Založ si blog

Diabolský plán korunného princa

Ono je síce príjemné zahrabať sa v malinkom pieskovisku slovenskej politickej, či kultúrnej scény, ale bez globálneho pohľadu a bez pátrania po príčinách a súvislostiach nemáme ani najmenšiu šancu byť v obraze.

Súčasná situácia na Slovensku je ako z najhoršej tragikomédie: vďaka 17 úmrtiam na Covid 19 prichádzajú o prácu stovky až tisíce ľudí. Ceny potravín závratne vyleteli. Liter oleja stál pred krízou 1€, teraz už 1,50 až 1,90€!

Akosi kríva priama úmera. Z doterajších štúdií práva sme žili v predstave, že obrana má byť úmerná ohrozeniu. No toto na koronakrízu neplatí ani omylom. Kvôli desiatkam obetí si ochotne a bez premýšľania zdevastujeme celú ekonomiku.

A ľudia, čo doteraz žili z ruky do úst, budú nutení hladovať. Ak mali doteraz mäso na stole raz za týždeň, tak vďaka kríze môžu byť vďační, ak sa im dostane aspoň raz za mesiac.

No skúsme sa pozrieť z väčšej perspektívy. Nákaza vznikla v Čínskom meste Wu Jan, údajne z trhu s čerstvým mäsom. V samotnej Číne si vyžiadala cca

3000 obetí, no vo svete sa obete rátajú na státisíce. Nákaza najviac ublížila najrozvinutejším krajinám: USA, Španielsko, Taliansko, Veľká Británia.

V Saudskej Arábii sa nakazilo 150 členov kráľovskej rodiny. Ale faktu, že by arabské ženy nechodievali so zahalenými tvárami, kto už len uverí?

Vyľudňujú sa preľudnené oblasti, vyprázdňujú domovy dôchodcov a lôžka dlhodobo chorých.

Donald Trump poukázal na laboratórium v meste Wu Jan, kde sa experimentuje s netopiermi a odkiaľ sa nákaza mohla dostať do sveta. Samotnú Čínu obviňuje z neochoty zatvárať vlastné hranice a poukazuje na mohutné zisky, ktoré tejto krajine plynú z predaja zdravotníckeho materiálu. Ten rozvážajú v tonových nákladoch prakticky do celého sveta.

USA stoplo aj finančnú podporu WHO s odôvodnením, že organizácia zavádzala v informáciách o nákaze.

Z kriminálnych správ sa dočítame o nejednom synovi, ktorý zavraždil vlastného otca, či aj oboch rodičov. A čo odporuje teórii, že by sa vo svete mohla sformovať elita vplyvných a zdravých mladých ľudí, ktorí by považovali starcov a dlhodobo chorých za zbytočnú záťaž? Elita, ktorá by uvítala preriedenie najhustejšie zaľudnených oblastí. A možno aj úmrtie hladom najchudobnejších vrstiev?

V druhej svetovej vojne boli na muške Židia. No odkiaľ vieme, že v tej tretej to nie sú seniori a dlhodobo chorí ľudia?

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

nôž, krv, zranenie

Zradikalizovaný mladík pobodal muža v Perthe, austrálska polícia ho zastrelila

05.05.2024 06:22

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu.

Czech Republic V4

Babiš s ruskými vlajočkami na lícach a nevydarený náhradník exministerky. Strelila si Fialova vláda až tri rýchle vlastné góly?

05.05.2024 06:00

Europoslanec sa hanbí za predvolebnú antikampaň svojich straníckych kolegov a dianie okolo odvolania ministerky vyzerá ako politická tragikomédia.

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu skomplikoval požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Po sobotňajšej nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť.