Založ si blog

Večne nepochopený aktivizmus

Pár slov o práci bez pláce a o zápale pre verejné blaho. O nezávislej recenzii a jednom z mála nezávislých médií.

 

Mannou súčasného človeka sa stali peniaze. Vraj „bez peňazí ani pes nebreše“. A tak ľudia za všetkým hľadajú a vidia zištné záujmy.

V duchu lajtmotívu Môj dom, môj hrad, sa starajú len o vlastné sebestredné záujmy. Doma luxujú aj 2x denne, no na uliciach a vo voľnej prírode rozhadzujú odpadky, ako najatí.

Pre takýto typ ľudí je zrejme nad ľudské pochopenie, že jestvujú aj ľudia a činnosti, ktoré nie sú riadené mocou peňazí. Že sú ľudia, ktorí vidia aj ďalej od vlastného dvora. Ktorým záleží na prírode, na spoločenskom dianí, či povedzme v mojom prípade na rozvoji súčasnej slovenskej literárnej scény.

Už som spomínala, ako prvoplánovo a s mimoriadnym ohľadom na záujmy samotného autora vzniká väčšina recenzií, anotácií aj komentárov.

Slobodný názor sa stáva niečím nežiadúcim, čo by sa malo za každú cenu umlčať a dehonestovať. A keď už ho predsa len treba brať do úvahy, tak prichádzajú obvinenia, ako bol ten názor kúpený a manipulovaný.

Teátro vlastného Ega mnohých autorov býva ťažko stráviteľné.

Za seba môžem povedať snáď len toľko: nie som nový Dado Nagy, ani Mikšík v sukni. No ak je záujem zo strany súčasných autorov, rada si ich knihu prečítam a napíšem svoj nestranný názor. Samozrejme s vedomím, že samotnú knihu neberiem ako úplatok ani ako záväzok vďaka ktorému by som mala byť nútená kupovať si ďalších X častí prípadnej série kníh.

Teda kto by mal záujem o nestranný komentár na vlastné dielo, brány Knižnej mapy sú otvorené. No zároveň neodporúčam autorom, čo nie sú schopní prijať akúkoľvek formu kritiky a sú nejako apriori presvedčení o dokonalosti svojho diela.

S časopisom Kľúč Od komunikujem už dlhšiu dobu. Ono je to síce neštandardná situácia, ak novinár robí rozhovory s ďalším novinárom, avšak navzdory predsudkom sa nám spolupráca celkom osvedčila. Michal Albert prináša najnovšie pálčivé témy a ja z času na čas pridávam svoj slobodný názor.

Aktuálne o ekologickom aktivizme, o hrozbe 5G sietí a elektrosmogu:

AK SA NEVYVRÁTITEĽNE POTVRDÍ ŠKODLIVOSŤ 5G-TECHNOLÓGIÍ, VLÁDY SA ZÁVERMI ODBORNÍKOV BUDÚ MUSIEŤ RIADIŤ, HOVORÍ R. BOGDÁNI

 

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.