Založ si blog

Na rande s Paulom

Bulvár ho označil nálepkami Narcis, či tyran, svetská moc ho uvrhla do väzenia pre odpor voči kresťanskej cirkvi a umelecká kultúra ho vníma, ako revulociára svojej epochy. Paul Gaugin zanechal prosperujúce zamestnanie a veľkú rodinu kvôli volaniu divočiny.

 

Verný čitateľ už pozná smerovanie. Zase sme na stope slávneho van Gogha. No posunuli sme sa „o dúm dál“, k jeho rovnako, no predsa úplne odlišne kontroverznému priateľovi Paulovi Gauginovi.

Na stole máme ďalší biografický film: Eden Found – Život Paula Gauguina (2003) 47 minút. V úlohe majstrovej manželky zažiarila šarmantná Nastasia Kinski.

Vo filme vidíme stvárnenie ťažkej dilemy: uspokojiť sa so životom otca rodiny a predavača plátna, či počúvať hlas svojho srdca a nastoliť nový smer v maliarstve. Fascinovaný Gaugin je presvedčený, že impresionisti ustrnuli v slepej uličke a cíti sa byť vyvoleným, aby rozpútal výtvarnú revolúciu.

Ako prvý Európan preniesol na plátno svoju fascináciu domorodými kmeňmi Ázie a Afriky.

Krásnou ideou je tiež rozhovor Gaugina s Pissarom, kde spoznávame akúsi definíciu umenia: umelec je ten, čo vidí až za obzor a prináša nové vízie a pohľady do sveta svojej doby. Očarený domorodým obyvateľstvom Tahiti zachytáva krásu ich pôvodného náboženstva v poslednej chvíli. Násilné obracanie na kresťanskú vieru je asistované vojakmi a znamená búranie starých modiel. Jeho vzťah s manželkou je vo filme idealizovaný. Neukazuje úplné odtrhnutie od rodiny, ani domorodú milenku. Film vrcholí stvorením veľdiela:

Odkiaľ prichádzame, kto sme a kam smerujeme?

O vzťahu Paula Gauguina s Vincentom van Goghom niet vo filme zmienky. Tiež sa tu nedozviete, že ako trojročný stratil svojho otca-novinára a jeho babka bola zakladateľkou feminizmu.

O významnom priateľstve sa dočítavame na jednej webstránke toto:

 

„V jednom hostinci v Pont-Avene sa začal stretávať s inými chudobnými maliarmi, ktorí mali podobný osud ako on. Tu Gauguin vytvoril dnes slávnu kompozíciu Videnie po kázni a Jakubov zápas s anjelom. Gauguin v tom obdodí napísal výrok: „NEKOPÍRUJTE PRIVEĽMI SKUTOČNOSŤ. UMENIE JE ABSTRAKCIA. VYVODZUJTE HO Z PRÍRODY TÝM, ŽE ZOČI-VOČI NEJ BUDETE SNÍVAŤ, A MYSLITE SKÔR NA TVORBU AKO NA VÝSLEDOK.“ V roku 1889 vytvoril známe obrazy Žltý Kristus a Zelený Kristus. Na týchto obrazoch sa uplatnila jeho myšlienka syntézy krajiny. Neskôr sa Gauguin vybral do Arles, kde býval jeho priateľ Vincent van Gogh. Tu našiel krajiny, ktorých ráz i osvetlenie ho podnecovali, aby pokračoval vo svojich pokusoch v smere, ktorý si predtým vytýčil. Neskôr sa však vzťahy medzi nimi zhoršili natoľko, že si Gogh odrezal z rozrušenia vlastné ucho britvou, potom čo s ňou ohrozoval Gauguina. Po tejto nešťasnej udalosti sa Gauguin vrátil naspäť do Pont-Avene a neskôr do Pouldu.

Na Tahiti, okrem toho, že mal podlomené zdravie, mal aj problémy s úradmi, pretože sa zastával tunajších domorodcov. Kvôli mnohým problémom, ktoré ho ťažili sa koncom roku 1897 pokúsil otráviť, avšak zachránilo ho to, že dávka, ktorú si pripravil bola prisilná a jeho organizmus ju ihneď vyvrátil. O ďalšie siahnutie si na život sa nepokúšal.“

 

(https://referaty.aktuality.sk)

A čitateľ snáď dovolí, aby som bola zase raz subjektívna. Rozpitvime si kúsok ten majestátny obraz:Odkiaľ prichádzame, kto sme a kam smerujeme?

Vo filme to ukázali ako plátno cca 1×2 metre. A ilustračne je dostupný aj na google. Symbolizuje rôzne náboženstvá a kultúry. Oblečené aj odhalené postavy tu ožívajú vlastnými životmi. Znázorňujúc autorov názor, že každé náboženstvo odpovedá na tie isté otázky. Mení sa len forma a štýl.

A sledujúc históriu človek pochopí, na akých chabých nohách stojí celá tá naša kresťanská spoločnosť. Ako nás de facto obrali o našu pôvodnú vieru, zborili naše kulty a totemy nahradiac ich obrazom umučeného Krista.

Hlásajúc sa k maďarskej národnosti človek len nechápavo vníma, ako nás obrali prakticky o všetko. Starí Maďari mali svoju vlastnú vieru (táltos hit) aj vlastné písmo (rovás írás), no usadiac sa v Karpatskej kotline sme vlastne všetkého vzdali. A pôvodné prvky našej kultúry musia etnografi prácne vyhľadávať z našej pravlasti Mongolska, kde sa miestni šamani- táltosovia ešte stále venujú liečeniu ľudí. A kde ešte žije pôvodná viera, kultúra, svetonázor.

Kto sme? Európania? Čo sa unisono hlásiu ku kresťanskej viere? Kde sa stále viac ustupuje prisťahovalcom, stavajú sa mešity, globalizácia z nás robí jednotnú, beztvarú a slabú masu.

A kam spejeme? Koronakrízou priamo do záhuby? V mene imaginárnej hrozby sme si nechali vziať celé svoje doterajšie životy. Nacvičujeme akúsi tragikomédiu v maskách, strácame sociálne istoty, spoločenstvo najbližších. Štátne hranice rozdelili rodiny. Ostal mediálny a internetový priestor plný manipulácie a beznádeje.

 

 

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Prečo musela Johanka zomrieť?

02.04.2024

Rtvs prekvapil. Namiesto nejakého veľkofilmu s Ježišom vsadil na Veľkú noc na kultový príbeh v podaní Luca Bessona. A ja si hovorím, čo má spoločné ukrižovanie Krista s upálením Johanky z Arcu? [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.