a potom sa celý týždeň opaľuje a povaľuje na nejakej pláži. [...]

Vraždy Alcàsser od Netflixu a ne/zodpovednosť médií

11.07.2024

Mám viacej voľného času a menej chuti na akékoľvek interakcie cez sociálne siete. A tak sledujem jeden televízny seriál za druhým. Akoby som niečo neustále hľadala, možno akési skryté motivátory a elementárne vysvetlenia. A o všetkých sa ani nedá písať blog, ani by to nemalo zmysel. Päťdielny seriál The Alcàsser Murders vyšiel v júni 2019. Škoda, že ho [...]

Hip Hop Žije a na drogy sa umiera

04.07.2024

Nechápem a nepochopím to selektívne vnímanie reality naše novinárskej obce. O Pohode napíšu aj kto s kým sa vyspal a budú o tom dávať storky po celé týždne, o ostatných hudobných festivaloch je im zaťažko sa aj slovíčkom zmieniť. Proste sa tvária, akoby nejesvovali. A rovnako je to aj s obeťami. O tých siedmych obetiach tragédie zrážky vlaku s dedinským autobusom sa [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.