Založ si blog

Začína kolonizácia Marsu?

Je 1.6. – deň detí. Prajem im šťastný slnečný pondelok, nech si svoj deň užijú. O našich aktivitách v ústrety deťom som písala vo včerajšom článku. Dnes by som rada pár slov k téme ešte aktuálnejšej: dvaja kozmonauti poleteli do vesmíru. Čo to pre ľudstvo znamená a aké brány nám tento krok otvára, o tom dumajú nielen vedci, ale aj literáti, vizionári.

 

Podstatou novinárskej práce musí byť aktuálnosť. Preto aj vítam iniciatívu magazínu Kľúč Od. Svojimi otázkami rozoberali práve tento počiatok novej éry putovania do vesmíru. Moje odpovede a vízie nájdete na linku:

ĽUDSTVO UBLIŽUJE SEBE SAMÉMU, AJ PLANÉTE ZEM. NIET DIVU, ŽE ĽUDSKÁ HLÚPOSŤ UŽ KRÚŽI AJ OKOLO ZEME, HOVORÍ NOVINÁRKA A BLOGERKA

No naše dnešné predstavy nie sú ničím novým. Už aj pred pol storočím ľudí trápila možnosť, čo ak je na Marse život a ako je naša civilizácia hlavne ľudsky vybavená na prípadnú kolonizáciu Marsu?

Nie som práve fanynkou scifi, ale knižka Ray Bradbury: Marťanská kronika je svojím spôsobom úchvatná. Marťanov a ich životy vysníval neskutočne poeticky. A my ľudstvo prichádzame kolonizovať a plieniť obdobne, ako onoho času Krištof Kolumbus drancoval pôvodnú Ameriku. Reedícia je stále dostupná, anotácia stojí za povšimnutie:

https://www.martinus.sk/?uItem=95114

A moja vízia, ako všetko nepotrebné raz skončí na Marse? Dalibor Janda to sformuloval vtipne a výstižne. V dobe modernizácie a robotiky raz bude nadbytočné zviera aj samotný človek. Až sa nás raz zbaví naša matička Zem, v súlade s postojom Všechno na Mars.

 

Zack vyhorel, Clay sa zbláznil, Hannah spáchala samovraždu. . .

01.05.2024

13 reason why nájdete aj pod českým názvom Proč? 13x Proto. Televízny seriál na Netflixe rozoberá peripetie tínejdžerov a je rozdelený na štyri rady. Spočiatku som sledovanie tohto seriálu chcela odporučiť otcovi Romana z Parchovian. Chlapec skočil zo strechy školy a otec dáva rozhovory pre široké spektrum médií. Naposledy oslovil nejaké české noviny a našla som s ním [...]

Čo spravila Jennifer? – What Jennifer Did?

13.04.2024

Nevedela som sa dočkať, kedy Netflix sprístupní ďalší real crime story a v podstate som celkom sklamaná. Čakala som, že ma teda šokujte a zodvihnite zo stoličky. A odchádzala som s tým, že „pačemú búkvy, vsjo jásno“. Jennifer nebola jediná. Spomínate si na môj blog, kde som spomínala absenciu materskej lásky? Myslím, že chybujú všetci, čo nám maľujú [...]

Macbeth v podaní nórskeho mága detektívok

06.04.2024

„Macbethov príbeh mi je veľmi blízky, pretože podobným témam sa venujem od samého začiatku,“ vysvetlil autor, keď si v medzinárodnom projekte Hogarth Shakespeare vybral na spracovanie osudy krvilačného škótskeho tyrana a adaptoval ich v rámci dnes takého populárneho žánru detektívky. Inšpektor Macbeth je verný atmosfére brutálnej tragédie z obdobia hospodárskej [...]

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS

ONLINE: Kyjev útočil strelami ATACMS na Krym, tvrdí Moskva. Zbrane z USA už prúdia na Ukrajinu

04.05.2024 07:10, aktualizované: 09:32

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia a dostanú sa až na front.

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.