Založ si blog

Nádherné obrazy ľudskej mizérie

Po presladenej romantickej komédii Stary, stary night bolo nevyhnutné vzhliadnuť aj film, ktorý sa viac pridŕža realizmu a samotného umeleckého odkazu Vincenta Van Gogha.

 

Loving Vincent je unikátny experiment. Na plátne ožívajú repliky Van Goghových malieb maľované najlepšími výtvarníkmi súčasnosti.

Dej je postavený na Van Goghovej korešpondencii a je zasadený tesne do obdobia po jeho náhlej a tragickej smrti.

Oproti malebnosti obrazov až dramaticky kontrastuje samotný dej. Vincent je z rodného  Holandska doslova vyštvaný, ako blázon a problémový občan. Po dlhom a úspešnom liečení na francúzskom vidieku sa ocitá v lacnom penzióne, kde sa pokúša napĺňať svoje dni prácou. Maľuje ako hodinky v každom počasí. No ústrky, nepochopenie a šikana sprevádzajú aj jeho posledné dni.

Osudným sa stáva hádka s doktorom Gachetom, ktorý mu v návale hádky prezrádza, že Teo má syfilis a je na pokraji krachu.

Guľka z revolvera sa Vincentovi zavŕta do brucha. Umiera dva dni v bolestiach. Po pol roku umiera aj Teo. Dedičstva sa ujíma doktor Gachet, sám vášnivý maliar a Vincentov imitátor v spolupráci s vdovou po Teovi.

Pochybnosti o vražde-samovražde zaznejú v celej svojej šírke.

No ešte viac rezonuje ľudská zloba a neschopnosť poňať dielo génia v jeho šírke a nádhere.

Van Gogh bol spomedzi ľudstva svojej doby rovnako nemilosrdne vytláčaný a vyhostený, ako Pomalované ptáče uďobané svojimi súkmeňovcami, či umučený Kristus.

Na ponurom príbehu sú krásne jedine obrazy. Bez nich by divák sotva mal chuť a silu toto drama dopozerať do smutného konca.

 

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.